Stolojan: file de poveste

Fragmente dintr-un interviu mai vechi…

Realizator: Dar, domnule Theodor Stolojan, ce spuneti acum gandeati, de pilda, si in 1992, cand ati fost prim-ministru?

Theodor Stolojan: Gandeam si atunci. Numai ca acum este o mare diferenta. Deci, atunci gandeam, nu simteam forta proprietatii private, da? Acum, dupa sase ani de zile in SUA, eu stiu exact forta imensa a proprietatii private. Mai mult, economiile mele le-am investit in capital productiv, in proprietate privata.

Realizator: Vorbeati de faptul ca gandeati sistemul liberal teoretic, dar nu simteati proprietatea. Acesta a fost si motivul pentru care ati nationalizat valuta, o masura controversata pana astazi?

Theodor Stolojan: In septembrie 1991 minerii navalisera in Bucuresti si au rasturnat un guvern. Romania ramasese fara nici o finantare externa in preajma iernii… Nu era realmente alta solutie.

Realizator: Dar un liberal pur sange credeti ca ar fi facut asa ceva?

Theodor Stolojan: Nu stiu daca ar fi facut…

Realizator: Ati legitimat prin intrarea dumneavoastra in acea situatie ceea ce s-a intamplat inainte de mineriada. Si ati fost un pion al lui Ion Iliescu?

Theodor Stolojan: Care era alternativa?

Realizator: Sa nu intrati.

Realizator: Regimul Ion Iliescu in cadere libera, guvernul Vacaroiu la fel. Dumneavoastra apareti la scena deschisa, parca va vad, alaturi de Teodor Melescanu, presedintele Comitetului de sprijin, sustinandu-l pe Ion Iliescu, la o a nu stiu cata candidatura la Presedintie, spunand: “Iata, omul e cel mai bun”. (…)Cand sustii un om, nu te contaminezi de responsabilitatea lui?
Theodor Stolojan: Nu, nu cred ca ma contaminez cu responsabilitatea lui. Cand l-am sustinut, am avut niste motive pentru care l-am sustinut, acum sunt alte vremuri.

Realizator: Se vorbeste ca exact aceste grupuri pe care le pomeneati, plus grupul Sorin Vantu, s-ar fi cartelat si dvs. sunteti rezultatul acestei cartelari, ca expresie politica a dorintei lor de a mana Romania intr-o directie.
Theodor Stolojan: Eu pot sa va spun un singur lucru. In epoca marilor potlogarii din Romania eu am lipsit, iar aceasta activitate pe care au declansat-o unii acum, cautand prin 1990, 1991, 1992 sa vada daca gasesc ceva despre mine, pentru mine nu are nicio relevanta.

BBC, 21 august 2000

Recomandări

2 comentarii

  1. Da, atunci avea motive sa-l sustina. Adica interese. Dar bine zice ca acum are alte interese. Ti se face scarba cand vezi ce porci sunt. Si tot ii voteaza romanu.

  2. […] ceea ce ma priveste, va invit sa cititi o insemnare mai veche: Stolojan: file de poveste. Si o intrebare: E criza, iar Theodor Stolojan e premier: oare se va nationaliza […]

Adaugă comentariu