Puneti Romania pe harta!

Romania este singurul stat al Uniunii Europene pentru care serviciul Google Maps nu ofera o harta a strazilor nici macar pentru marile orase. Vorbim aici despre un gigant ale carui servicii sunt confundate de multi cu insusi Internetul. Despre o companie care, printr-o actiune de moment, poate influenta imaginea Romaniei in lume mai mult decat oficialitatile de la Bucuresti intr-un an intreg. Sau, poate, chiar mai mult.

De ce acorda Google mai multa importanta celorlalte state membre ale UE (Bulgaria, de pilda, beneficiaza de serviciul oferit de Google)? Greu de raspuns. Mai ales ca, dupa spusele oficialilor din Ungaria, Google deruleaza in Romania afaceri cu un volum care depaseste valoarea pietei de publicitate online autohtone. Si ca, dupa cum se aude, Google ar dori sa deschida o reprezentanta si in Romania.

Lucrurile devin chiar amuzante in momentul in care aruncam o privire peste serviciul Google City Tours, serviciu lansat zilele trecute si aflat in faza experimentala. Conform acestuia, Bucurestiul turistic este compus din sase puncte de interes: patru muzee, un hotel si un sediu de firma. Sigur, pentru aceia care doresc o harta online a strazilor din Bucuresti exista unele servicii romanesti (norc.ro este unul dintre cele mai bune). Iar City Tours este abia la inceput si inca are probleme si in privinta unor orase mai mari decat Bucurestiul. Insa, dupa cum spuneam, intr-o lume care, vrand, nevrand, incepe sa traiasca mai mult pe Internet, impactul Google asupra imaginii unei tari poate fi enorm.

Asa se face ca vineri, pornind de la insemnarea de pe blogul lui Mihnea Miculescu, fondator al site-ului prprogress.ro, am decis sa folosesc Twitter.com (cea mai in voga retea sociala a momentului) pentru a formula o petitie online adresata Google: „Puneti Romania pe harta dupa cum se cuvine!” Dupa doar o ora de la lansare, petitia se afla deja pe locul trei intre cele mai „fierbinti” petitii ale zilei gazduite pe site-ul de pe care a fost lansata. Dupa doua ore, ajungea pe locul doi, devansand o petitie care il privea pe Perez Hilton si fiind depasita doar de aceea adresata lui Barack Obama de catre un realizator radio din Arkansas. Iar dupa opt ore, de pe contul de Twitter al Google Maps s-a raspuns: „Uneori intarziem lansarea serviciului intr-o tara pana in momentul in care suntem siguri ca utilizatorii vor primi cele mai bune date”.

La ora la care cititi aceste randuri, petitia inca poate fi semnata la adresa http://act.ly/3o de catre toti aceia pe care raspunsul Google ii nemultumeste. Si de catre toti aceia care doresc sa arate ca aceasta problema ii preocupa. In defintiv, dupa cum spun batranii, nimeni nu vine sa iti bage merindele in sac.

(Editorial publicat in Evenimentul Zilei)

Recomandări

6 comentarii

 1. Dan

  Semnat, dar Perez e baiat.

 2. Perez e si gay, asa ca exprimarea e oarecum corecta.

 3. Sorin Tudor

  @ Dan,

  Multumesc, am corectat; din pacate in editia online nu mai am ce face…

  @ Stah

  Am ras! 🙂

 4. Incearca Bing.com Maps (da, de la MS), o sa fii poate surprins.

 5. Andrei

  Hartile pentru Google Maps sint hartile TeleAtlas. Iar la ora actuala, atit poate oferi TeleAtlas pentru Romania. Posesorii de GPS-uri care folosesc iGo stiu asta foarte bine.
  Nu are saracul frate Google nici o vina…

 6. cazacu

  nu stiu chiar totul dar am ramas neplacut surprins cind am deschis HARTA MAPS SI AM VAZut padure in locul localitati unde cindva mergea EMINESCU

Adaugă comentariu