PSD si tastatura rosie

PSD si tastatura rosie

Da, e una din acele zile in care sunt invidios ca unii pot scrie atat de spumos:

Domnule Tudor,
semnalez un post recent pe blogul PSD (blogul SCE), in masura in care va pot pentru ca sa va solicit respectuos un feedback, o analiza. Prima mea reactie, de prefuit cititor de scanteia, informatia, rom libera, steagu rosu, munca de partid, era noua, whatever… e ca la PSD a venit ora bilantzului, ca sa marcheze sarbatoreste, pe campii si pe ogoarele virtuale, cele mai noi realizari si cuceriri… Citat:

“Tie, utilizator al serviciilor de comunicare electronica de stanga iti multumim, si iti promitem ca ne vom stradui sa-ti oferim o si mai buna informare impreuna cu noi moduri de a-ti facilita interactiunea cu politicienii care te reprezinta.”

ps: de remarcat stilul celebrant, aproape vibrant, marcat cu volute clasice lozincarde care denota o flamboaianta sursa de inspiratie baroca dambovitzeana.

Domnule Semantic,

Profund miscat de insemnarea pe care cu netarmurita bunavointa ati semnalat-o, incerc sa patrund (mi-e teama sa spun “stangaci”) adancul povetelor e-PSD-diste:

“Iata ca PSD a reusit sa faca imposibilul, sa cucereasca un spatiu de exprimare considerat pana daunazi monopol al dreptei, si sa deschida apetitul publicului pentru o comunicare directa si onesta.”

Sigur, datele din Trafic.ro arata cu totul altceva. Iar Alexa.com, e de-a dreptul stangul naucit de victoriile psd.ro.

“Ultimele alegeri au demonstrat ca patternurile bazinului electoral PSD-ist incetatenite in anii ‘90 (electoral rural si mic-urban, cu studii primare sau medii, varsta ridicata si venituri mici) nu mai sunt valabile. Acel electorat a migrat in marea sa parte la PDL si chiar PNL, astfel ca acum este dificil a mai deosebi profilul votantului PSD de cel al votantilor altor partide.”

Faptul ca se recunoaste oficial ca PSD a pierdut electorat in favoarea “PDL si chiar PNL” este, neindoios, un exemplu de “comunicare directa si onesta”. A nu mai avea idee care este profilul propriului electorat este insa semn de buimaceala lipsita de sperante.

Si as putea continua. Prefer sa ma opresc insa aici si sa las doritorii de lecturi de stanga” sa se delecteze cu screenshot-ul. Nu inainte de a o feri citatul meu preferat:

Probabil ca cei care ne numeau nebuni in urma cu cativa ani inca nu inteleg ce s-a intamplat, insa raspunsul este simplu: Romania s-a schimbat domnilor, stanga nu mai poate fi patata atat de usor de etichete aruncate cu o nonsalanta neargumentata in diferite piete.

Mai multe insemnari din sectiunea: Politica
Mai multe insemnari despre: ,

Abonare:

Poti citi insemnarile de pe acest blog prin RSS (click aici) sau te poti abona prin email (click aici).

12 comentarii la “PSD si tastatura rosie”

  1. eu stiu ce sa zic? pun intrebarea: avem partide cu doctrine de stinga sau de dreapta? parerea mea e ca nu exista asa ceva.

  2. Domnule Tudor,
    multumesc mult, imi place analiza dumneavoastra, merge la esenta si contine printre randuri chiar si unele recomandari pertinente. ‘Om trai si’om vedea… insa e clar ca euforia descriptivismului “made in SCE” nu face bine.
    Ma repet, nu PSD intra in blogosfera ci viceversa, blogosfera intra in PSD.
    Citeam ultimul interviu al lui Felix Tataru si mi se parea foarte rezervat si chiar ingrijorat de efectele “exploziei virtuale”: “Explozia asta informationala noi nu o putem lua asa, chiar deodata. Trebuie sa ne obisnuim si noi cu un nou stil de viata si de a ne informa.”
    Daia am si apelat la opinia ta, mie imi confirma ca bloggingul politic are inca nevoie de multi experti, asta ca sa ma exprim pozitiv. Ii dau drepate tot lui Tataru, toti bloggeri inregimentati politic, indiferent de orientare, trebuie sa realizeze ca sunt intr-o situatie speciala, pe cont propriu si ca mai mult invata decat controleaza.
    Asa ca la indemana acelor specialisti, putini cat vor fi, care vor combate electoral pe campiile blogului vor fi cateva atuuri:
    - privirea chirurgicala asupra blogosferei versus privirea “tunelara” a elevului;
    - investitia in logistica versus investitia in strategie (profesionistii vorbesc de logistica, amatorii de strategii);
    - conflictul intre etica corporatista si cea de partid.
    probabil ca mai sunt si altele.

  3. Cred totusi – desi s-ar putea sa ma insel – ca cele mai multe bloguri personale ale politicienilor vin din directia PSD.

    Oricum, cele cu mare notorietate, in blogosfera….

  4. @ Anca,

    Avem partide cu doctrine de dreapta si partide cu doctrine de stanga. Constructiile strategice din spatele mesajelor sunt in schimb confuze si, cel putin uneori, lipsite de profesionalism.

    @ Semantic,

    “Contine chiar si unele recomandari pertinente”… Vai, cat ma bucur ca te-am impresionat! ;)
    Acum, la modul serios: exista o regula de baza de care “specialistii” ar trebui sa tina cont: keep it simple. In cazul inseamna: identifica zona in care blogul te poate ajuta si nu incerca sa bati campii doar asa, de dragul de a fi “trendy” (cu “logistica” si “strategia” e putin mai complicat).

    @ Lucian,

    Am mai spus-o: pozitionarea partidelor fata de noile media respecta pozitionarea partidelor fata de media traditionale. Mai exact: cu cat esti mai aproape de Putere cu atat esti mai putin interesat de a depune eforturi in directia comunicarii.

    Mai clar: cand esti la Putere, media este cea interesata sa-ti bata la poarta; cand esti in Opozitie, tu esti cel interesat sa bati la portile redactiilor.

    Asa se explica faptul ca PSD are cele mai multe bloguri, urmat de PDL si PNL.

  5. sorin, eu nu neg existenta acestor partide.problema lor este ca nu dovedesc, prin actiunile lor,doctrina de care apartin.

  6. @ Anca,

    Ai perfecta dreptate in ceea ce spui!
    Si plusez un pic: daca X partid de centru-dreapta face lucruri pe care ar fi trebuit sa le fac Y partid de centru-stanga atunci cand a fost la guvernare (si viceversa), ar trebui sa i se comunice electoratului cum s-au gasit rezolvari in acord cu doctrina partidului.
    Din pacate se prefera un soi de “mimetism asumat” care poate afecta radiografiile electorale insa, pe termen mediu, se dovedeste pagubos.

  7. Bun si ce sugerati? Ca partidele sa ramana cantonate in doctrina lor? Vremuri diverse necesita masuri diverse. Si guvernul Nastase a luat la vremea lui masuri liberale, la fel cum si guvernul actual a luat masuri de stanga cand a fost cazul. Nu cred ca trebuie facut asa mare tam-tam pe ideea incalcarii doctrinei. Cand nu se exagereaza, evident. La urma urmei, fiecare partid are nucleul sau dur de masuri specifice (cresterea pensiilor – PSD, cota unica – PNL) la care nu va renunta nici in ruptul capului, iar electoratul voteaza platforma, nu doctrina.

  8. tudor,nu face nimeni tam-tam pe aceasta. problema este ca marea masa de votanti nu voteaza (cu mici exceptii) doctrine

  9. sa fiu rau? :D

    alexa.com nu e tocmai relevant pentru siteurile .ro, poate doar orientativ… cati oameni cunosti personal care sa foloseasca alexa toolbar? eu, sincer, nici unul. :)

    oricum, nu e rau ce zici

  10. @Anca
    Nu ti s-ar parea cam ipocrit, in situatia de fata a tarii, sa pretindem sa voteze doctrine?

  11. tudor,ipocrizie este tot ce se intimpla din ‘90 incoace!

  12. de schimbat nu s-a schimbat nimic in Romania. voi va faceti in continuare de cap.noi ne facem ca nu ne prindem ca sa nu vomam resturile lasate de voi pe la colturi. 2, 3 orgoliosi ies sa voteze stanga ca nu-i intreaba oricum nimeni de sanatate. sorine, sau cum te-oi numi psd n-a deschis nimic publicului, vorbeste cum a fost invatat cu difuzoarele la maxim hohotind de aplauze sententioase intinzand mana la pupat.

Scrie un comentariu:

Poti folosi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>