Cand vorbesti in loc SA-TI tii gura…

In incercarea de a ridica un monument din hartie creponata in fata usii SATI, Ionut Oprea insira gogorite pe banda rulanta, cu ardoarea unui copilas scapat in groapa cu nisip.

Si uite asa, Ionut stabileste un soi de record national: o singura fraza, 10 gogorite. Iata fraza:

Noi nu avem multe date concludente despre activitatea totala pe bloguri, dincolo de cele rezultate din SATI (“13% din utilizatorii romani de internet intra frecvent pe internet pentru bloguri”)deoarece blogurile sunt o categorie slab monitorizata de Trafic.ro (sunt putine bloguri inscrise acolo), iar statisticile pe care le-au anuntat in urma cu cateva zile nu sunt concludente, pentru ca fac mai multe ADUNARI decat NUMARATORI, ceea ce le anihileaza orice urma de relevanta“.

Iar acum iata de ce avem de a face cu 10 gogorite:

1. SATI nu ofera date despre blogosfera romaneasca. Nu are cum din moment ce in SATI nu sunt inscrise bloguri.

2. SATI nu ofera date “concludente” referitoare la blogosfera. Nu are cum, din motivele de mai sus. Mai mult, datele SATI referitoare la blogosfera sunt nerelevante din moment ce ele sunt radiografia utilizatorilor de orice altceva in afara de bloguri (bloggerii sunt inclusi in statisticile SATI in foarte putine cazuri si doar intamplator).

3. SATI nu monitorizeaza nici pe departe “internetul romanesc”. SATI monitorizeaza doar o mica parte din acesta (for the record: mai mica decat Trafic.ro!). Prin urmare, formularea corecta este “13% din utilizatorii romani monitorizati de SATI”;

4. Pentru un domeniu “fluid”, un procent poate fi relevant doar daca se specifica perioada pentru care acel procent a fost valabil (ex: 13% dintre utilizatori, in anul 1900, toamna, pe la asfintit);

5. Trecand peste formularea cu “utilizatorii romani de internet care intra frecvent pe internet”, din intrebarea SATI (nr. 31 in chestionar – “Cu ce frecventa utilizati Internetul in urmatoarele scopuri?”) nu se poate trage o concluzie profesionista privind numarul utilizatorilor care intra frecvent pe internet in special pentru bloguri.

6. “Blogurile sunt o categorie slab monitorizata de Trafic.ro”. Serios??? In timp ce astazi, la ora ora 11:00, Trafic.ro monitoriza 3.143 de bloguri, SATI.ro monitoriza 0 (zero!!!) bloguri. Asadar, ce comparam???

7. Trafic.ro monitorizeaza “putine bloguri” in raport cu marimea banuita a blogosferei (nu exista, in acest moment, nici macar o estimare acceptata si acceptabila privind marimea acesteia).

8. Trecem peste ghidusa formulare cu “relevanta care poate fi anihilata” pentru a spune un adevar simplu: poti vorbi despre mere doar daca te raportezi la mere. Prin urmare, “adunarile” sunt la fel de relevante intr-un sistem de referinta pe cat sunt “numaratorile” in altul. Asadar, neconcludent este doar compotul care ii rezulta lui Ionut atunci cand incearca sa vorbeasca despre mere raportandu-se la cirese.

9. Trafic.ro ofera – in plus fata de SATI – si adunari. Sunt “adunarile” din clasamentul general. “Numaratorile” oferite de Trafic.ro sunt prezentate lunar in statistica Top 1000 Trafic.ro.

10. “In urma cu cateva zile”, Trafic.ro nu a “anuntat statistici”, ci a facut publice o serie de date (in cadrul acestui newsletter). Intre cele doua formulari e o mare diferenta. Atat de mare incat nici macar nu ma obosesc sa intru in detalii.

Recomandări

8 comentarii

 1. […] Observaţiile le-am preluat de la Sorin Tudor, pentru că îmi amintesc de nişte cunoscători care ne spuneau că trebuie să ne înscriem blogurile personale în SATI. […]

 2. Sorine, ma dezamagesti. Din nou.

  Trec peste tonul nejustificat al titlului si al articolului, in speranta ca iti vei reveni la sentimente mai bune dupa ce intelegi ceea ce n-ai inteles din prima.

  Datele respective sunt din profilul utilizatorului de internet asa cum rezulta el din centralizarea datelor DEMOGRAFICE si COMPORTAMENTALE oferite de SATI prin studiul pe baza de chestionar.

  Nu e nevoie neaparata sa faci studiul in fata televizorului atata timp cat ai un esantion de oameni care se uita la televizor.

  Nu caut castigatorul intre Trafic.ro si SATI in articolul asta, eu nu fac partizanat ca tine, ci doar imi manifestam permanenta nemultumire fata de unicii adunati din Trafic.ro atat in clasament, cat si in “seriile de date”.

  Toamna asta lumea va fi atenta la datele din SATI, si e extraordinar ca avem si date despre bloguri acolo, si e bine sa atragem atentia asupra lor. Si asta nu o spun ca o “parere de blogger”, ci ca specialist direct implicat in monetizarea blogurilor.

  Sper ca am lamurit confuzia, si am sa explic mai in detaliu pe viitor ca sa o evit.

  Restul comparatiei Trafic.ro si SATI chiar nu ma intereseaza in momentul asta, nu era asta rostul articolului meu. Unii au timp sa compare pe indelete sistemele, pe mine ma intereseaza datele pe care le pot folosi din oricare din ele.

 3. Sorin Tudor

  @ Ionut,

  Iti scriu scurt, pe puncte, explicit, poate reusesti sa te luminezi:

  1. Nu am cum sa te dezamagesc din moment ce nu mi-am propus vreodata sa te “amagesc”. Pur si simplu nu ma intereseaza introducerea ta (pe care, in treacat fie spus, nu o consider nici necesara, nici fericita);

  2. Nu eu am facut comparatii, tu ai fortat un subiect asa, sa te afli in treaba; fireste, nu e problema mea cu ce iti umpli timpul si/sau blogul;

  3. Problema e ca atunci cand vrei sa pari specialist intr-un domeniu nu e permis sa faci afirmatii eronate si incomplete;

  4. Ai grija la formulari pentru ca ai putea lasa impresia ca ai mari goluri in cunostinte (fireste, eu cred ca esti doar grabit si banuiesc ca stii despre ce vorbesti): daca faci un studiu pe oamenii care se uita la fotbal si dai rezultate despre oamenii care se uita la telenovele e o prostie!;

  5. Daca esti asa, o fire nepartizana si plina de grija fata de operatiile matematice de baza, poate reusesti sa te dumiresti si in privinta unicilor adunati de SATI (poate iti faci vreme, de pilda, sa tragi concluzii si din intrebarea vreferitoarea la browsere);

  6. Datele referitoare la bloguri nu se obtin monitorizand tolo.ro si andreivochin.ro; daca ai alta parere inseamna ca esti, intr-adevar, un mare specialist.

  7. (Daca repet poate ai sa te luminezi:) Nu eu am starnit comparatii intre Trafic si SATI; a nega evidenta textului tau e mai mult decat hilar.

  PS: Incearca sa nu mai pui virgula inainte de “si” (fireste, o scapare, dar pe acest blog iti poti edita textul)…

 4. Cristi

  Vai, vai, mi-e rau si nu stiu de unde sa incep. Asa ca renunt. Am sa ma rezum la o intrebare retorica. Cum sunt unsi “specialistii”? A, si a doua intrebare: logica si matematica mai sunt obligatorii in liceu? Si a treia: dar limba romana? Si a patra: studentii invata sa construiasca argumente in facultate? Gata, ma opresc. Prea mult.

 5. eu zic ca tonul ambilor este prea tare ptr niste oameni de valoare cum sunteti voi. si chiar nu isi are rostul

 6. Fara suparare, sunteti singurii care mai vorbesc de Trafic.ro si SATI.
  Mai are rost sa scriu si ce am scris la clickio despre e-penis-ul romanesc?

 7. […] de sport se fura unele pe altele. Mie mi se fura poze, Mondenelor li se fura poze. Ionut Oprea cu Sorin Tudor si-au scos e-penisul si-l indreapta amenintator unul asupra altuia pe post de sabie. Lumea il injura pe Zoso pentru ca […]

Adaugă comentariu