Strategii politice: ingenunchierea PNL in cinci pasi

Adrian Nastase are dreptate: filmul difuzat de TVR continand imagini video din dosarul Remes - Muresan reprezinta “proba absoluta ca DNA functioneaza ca politie politica, in afara regulilor statului de drept”.

O afirmatie confirmata chiar de ridicatul din umeri al lui Daniel Morar, Procurorul sef al DNA si pe care se fundamenteaza o strategie electorala posibila doar intr-o “democratie balcanica”: ingenunchierea PNL in cinci pasi.

  1. 05 octombrie: in presa apar primele informatii privind anchetarea lui Remes, ministru al Agriculturii si presedintele PNL Maramures (pregatirea atacului: lansarea zvonului prin “scurgere de informatii”); 05 octombrie: DNA dezminte ca ar fi solicitat aviz pentru anchetarea lui Remes (mediatizare prin negare);
  2. 08 octombrie: Procurorul general al Romaniei cere urmarirea penala a ministrului Decebal Traian Remes (confirmarea zvonului; fortarea reactiei guvernamentale);
  3. 09 octombrie: Tariceanu ii ia apararea lui Remes (reactia guvernamentala);
  4. 10 octombrie: postul national de televiziune transmite imagini “scapate” din dosarul Remes (declansarea atacului);
  5. 11 octombrie: Remes demisioneaza; PD cere demisia guvernului (amplificarea atacului).

Si, in timp ce Traian Basescu refuza momentan sa comenteze subiectul, Lucian Bolcas vorbeste despre linsajul mediatic, CNA sesiseaza Parchetul deoarece a făcut public un material probatoriu dintr-un dosar penal, iar Parlamentul cere socoteala SRI, imaginea guvernului Tariceanu va fi atacata sistematic in asteptarea votului pentru europarlamentare.

Mai multe insemnari din sectiunea: Politica
Mai multe insemnari despre: , ,

Abonare:

Poti citi insemnarile de pe acest blog prin RSS (click aici) sau te poti abona prin email (click aici).

10 comentarii la “Strategii politice: ingenunchierea PNL in cinci pasi”

  1. Eu sunt sceptic fata de orice scenariu post-factum.

  2. @ Semantic,

    Fata de scenarii post-factum si eu sunt sceptic (mai mult, cred ca nu exista “scenarii post-factum”, ci doar interpretari).

    Aici nu este vorba de un scenariu, ci de o suita de actiuni pe care, ca observator al fenomenului politic, trebuie sa le interpretezi si intr-un registru tactic.

    Concluzia este a fiecaruia.

  3. Sunt de acord ca poate e vorba de un scenariu de atac politic. Insa trebuie sa observam ca guvernul Tariceanu II are si vulnerabilitatile necesare ca acest scenariu sa fie pus in practica. Iar strategia de aparare este total ineficienta…

  4. @ Moromete,

    Cred ca mai toata lumea isi da seama de ineficienta strategiei PNL. Mai putin PNL, fireste. Si ma opresc aici, pentru ca altfel intram in discutii despre consultantii politici pe care i-au angajat…

    Si astea sunt lucruri despre care discutam mai bine la o bere. ;)

  5. Ca alternativa la teoria zvonului “orientat” as propune teoria “jocului de popice”, contributie teoretica proprie, hehehehe. Cum functioneaza? mult mai simplu decat teoria lui Sorin in 5 pasi!
    Eu gasesc ca sunt doar 3 pasi:
    1. iei bila/fishetul de gauri/dosare;
    2. lansezi bila pe centru pistei “la gramada”/grup de ministri;
    3. popicele cad mai mult sau mai putin in functie de “spinul” imprimat bilei.

  6. E foarte buna ideea inregistrarii cursului evenimentelor dintr-o “campanie” de presa politica, Sorin.

    De mult timp mi-am dorit ca la Olimpiadele Comunicarii sa avem, la proba de comunicare politica, o prezentare care sa descrie in imagini vii cursul unei astfel de “campanii” (lucrul asta fiind, dupa cum stim, foarte greu de realizat, din mai multe motive).

    De aceea as fi onorat daca ai lua in considerare un astfel de continut de conferinta pentru editia de anul viitor.

  7. am vrut sa-ti raspund aici. dar e prea mult. asa ca iti raspund pe blogul meu. printr-un articol

  8. @ Dragos,

    Nu este prima data cand o spun (si am sa o tot spun): orice invitatie venita in contextul Olimpiadelor este mai mult decat onoranta.

    Multumesc mult!

  9. offtopic: Pun si eu o intrebare cu rautacisme, de atata amar de vreme de cand Olimpiadele au fost lansate sa nu fi existat si prezentari sau studii de caz cu “imagini vii”? probabil ca a fost mai greu in perioada 2000- 2004, ma gandesc eu….

  10. Felicitari domnule Sorin Tudor pentru acest post dar sa stiti ca si unii neavizati ca mine, care nu cunosc teorii de marketing politic ci doar le place politica, si-au dat seama de strategie. Ce vreu eu sa dezbatem cat de cat e altceva… Pe langa faptul ca se vede clar cat de buni sunt consilierii strategici ai lui Basescu (si totusi miroase a creier de servicii) si cat de slabi sunt cei ai PNLului, observati totusi ca raspunsul de aseara a PNLului a fost unul reusit?
    Si cea mai mare problema a mea, dintr-un atac reusit al lui Basescu aseara, cu discursul, si un raspuns reusit tot aseara, al PNLului, sunteti de acord cu mine ca Tariceanu a iesit sifonat numai si pentru faptul ca Basescu isi tine discursurile singur si coerent (creind incredere si adevar), pe cand Tariceanu folosind purtatoarea de cuvand inspira lasitate?
    Eu zic ca din acest motiv PNL si Tariceanu va pierde sigur indiferent de cata dreptate au: Tariaceanu nu are charisma si nu e bun orator.

Scrie un comentariu:

Poti folosi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>