Tokes, Soros si subtitrarile in romana
Vorbeam, cu cateva zile in urma, despre clonarea esicherului politic. Prima incercare a “clonei” de a se pozitiona ca “original” in perceptia electoratului volatil a aparut cu repeziciune (ramane de vazut care vor fi miscarile tactice pentru perioada urmatoare).
Astazi, “clona UDMR” prinde contur prin afirmatiile lui Laszlo Tokes:
“Traian Basescu m-a asigurat ca nu e vorba de un refuz general, ba din contra, el personal a intervenit sa fiu sprijinit in grupul PPE. L-a si contactat pe presedintele PPE, Wilfred Martens”, spune episcopul reformat, care i-a cerut ajutorul inclusiv lui Viktor Orban. Mai mult, Tökes a dat de inteles ca electoratul sau a fost largit inclusiv de criticile prezidentiale recente la adresa UDMR. El a adaugat ca Basescu s-a referit la UDMR ca la un “FSN maghiar”. (sursa: Evenimentul Zilei)
Si tot astazi, Fundatia Soros Romania publica Barometrul de Opinie Publica 1998 - 2007. Printre concluzii:
- Raspunsurile primite in ultimii 10 ani la intrebarea „Apreciati ca directia in care se indreapta tara este buna/gresita?” indica faptul ca in anii 1999-2000 directia a fost contrara asteptarilor populatiei, iar dupa 2000 a inregistrat un trend pozitiv in perceptia publica, insa cu perioade de dezamagire in 2002, primavara anului 2006 si toamna aceasta (2007).
- Cea mai intensa preocupare pentru ineficienta guvernarii in combaterea coruptiei se inregistreaza in perioada guvernarii PSD, 2001-2004. Urmeaza o intrerupere de aproape doi ani (2005-2006), dupa care, in 2007, nemultumirea fata de ineficienta guvernului de a reduce coruptia revine in prim-plan.
- In 2007 Parlamentul unicameral este preferat de 42% dintre cetateni, iar cel bicameral de 30%. Tot in prezent, aproximativ cate o treime din total populatie este fie pentru un sistem format din doua partide care sa alterneze la putere, fie pentru unul format din trei partide sau mai multe. Preferinta pentru un sistem format din doar doua partide pare sa fi scazut usor in timp.
- Atunci cand se ajunge la un blocaj in relatia dintre Parlament si presedinte, preferintele populatiei sunt relativ egal impartite. In 2007, fata de 2002, se constata o tendinta de scadere a optiunii pentru presedinte (in 2002, 50% considerau ca presedintele ar trebui sa poata dizolva Parlamentul, fata de 36% in 2007).
Intregul studiu poate fi descarcat de aici. Un studiu interesant, dar care, pe alocuri, lasa impresia ca a fost “tras” la subiect (cititi cu atentie documentul de aici!).
Mai multe insemnari din sectiunea: Politica
Mai multe insemnari despre:
Scrie un comentariu: