Sustin: WebCultura.ro

STS: intrebari pentru supraveghetorii blogosferei

Sorin Tudor@ | 30 April 2008
Etichete: .

Articol »

Serviciul de Telecomunicatii Speciale supravegheaza blogosfera! Intrebare: reprezinta blogosfera o potentiala amenintare la adresa sigurantei nationale?

In insemnarea anterioara afirmam ca STS supravegheaza blogosfera. Inainte de a trece la intrebarile adresate STS, o alta intrebare necesita un raspuns:

Intrebare: nu cumva accesarile blogurilor de pe IP-uri STS este fireasca de vreme ce STS este providerul internet al institutiilor guvernamentale? Sau, altfel formulat: nu cumva este firesc ca armata de functionari guvernamentali sa-si lase amprentele plictiselii bugetare inclusiv pe bloguri?

Raspuns: avand in vedere numarul de mare de functionari guvernamentali, ar fi de asteptat ca acestia sa se comporte online dupa aceleasi tendinte ca majoritatea utilizatorilor. O distributie cvasi-uniforma a accesarilor (asa cum aceasta este exemplificata aici), pe o plaja atat de larga de bloguri, este atat de improbabila incat nu merita a fi luata in calcul.

Iar acum sa zabovim putin asupra atributiilor STS:

Activitatea Serviciului de Telecomunicatii Speciale este organizata si coordonata de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. Controlul asupra activitatii institutiei se exercita de catre Parlamentul României, prin comisiile pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala ale celor doua Camere.

Autoritatile publice ale statului român în folosul carora functioneaza telecomunicatiile speciale sunt: Parlamentul României; Administratia Prezidentiala; Guvernul României; Institutiile care desfasoara activitati în domeniul apararii; Administratia publica centrala si locala.

Moment in care, unele intrebari cred ca se impun:

  • reprezinta blogosfera o potentiala amenintare la adresa sigurantei nationale?
  • intocmeste STS rapoarte privind “starea blogosferei romanesti”?
  • cum justifica STS aceasta activitate?

Si, pentru a incheia pe un ton optimist: in cele din urma, STS este prima institutie din spatiul public care ia in serios blogosfera. Ramane de vazut daca blogosfera se va bucura.

Citeste si:

STS ne iubeste!;

STS supravegheaza blogosfera.

Comentarii (19) »

  1. Bogdan

    Sorin, cred ca Piticu are dreptate si informatia este gresita. STS ofera servicii de ISP pt mai multe institutii, ca atare este normal ca sa apara un numar de accesari care apar a fi de la STS.
    De la asta si pina la a afirma ca "Este o activitate care conduce la o singura concluzie: Serviciul de Telecomunicatii Speciale supravegheaza blogosfera." este o cale lunga.
    Pe linga aceasta, in STS sunt si oameni - care citesc bloguri, comenteaza pe unele, etc. nu ?

    1.
  2. Sorin Tudor

    @ Bogdane,

    Prima data am luat in calcul aceeasi ipoteza ca si tine. Mai mult, am presupus ca de pe IP-urile STS se poate pe sute de bloguri zilnic (o armata de functionari plictisiti care cauta pe google si ajung pe bloguri).

    Problema este ca in acest caz, ar trebui sa am o multime de accesari pe blogurile cu trafic mare si doar cateva pe blogurile cu trafic mic. Ori distributia asta nu se respecta...

    2.
  3. Pinkul

    Supozitia este gresita.
    Desi exista sute de functionari in aceste institutii, nu toti au acces la internet. Mai mult, cei ce au acces la internet sunt atat de speriati de STS incat tot pe Solitaire stau. Deci ipoteza ta nu prea se verifica.

    Desi STS-ul deserveste mai multe institutii, pentru a avea acces la internet intr-o unitate militara de exemplu, este al dracului de complicat sa obtii aprobari. Chiar si asa, (unitatea militara este doar un exemplu), atunci cand s-a obtinut aprobarea, sa nu te gandesti ca o sa fie internet in fiecare birou. NU. Va exista un sigur calculator conectat, care NU VA FI LEGAT LA RETEAUA INTERNA A INSTITUTIEI. Deci nu va avea acces decat o sigura persoana la un moment dat.

    Sunt convins ca si alte institutii au polotici asemanatoare. Cu atat ami mult cu care, deservite de STS, aceste institutii lucreaza cu informatii clasificate de orice fel.

    3.
  4. Cristian Banu

    M-am uitat şi eu pe statisticile celor 4 bloguri pe care le am, dintre care 2 sunt cvasi-abandonate. Numărul de accesări este identic şi la cele cu 300 de vizitatori şi la cele cu 10 (adică vreo 10 pe lună, ca la Tolontan), ceea ce mă face să cred că este mai degrabă vorba de un "sts"bot care indexează regulat blogosfera românească şi nu de vizite ale unor funcţionari plictisiţi de solitaire. În acest caz, ipoteza că este vorba de SRI poate fi chiar plauzibilă.

    4.
  5. Sorin Tudor

    @ Cristi,

    Multumesc mult pentru informatie. Exact asta este si banuiala mea. Doar ca nu cred ca e vorba de SRI (poate ca ar trebui sa ne aducem aminte cate ceva despre "istoria" serviciilor secrete autohtone si despre modul in care acestea "s-au rupt"...).

    5.
  6. Cristi

    Am o intrebare: cui/la ce foloseste publicarea localizarii ISP? Tara/judet/oras - pricep. Dar ISP - nu. Care sunt beneficiile detinatorului de site/blog si care sunt "pierderile" celui care le acceseaza? Merci.

    6.
  7. Thx

    STS IP

    81.181.201.102-10X

    85.120.47.2-3X

    85.120.225.198-1X

    Min Just.

    85.120.166.120-1x
    85.120.166.72-4x

    Unde-i baiul?

    Va dati seama ca sunteti putin paranoici?
    Ar trebui sa fiti fericiti ca are cine sa intre pe site-urile voastre.
    Totusi ,nu este nevoie sa faceti din tantzar armasar…e ceva absolut normal,ca STS sau orice alt serviciu sa ne supravegheze site-urile pt a se asigura ca,continutul nu reprezinta un risc asupra SECURITATII NATIONALE.

    Calmati-va!

    7.
  8. Radu - Marian

    Mai nou a aparut un nou vizitator de categorie grea, "Unknown"!
    Sunt tare curios cine este in spatele lui.

    8.
  9. Anonymous

    monitorizat STS !si ce daca ! sa le fie de bine!

    9.
  1. Serviciul de Telecomunicatii Speciale ma supravegheaza!? | Teofil Blog

Adresa email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

*

© 2006-2012 Sorin-Tudor.ro