Tot ce trebuie stiut despre marketing

Tot ceea ce trebuie stiut despre marketing incape in cateva principii simple. Cateva “SMS-uri” formulate si reformulate pornindu-se de la un original scris de catre Sun Tzu cu 2500 de ani in urma.

In rest, cea mai mare parte a padurilor sacrificate pentru toti muntii de volume pe aceasta tema sunt incercari de a explica.

Problemele apar cand, incepand sa intelegem principiile, realizam ca razboiul este o intrerupere a pacii (asa cum pacea este o intrerupere a razboiului). Si ne intrebam: ce facem pe timp de pace? Ne pregatim de razboi, fireste. Dar cum?

Incercarile de raspuns la aceasta intrebare nu sunt foarte numeroase. Si, in unele cazuri, nici macar nu se afla in cartile de specialitate. Voi incerca sa aduc un astfel de exemplu intr-o insemnare viitoare. Pana atunci, iata mai jos unele dintre cele mai simple formulari ale principiilor in cauza:

Strategia liderului (principiile marketingului defensiv)

Numai liderul pietei trebuie sa fie defensiv;

Cea mai buna strategie defensiva este curajul de a te ataca singur;

Orice miscare a concurentei trebuie blocata.

Strategia competitorului direct (principiile marketingului ofensiv)

Principala preocupare trebuie sa fie puterea liderului;

Gaseste o slabiciune in puterea liderului si ataca in acel punct;

Lanseaza-ti atacul pe un front cat mai ingust.

Strategia urmaritorilor (principiile atacului pe flanc)

Un bun atac pe flanc trebuie lansat intr-o zona nedisputata de nimeni;

Surpriza tactica trebuie sa fie un element cheie al atacului pe flanc;

Urmarirea este la fel de importanta ca si atacul insusi.

Strategia noilor veniti (principiile atacului de gherila)

Gaseste un segment de piata suficient de mic pentru a-l putea apara.

Indiferent de succesul pe care-l ai, nu te comporta ca lider.

Fii pregatit sa o iei la fuga atunci cand situatia o cere.

Recomandări

14 comentarii

 1. gigi

  Revin la parerea mea: este vorba de sisteme ideale. Stii, ca in matematica si fizica, cu situatii fara frecare sau gravitatie si spatii/intervale infinite, cu epsilon suficient de mic etc? 🙂 Ei, si aici, ca de altfel in toata “metodologia” capitalista, se considera din start resurse infinite.

  “Gaseste o slabiciune in puterea liderului si ataca in acel punct” = si cand mamutul lider nu va mai avea slabiciuni? sau are asa putere financiara incat efortul competitorului (care apropo, il lasa fara vlaga pe competitor) este anulat imediat dintr-un deget de liderul mamut? haide sa vedem un trend al esecurilor startup-urilor in lume si a risipei acestora de resurse in incercarile lor (vorbim despre economiile dezvoltate, spre care tind toate tarile care trec la capitalism la un moment dat).

  “Un bun atac pe flanc trebuie lansat intr-o zona nedisputata de nimeni” = asta este infinit mai amuzanta decat prima 🙂 nu cred ca trebuie sa intru in amanunte, se observa clar sindromul sistemului ideal (preaslavit de altfel in toate prostiile de carti de marketing si de genul “fii bogat!” sau “cheia succesului!” etc) cu eternele lui “zone nedisputate de nimeni”.

  “Gaseste un segment de piata suficient de mic pentru a-l putea apara.” = aceeasi poveste.

  Intr-un astfel de concept de capitalism cu sistemele lui ideale omenirea ajunge sa termine petrolul, sa se axfisieze, sa aiba imense dezechilibre ale fortei de munca, imense discrepante intre zone sanatoase economic si altele muritoare de foame etc. Pentru ca, nu-i asa, asta e economia de piata iar masurile se iau doar de catre intreprinzatori in momentul in care PRETUL, ca variabila, afecteaza matematica afacerilor. NOT GOOD

  Disclaimer: NU vreau socialism, comunism, etc 🙂

 2. Cei de la http://www.politic-tv.ro nu l-au citit pe SUN TZU. Altfel nu se faceau de ras.Daca te iuti in sectiunea de politic a lui http://www.trafic.ro, vezi ca pe prima pozitie este http://www.politic-tv.ro co peste 60.000 vizitatori, la mare, foarte mare distanta de urmatorul clasat.
  Curiozitatea m-a impins, am intrat. Nu foarte interesant! Cum de intra zilnic atatia ? Curiozitatea feminina m-a impins mai departe. Si stupoare. Durata a peste 99% din vizitele zilnice este de sub 10 sec. (pe site sunt numai clipuri de peste 1 minut), 75% din vizite sunt noaptea dupa ora 12 !!!, Dupa Romania (20% din vizitatori), urmeaza Polonia (15% din vizitatori) si alte tari ca Vietnam, China. CURIOSSSSSS. Am intrebat cunostiintele daca inteleg si au mai vazut asa ceva !? Mi s-a spus ca sunt vizite contrafacute, mincinoase si ca cei de la trafic.ro sunt mana in mana. Ca statisticile trafic.ro nu sunt corecte si sunt site-uri (cum este si al dnei Udrea, Sorin Tudor si Dan Andronic) sabotate. Nu stiu daca este adevarat sau nu insa este clar ca http://www.politic-tv.ro este un proiect MINCINOS pentru Romania si noi toti trebuie sa luam atitudine. Astia chiar asa de prosti ne cred ???????????????

 3. Sorin Tudor

  @ Gigi,

  Da, e vorba de sisteme ideale. Tocmai de asta am facut precizarea ca razboiul si pacea sunt secventiale (si relative). Insa, intr-o lume imperfecta, sunt cele mai bune principii imperfecte pe care le avem. 😉

  @ Evike,

  Si crezi ca, in conditiile astea, prima pozitie le foloseste la ceva? 😉

 4. gigi

  Insa, intr-o lume imperfecta, sunt cele mai bune principii imperfecte pe care le avem.

  Nu, nu sunt 😉 Este doar stupid. Un joc stupid pentru anumite interese care a nascut aceste principii.

 5. gigi

  ca sa fiu mai corect: Un joc stupid pentru anumite interese care (interesele deci) au mentinut si promoveaza aceste principii cand ele de fapt pot fi (trebuie) inlocuite cu succes cu altele mult mult mai sanatoase.

 6. Sorin Tudor

  @ Gigi,

  Teoria lui “gica-contra” care se pricepe de minune sa spuna ca tot ceea ce il inconjoara este stupid, dar, ce sa vezi, nu-si ia inima in dinti sa se duca pe o insula pustie, este mai veche decat teribilsmul pustilor de la bloc care spun ca bau-bau e prost. Apoi cresc si isi dau seama ca nu exista bau-bau. Unii inteleg, altii devin anarhisti de dragul hormonilor, iar altii raman la stadiul de gica-contra pentru ca, pur si simplu, nu pot mai mult.

  Ce vreau sa spun este ca, in cele din urma, acest “joc stupid” a facut ca tu sa ai acces la un computer. Daca vrei sa intelegi ce spun, bine; daca nu, asta e.

 7. gigi

  Acest joc stupid putea sa imi dea un computer si poate sa aduca computere infinit mai avansate tehnologic fara risipa de resurse si fara efecte secundare negative imense. De aceea marketingul, asa cum exista el si asa cum inclusiv il intelegi si tu, este o prostie. Atentie, nu e valabil si faptul ca cei care il accepta/promoveaza astfel sunt prosti, sa-mi fie cu iertare, a nu se intelege asta.

  Asadar, trecand cu vederea “subtilitatea” cu care ai incercat o etichetare, pun punct dezbaterilor pe acest subiect cu tine. Inteleg care iti sunt pragurile de vedere, imi pare rau pentru ce credeam ca poate acest blog.

 8. Sorin Tudor

  @ Gigi,

  N-ai inteles, nu e problema. Sau, altfel spus, qed.

  PS: nu am fost si nu mi-am propus sa fiu subtil. Doar m-am exprimat elegant.

 9. […] Aboneaza-te prin email « Tot ce trebuie stiut despre marketing […]

 10. Cristi

  Sorin, blogul tau are efecte secundare negative imense. 🙂 🙂 🙂

Adaugă comentariu