Traian Basescu: greseli strategice

Am promis, cu ceva timp in urma, ca voi spune care sunt, in opinia mea, greselile strategice ale campaniei lui Traian Basescu.

Voi incepe prin a spune ca ma refer la campanie si nu la site. Site-ul imi place si admir sincer eforturile pe care echipa din spatele sau le depune pentru a comunica eficient.

Mai mult, voi privi cacofonia prezenta pe homepage ca pe o simpla scapare (in definitiv, in aceasta campanie, au fost si alte cacofonii).

Cu toate acestea, cred ca strategia folosita in aceasta campanie are greseli conceptuale. Iata cateva dintre ele:

  • “Electoratul online” este, intr-o proportie covarsitoare, in “tabara lui Basescu”. A cheltui energie pentru a convinge acest electorat sa fie si mai mult de partea lui Basescu este la fel de eficient ca a convinge utilizatorii de internet sa foloseasca Google. Este o realitate si ar fi trebuit sa fie fundamentul unei campanii in care timpul este pretios;
  • “Electoratul online” nu este in mod necesar pro-Basescu. Ci este, mai degraba, un electorat care nu voteaza cu adversarii politici ai Presedintelui. De aici ar fi trebuit sa rezulte obiectivul principal: acela de a determina utilizatorii de Internet sa participe la vot. Mesajul “Arata-le ca tu ai puterea” este mai mult o invitatie la sustinere online, decat o incercare de a indrepta spre urne oamenii tentati sa mearga la iarba verde.
  • In ideea de a simpatiza cu Traian Basescu, a fost scos la lumina “cetateanul suspendat“. Logica electorala spune insa exact contrariul: cetatenii ar trebui sa mearga la vot si sa demonstreze astfel ca drepturile si vointa lor nu au putut fi suspendate prin suspendarea Presedintelui.
  • Ne aflam intr-un an in care blogurile isi arata puterea. O simpla scrisoare adresata bloggerilor ar fi determinat (si mai) multi dintre acestia sa fie sustinatori (si mai) ferventi ai mesajelor campaniei. O scrisoare care, insa, n-a existat.
  • Nu cred ca “Nu demiterii presedintelui Basescu” este mesajul cel mai potrivit. Efectele negatiei asociate imaginii Presedintelui si ale cuvantului “demitere” se pot arata, pe termen mediu, nocive. Si aceasta pentru a nu mai vorbi de cele doua prezente pe homepage ale lui “Am gresit?” si de electoratul care stie zicala “cine se scuza, se acuza”.

Concluzii? Cifra de 14.971 de vizitatori inregistrati pe Basescu.ro in ziua de dupa suspendare nu a fost atinsa nici astazi, in conditiile in care Basescu la tinta 2 si campania online au inceput sa-si arate din plin efectele. Chiar daca aceste efecte s-au vazut si in numarul de vizitatori absolut unici, o intrebare ramane: cati dintre acestia se vor prezenta la vot?

Sau, mai corect spus: cati dintre cei prezenti la vot vor fi fost convinsi de campania online?

Mai multe insemnari din sectiunea: Politica
Mai multe insemnari despre: ,

Abonare:

Poti citi insemnarile de pe acest blog prin RSS (click aici) sau te poti abona prin email (click aici).

11 comentarii la “Traian Basescu: greseli strategice”

  1. Foarte misto comentariul. De bun simt :-)

  2. Daca presupunem ca “electoratul online” este rupt total de mediul rural si de restul lumii, atunci Basescu e mancat.
    Din perspectiva sociologica insa, se pare ca online sunt tot mai multi lideri de opinie.

    In alta ordine de idei, campaniile pe care le vedem au fost facute pe fuga si scapari au existat in toate taberele.

  3. a existat o scrisoare adresata bloggerilor de catre presedintele suspendat chiar la inceputul campaniei.

  4. @iuli,

    Ma refer la o scrisoare personalizata si nu la o “scrisoare deschisa”. Stii bine despre ce vorbesc; astfel de scrisori sunt un fapt comun in campanii. Din stiinta mea, nu a existat o astfel de scrisoare personalizata. Stii tu altceva?

  5. “Dragii mei,
    multumesc ca sunteti alaturi de mine. Din pacate, se pare ca se doreste supendarea mea si pe net, iar din acest motiv site-ul este atacat in mod constant. Libertatea voastra de exprimare a deranjat. Obiectivul acestor atacuri este sa opreasca discutiile voastre, sa ne inchida gura. Nu trebuie sa va lasati descurajati, nu trebuie sa-i lasati sa va cenzureze canalele de comunicare! Exprimati-va parerile in continuare atat pe acest site cat si pe alte blog-uri si forumuri. In Romania sunt aproximativ 30.000 de blog-uri, aratati-le ca voi aveti puterea! ”
    Traian Basescu

    http://www.tolo.ro/2007/04/28/mesaj-de-la-basescu-pentru-bloggeri/

  6. @iuli,

    este vorba despre un mesaj care, asa cum se vede si aici, a fost afisat pe site-ul lui Traian Basescu si nu despre o scrisoare personalizata. Eu ma refeream la ceva care sa inceapa cu “Draga Iuli”, de exemplu… ;) Mare diferenta intre una si cealalta!

  7. aaaaam inteles. un fel de spam de la presedinte?! :)

  8. S-a implicat multa lume in campania online, multe bloguri au avut posturi politice. Probabil s-ar fi implicat si mai multe daca ar fi existat acea scrisoare, oricum campania dusa de pd+basescu a fost net superioara celei duse de psd+geoana.

    PS: linkul spre vizitatori unici duce spre referintele acestui blog, nu spre statisticile basescu.ro in trafic.ro ;)

  9. Multumesc mult pentru observatie, Adrian! Am corectat. Mai bine mai tarziu…

  10. Am mai avut exemple precum Basescu?

    Cred ca un om cu capul pe umeri ar trebui sa faca introspectie in istorie si sa vada daca am mai avut astfel de tipologii de oameni de stat. Eu cred ca da, m-as opri la regele Carol al II-lea, spunand ca si el a fost un afemeiat si un tip care l-a interesat mai mult imaginea sa. Totusi, diferenta intre ei este ca Basescu este mult mai slab, dar putem sa ne mandrim ca este chintesenta prostiei autohtone. Ce sa spun, o mandrete cu o minte de miros de hasna de unde refuleaza laturile stranse in timp de pe puntea vasului.
    Sa luam politic lucrurile, ce a facut regele Carol pentru a rezista ca rege si in acelasi timp sa poat fi un june prim, a indus zazanie in partidele politice si apoi le-a dezbinat, a dat nas legionarilor sa urce la putere. Care a fost rezultatul, ciuntirea Romaniei de catre nemti, preluarea fraielor puterii de catre Antonescu si angajarea tarii prematur in cel de-al doilea razboi mondial. De ce spun asta, noi in primul razboi mondial am fost neutrii pana a existat prilejul de a ne angaja in acest razboi, cu fortele ce au putut aduce foloase romaniei. lucrul asta s-a si vazut, s-a facut Romania mare, dar si la 1916 exista un filogerman ca Alexandru marghiloman care ceda nemtilor prin tratat bogatiiloe subterane si supraterane ale crestelor Carpatilor, ca sa dea increderea nemtilor ca le suntem aliati, dar asta a fost un armistitiu prin care am tinut pe nemti departe si am luat tunuri cu bataie lunga de la francezi si englezi ca sa mutem tine ofensiva la Marasesti.
    Mergem mai departe pe firul istoriei, maresalul Antonescu, dadea nemtilor 9 miliarde de lei si garanta cu resurse de hrana si petrol razboiul din est, de aceea a fost pus de nemti sa conduca Romania in detrimentul legionarilor.
    Venim astazi la ai nostrii, guvernul Nastase si Tariceanu au dat garantii Europei ca resursele noastre se vor fi valorificate de austrieci (de aici si controlul resurselor prin bancile lor, vezi interdictia UE asupra actiunii de aur de la Rompetrol) si altele. Adica am facut concesii mari asupra locului nostru ion europa, noi cxa natie am fost vanduti ca la un targ de vite eureopeui, nu intamplator astazi facem treburile spaniolilor, italienilor, englezilor si le mai inprospatam si natia unor popoare imbatranite pentru ca avem o minte agera si suntem un popor de oameni frumosi.
    Ce face caricatura de Basescu, ce a facut regele Carol, baga zazanie si dezbina partidele, isi baga nasul in probloeme de politici mondiale unde nu are catare si da cu bata in balta, dar peste tioate vine in Romania si cere socoteala lui Tariceanu ca de unde da pensii.
    In alta ordine de idei, trimite toti politrucii, asa zisi analisti politici (pro-dumnezeu) care au nerusinarea sa spuna ca acesti amarati care sunt parintii nostrii nu-si merita pensia.
    Pana unde se poate duce cinismul acestui [editat] penal care a facut pierduta o flota ca prin triunghiul bermudelor sa se joace cu vietile parintilor nostrii si sa-i trateze cu dispret
    Pe el cand a mazilit flota cine l-a intrebat?, si cum isi permite el sa-si puna problema de unde dam bani pensionarilor. Ii spun eu din piatra seaca, parintii nostrii au muncit la saiba si ne-au crescut cu paine loata la ratie pentru ca el sa ajunga turnator vaporean la Anver si apoi cel mai jalnic presedinte pe care il are Romania.
    Cat ai redus ba [editat] din cheltuielile consilierilor tai si de kla tine de la Cotroceni sa dai pensionarilor? Tu ar fi trebuit sa fi primul care sa iesi pe post si sa fi spus, domnilor reducem jumatate din cheltuieli de la guvern, de la presedentie de la parlament si aducem un miliard de lei pentru bugetul pensiilor.
    Asta este proiectia pe care sa ti- o aduca Tariceanu, ce te-ai vazut imparat, mai era unu ba si l-am impuscat, dar pe tine te inecam si te aruncam in mare.
    Si sa revin la ideile de pe cursul istoriei, poneam de faptul ca pe timpul lui Carol al II-lea, partidele politice nu mai aveau nici un cuvant de spus, astfelne-am trezit in fata celei de-a doua conflagratii fara oameni de stat, asa se urmareste si acum prin Basescu si tataie Ilievici, defapt ce din-tai fiind discipol al lui tataie din primul descalecat care s-a numit FSN, la fel si Stolojhan si altii ca ei.
    Cum credeti mai oameni buni ca [editat] si jivinele astea politice ne vor duce pe noi in Europa, eu nu cred , va stoarce Europa din noi si ultima vlaga, pe mana lor o sa fim sclvi in tara noastra, defapt tara noastra va fi ca si cum ar fi o colonie , colonizata de bastinasi. Poate asa ne trebuie daca ne conduc basinosi ca astia, reptile cu sange rece.
    Bai marinarule ce ai navigat in [editat], oare cat de prosti ne crezi, ia-ti sondajele [editat], ca pe multe cadavre ai calcat sa ajungi presedinte hiena imputita ce esti.

  11. Traian Basescu: greseli strategice

    Cu toate acestea, cred ca strategia folosita in aceasta campanie are greseli conceptuale. Iata cateva dintre ele in opinia blogului e – Relatii Publice

Scrie un comentariu:

Poti folosi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>