Sorin Oprescu: offline vs. online

Sorin Oprescu: offline vs. online

La ora la care scriu aceasta insemnare, la intrebarea Pe cine ati vota pentru Primarie, au raspuns 219 cititori ai acestui blog.

Dintre aceia care si-au exprimat o optiune (23 au spus ca nu voteaza, iar 7 s-au declarat indecisi),

32,8% il prefera pe Sorin Oprescu, 24,87% pe Vasile Blaga, 20,63% pe Ludovic Orban, 9,52% pe Cristian Diaconescu, 6,35% pe Cozmin Gusa, iar 6,35% prefera alt candidat.

Rezultate destul de apropiate de sondajul INSOMAR (exceptie face, dupa cum se vede, Ludovic Orban):

Sorin Oprescu cu 39,4%, Vasile Blaga cu 24%, Ludovic Orban cu 11,7%, Cristian Diaconescu 11%, Cozmin Guşă 6,4%, alti candidati 7,5%.

Ce vreau sa spun cu aceasta?

Ca atunci cand sondajele online sunt folosite corect (pe acest blog se poate vota o singura data de pe un IP), rezultatele lor sunt destul de apropiate de rezultatele sondajelor offline (un contraexemplu ne ofera, de pilda, Evenimentul Zilei).

Mai multe insemnari din sectiunea: Politica
Mai multe insemnari despre:

Abonare:

Poti citi insemnarile de pe acest blog prin RSS (click aici) sau te poti abona prin email (click aici).

7 comentarii la “Sorin Oprescu: offline vs. online”

  1. Concluzia mesajului de mai sus este gresita. Faptul ca se accepta un vot de la un IP _reduce_ numarul voturilor “false” insa nu garanteaza faptul ca votantii online reprezinta in mod corect populatia generala.

    Faptul ca din 219 voturi au rezultat unele procente asemanatoare cu cele ale unui sondaj off-line este o intamplare, desi este posibil ca grupul ce _voteaza_ pe acest blog sa fie mai aproape (ca structura) de populatia generala.
    Evident cu exceptia unei tendinte pro-PNL ;)

    Prin urmare sa nu ne imbatam cu apa rece, statistica nu se reduce la un widget de sondaje online.

  2. @ Alex,

    Stiu, acesta este un simplu blog (prin urmare nu ma imbat cu apa rece si, banuiesc, nici aceia care citesc acest blog - oameni care, in general, stiu cu ce sa manaca online-ul).

    Intrebare: ai vreo data statistica relevanta care sa sustina faptul ca votantii online NU reprezinta in mod corect populatia generala?

    Banuiesc ca nu… Mai ales ca aici vorbim de Bucuresti (deci de un procent masiv al “populatiei online”).

    Prin urmare, perfect de acord ca “statistica nu se reduce la un widget de sondaje online”, consider ca nu ne imbatam cu apa rece.

  3. Tu spui “trebuie sa demonstrezi ca sondajul de pe blogul meu cu 216 voturi nu este statistic reprezentativ pentru Bucuresti”, in loc sa argumentezi tu ce de ar fi corect, buna abordare :)

    Ca sa raspund totusi la aceasta “intrebare”, as compara pentru inceput segmentele de alegatori pe varste. M-as uita care are rata de participare mai mare la vot. Si pe urma m-as uita in profilul utilizatorului de internet din Bucuresti sa vad daca se pastreaza proportiile.

    Ma astept sa gasesc mai multi votanti in randul persoanelor in varsta si mai multi surferi in categoriile tinerilor, dar si daca nu ar fi asa tot nu inseamna ca un vot online cu 216 participanti (fara nici o selectie) este reprezentativ pentru populatia Bucurestiului.

    Asta lasand pe dinafara multimea de fiinte cu drept de vot care n-au auzit de chestiuni mai simple, d-apoi de Internet. Si din pacate nu cred ca sunt in multimi mici, usor de ignorat statistic - mai ales in Bucuresti :)

    Problema cu statistica este ca pare usoara, si se poate discuta ca fotbalul sau politica. Nu e chiar asa :)

  4. @ Alex,

    Care parte din “Stiu, acesta este un simplu blog” nu ai inteles-o?!

    Eu te-am intrebat de ce crezi ca un sondaj online nu poate reprezenta in mod corect populatia generala (si, repet, nu m-am referit la blogul meu). Tu o tot dai cu 219 voturi…

    Si, pentru ca “statistica pare usoara” si pentru ca ai facut referiri la segmentare, iti spun un mic “secret”:

    afirmatia “ma astept sa gasesc mai multi votanti in randul persoanelor in varsta si mai multi surferi in categoriile tinerilor” nu mai este un adevar absolut de cativa ani.

    In rest, fara date clare, “vorbim amandoi vorbe”. Diferenta este ca in timp ce eu spun “rezultatele sunt destul de apropiate” - ferindu-ma, prin urmare, de concluzii transante si incercand sa pastrez proportiile - tu esti mult prea transant in a nega fara a avea sustinerea unor date concrete.

  5. Ce m-a deranjat este ca ai spus “sondaje online folosite corect”, cand sondajul ce face subiectul mesajului tau NU a fost un sondaj corect, indiferent daca s-a facut online sau offline. Nu ai avut nici ca numar nici ca selectie un esantion reprezentativ.

    Iar tu zici ca varstnicii se dau pe net in numar mai mare decat tineretul, asa o fi. E casa ta aici, si e normal sa ai tu dreptate :)

    Respectele mele,

  6. @ Alex,

    1. Eu nu ma referisem la “sondajul” de pe blog (de asta poarta numele de “opinii”: fiind vorba de un blog ar fi mult prea mult sa ai pretentia ca s-ar putea numi sondaj).

    Pur si simplu, ma refeream la faptul ca, daca pe un blog (daca la 219 voturi!) ai posibilitatea de a avea rezultate cat de cat apropiate de un sondaj offline, atunci cu atat mai mult aceasta posibilitate exista pentru site-uri mari.

    Prin urmare:

    1. Ai dreptate, nu am fost suficient de explicit;
    2. Doamne fereste sa spun ca varstanici sunt mai numerosi! Eu sesisez ironia (si am zambit), dar poate sunt altii care ar putea crede asa ceva! :)

  7. [...] Sorin Oprescu: offline vs. online Hm, tot Oprescu? [...]

Scrie un comentariu:

Poti folosi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>