Saddam Hussein

Saddam a fost spanzurat. Privesc imaginile de la televizor. Citesc mesajele romanilor. Privim astazi cu indignare spre Irak, laolalta cu lumea civilizata.
Cum privea lumea civilizata spre Romania in ’89, dupa executia lui Ceausescu? Este o intrebare care merita amintita.

Istoria este facuta, intotdeauna, de invingatori.

Recomandări

2 comentarii

 1. Este o mare diferenta intre “evenimentele” din 1989 si razboiul civil din Irak. Intr-adevar intentia a fost de a executa liderul dar la ei, exista riscul de a-l transforma in martir.

  Este interesanta pozitia autoritatilor americane in abordarea acestei situatii. Au declarat ca nu sunt de acord cu executia dar in acelasi timp au pregatit minutios evenimentul.

  Nu este pentru prima data cand avem parte de astfel de evenimente de sarbatori – de data asta e Saddam si Barzan al-Tikriti – motivul e simplu: mesajul poate ajunge mai usor la oameni in aceasta perioada, ca in fond, oricat de morbida ar parea, tot o actiune de PR este.

  Concluzia e una: daca vrem sa planificam rapiri, bombardamente, executii, etc., sarbatorile si vacantele sunt perioade excelente pentru propagarea mesajului.

 2. Garoski

  nu cred ca putem face paralela intre executia lui Saddam si cea a cuplului Ceausescu! irakienii au avut decenta democratica sa-i asigure un proces in adevaratul sens al cuvantului, in baza unor probe concrete, nu 60.000 de morti, genocid, vrajeli de decembrie 89 etc

  iar scuza romaneasca cu pericolul terorist…ce sa mai spunem de pericolul terorist din Irak…doh

  cat despre (ne)amestecul USA in executie si proces:
  – americanii l-au capturat pe Saddam dupa incheierea oficiala a ostilitatilor, fapt care nu a permis incadrarea acestuia la categoria prizonier de razboi
  – ulterior, americanii l-au predat pe Saddam oficialitatilor irakiene, care au organizat si sustinut procesul impotriva acestuia
  – oficial amestecul american s-a rezumat la asigurarea pazei si securitatii prizonierului

  de aceea USA oficial s-a declarat impotriva executiei, dar nu s-a amestecat in decizia tribunalului irakian.

  desigur, daca vrem sa carcotim am putea zice…ma, lasi! oricum americanii au painea si cutitul, iar irakienii sunt doar marionete.

  personal, cred ca adevarule este pe undeva la mijloc.

  oricum, revenind la comparatia cu executia Ceausescu, regret dar nu sufera comparatie. Irakienii au fost mai corecti decat noi!

Adaugă comentariu