Ziua cea mai trista
Singurul efect major al campaniei electorale abia incheiate este ca a convins oamenii sa nu mearga la vot. O campanie electorala cu afise parca decupate din revistele pentru copii, promisiuni electorale hazlii, atacuri, jigniri si mocirla. Multa mocirla.
O campanie in care formatiunile politice au defilat cu apartenenta lor la marile familii europene, sperand ca aura aceasta le-ar putea conferi un plus de credibiliate. Nimic mai fals: judecand dupa cum arata prezenta la vot la ora la care cititi aceste randuri, atunci cand afirmau ca vor politicieni europeni, romanii par sa se fi gandit ca isi doresc politicieni din Europa in locul politicienilor autohtoni.
Afirmatia este doar pe jumatate o gluma: din 1990 incoace, pe masura ce increderea in clasa politica romaneasca a tot scazut, expresia „unde nu da Domnul sa ne conduca Europa” s-a transformat din ironie in dorinta si, in cele din urma, in speranta nationala. Iar atunci cand au vazut ca nu a existat nici macar un singur politician care, luat la bani marunti, sa nu spuna ca in Parlamentul European va vota asa cum voteaza grupul european pe care il reprezinta, romanii si-au spus ca, in sfarsit, va fi bine. Si, plini de pragmatism, probabil ca au socotit ca nu are rost sa mearga pana la urne de vreme ce, indiferent cine castiga, va face tot ce spun „sefii de la UE”.
De aici pana la marea dezamagire nu mai este decat un pas. Pentru ca, in curand, romanii vor afla pe propria piele ca nici macar „sefii de la UE” nu le pot face, peste noapte, viata mai buna. Si ca UE are propriile probleme. Ca, de exemplu, in pofida incercarilor Parlamentului European de a fi mai prezent in mediul online si de a scoate astfel tinerii la vot, singura „reusita” a mobilizarii acestora este ca Partidul Piratilor (partid care isi propune abolirea legii copyright-ului) a devenit cea de a treia forta politica din Suedia.
Dar, mai ales, romanii, vor afla ca, de condus, tot politicienii autohtoni ii vor conduce. Si, poate regretandu-si comoditatea, isi vor aminti de 7 iunie ca de „ziua cea mai trista”.
(Editorial publicat in Evenimentul Zilei)
Mai multe insemnari din sectiunea: Politica
Mai multe insemnari despre:
FELICITARI PSD!
ASA SARBATORESC INVINGATORII, PE DATE CONCRETE NU CA ALTII CARE SE VEDEAU INVINGATORI SI II INDEMNAU PE LIDERII PSD SA MAI ASTEPTE PENTRU COTROCENI. PANA CE MIRCEA GEOANA VA FI PRESEDINTELE ROMANIEI, MAI AVEM DE ASTEPTAT CATEVA LUNI. PSD TREBUIE SA LE MULTUMEASCA ROMANILOR CARE AU FOST LA VOT PENTRU ACEST REZULTAT SI TREBUIE SA SE DEZICA DE PRIETENIA SI PACTUL CU CEL MAI INFECTAT PARTID DIN ROMANIA –PDL. INCA O DATA FELICITARI PSD!
Dap, si eu cred ca locul(urile) cistigate de PP care a prins la 7% din electoratul din Suedia e cea mai importanta stire.
Dar vezi ca ei cer reformarea “copyrightului” si nu abolirea lui. E o diferenta totusi…
@ Bogdan,
Multam pt observatie, ai dreptate!
Felicitari pentru ce? Pentru autocarele pe care le plimbau prin Ilfov sau pentru banii pe care ca ii dadeau la diverse sectii din Bucuresti agasandu-te?
Multumesc, dar NU am mers si nici nu voi merge la vot pentru ca nu am pe cine vota, iar daca as avea pe cine, acel cineva nu va avea nici o sansa din cauza magariilor care se fac. Stiati ca la tara s-au dat umbrele, zahar si ulei din partea PDL? Sau ca PSD platea cu 20-30RON votul? Si sunt sigur ca nici ceilalti nu sunt mai prejos.
Sorin, absenteismul nu ma mira deloc, ba chiar in mod sadic ma bucura, iar faptul ca din ce in ce mai multi cunoscuti isi anunta neprezenta la votul din toamna ma face sa ma bucur si mai mult!
Hai sa cadem de acord asupra unei conventii: democratia actuala, cu toate neajunsurile ei, este cel mai bun sistem social pe care l-a experimentat umanitatea. Cu toate astea, in imperiul roman, politicienii “de meserie” mergeau in grecia si invatau “cu ce se mananca” politica. Scoala lui Platon era renumita pentru ca invata politicienii tineri retorica, oratorica, logica si filozofia. Discipolul lui Platon, Arisotel, l-a educat pe Alexandru cel Mare. Adicatelea, ce vreau sa spun : desi existau si atunci cei care isi “cumparau” voturile prin avere, cei mai multi dintre politicieni se “antrenau” pentru asta. Erau profesionisti in adevaratul sens al cuvantului. Erau educati de tineri pentru a deveni oameni politici. Sunt sigur ca daca veti cauta cu atentie, veti descoperi acelasi lucru si azi. Va urez succesuri in cautari, chiar daca unii nu vor sa vorbeste cu tine.
Parerea mea este ca in politica actuala vorbim de cantitate doar.