Un miliard de euro

Un miliard de euro

Cred ca Romania este singura tara din lume care a reusit „performanta” de anunta oficial lansarea unui portal care nu exista.

Marti, pe site-ul guvernului se putea citi „alocutiunea premierului Emil Boc la lansarea portalului e-Romania”, iar pe site-ul Ministerului Comunicatiilor se putea citi despre „lansarea portalului eRomania”. Și despre bucuria premierului Boc si a ministrului Gabriel Sandu. Ce a determinat euforia guvernamentala este, insa, greu de precizat.

Sigur, faptul ca Guvernul si Ministerul Comunicatiilor denumesc portalul dupa cum le place, tine de amuzament. La fel si faptul ca acesta nu poate fi accesat nici pe adresa internet eromania.ro, nici pe e-romania.ro, ci pe adresa romania.gov.ro. Adevaratele probleme au aparut cand, asa cum au aratat si colegii de la Capital, toti aceia care au accesat portalul lansat cu tam-tam au avut supriza sa descopere texte si imagini furate de pe alte site-uri, informatii eronate privind Romania si greseli gramaticale absolut rusinoase.

Și, tot marti, pus in fata unui hohot de ras de dimensiuni nationale, ministrul Sandu s-a razgandit cu repeziciune, declarand ca „a lansat un concept, nu un portal”. Asa, si? De cand lansarea unui concept justifica prezenta unui premier si girarea „imprumutului” de texte si de imagini de pe alte site-uri?

La 24 de ore de la „lansarea conceptului”, oficialii ministerului au inlocuit continutul furat si au efectuat modificari minore. Iar ministrul Sandu s-a razgandit inca o data, declarand pentru Hotnews.ro ca a lansat o „arhitectura de portal” spre dezbatere publica. In cele din urma, haideti sa o mai spunem o data „tot raul spre bine”. Și sa speram ca miliardul de euro care potrivit lui Gabriel Sandu va fi investit in proiect, va transforma „conceptul” intr-un portal cu utilizabil.

Intrebarea este cum se vor cheltui acesti bani. In SUA, de pilda, cumpararea de software este reglementata inca din 1984. Iar astazi se cauta solutii care sa reglementeze accesul Guvernului la produse gratuite. Pentru ca, da, exista si produse software gratuite. Pe care le-am putea folosi si noi. Fapt care ar insemna cu adevarat lansarea unui concept demn de prezenta unui premier: acela al unei Romanii in care banii publici sunt cheltuiti cu respect fata de contribuabil.

Un concept in care, din nefericire, nimeni nu mai are puterea sa creda. Nici macar virtual.

(Editorial publicat in Evenimentul Zilei)

Mai multe insemnari din sectiunea: Politica
Mai multe insemnari despre:

Abonare:

Poti citi insemnarile de pe acest blog prin RSS (click aici) sau te poti abona prin email (click aici).

5 comentarii la “Un miliard de euro”

  1. nu stiu daca ai observat dar au procedat exact ca si in cazul Ridzi: ministrul apare la Tv, sa anunte eRomania si… de fapt isi face reclama. Pe bani publici.

  2. miliardul ala de euro a fost cheltuit pe un site pe care l-ar fi putut face si un liceean care stie sa manevreze un cms sau ceva html.

  3. poate ca nu sunt chiar bani publici, poate ca sunt bani pe care i-au obtinut din vanzarea brandului “fabulospirit”, ca intre timp cred ca i-a mai sporit valoarea :p

  4. @ Cristian,

    Miliardul inca nu a fost cheltuit, dupa declaratiile ministrului ar trebui ca acesti bani sa apara in curand. Nu prea imi dau seama de unde vor aparea…

  5. Sigur e vorba de un miliard? Poate e un milion… dar si asta e o suma fabuloasa pentru un site.
    Btw, cat online romanesc poti cumpara cu 1 miliard? Sau, mai precis: “egzista” online de banii astia? Stiu ca la un moment dat se zvonea ca MediaPro ar fi dat pe 51% din Iqads in jur de 200 de batrane (oricum, si suma asta mi se pare foaaarte mare).

Scrie un comentariu:

Poti folosi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>