Sustin: WebCultura.ro

Printul si democratia

Sorin Tudor@ | 1 February 2009
Etichete: , , .

Articol »

Vizionari din toate colturile lumii se ingramadesc sa prooroceasca sfarsitul presei scrise si supravietuirea ziarelor doar in mediul online. Se poate sa se intample si asa ceva, nu zic nu. Spun doar ca bucuria din ochii vizionarilor este tampa, iar daca o astfel de nenorocire se va intampla, de suferit vom suferi cu totii. Pentru ca, disparitia presei scrise ar fi, fara indoiala, o nenorocire.

Sa fiu clar inteles: fac parte dintre aceia care, zi de zi, petrec multe ore in sir „pe internet”. Mai mult: nu doar ca nu-mi mai pot imagina cum mi-as putea desfasura eficient munca in lipsa internetului, dar cred sincer ca, fara internet, intreaga mea viata s-ar poticni pana si in cele mai marunte aspecte ale sale. Si chiar si mai mult: sunt convins ca, din tavalugul crizei mondiale, industria online va iesi castigata si cu fruntea sus.

Da, iubesc online-ul si respect oamenii din internet, fie ca acestia lucreaza in aceasta industrie, fie ca sunt simpli utilizatori. Dar, cu toate acestea, nu reusesc sa ma bucur defel la gandul ca zumzetul tipografiilor va amuti, lasand in loc doar cadenta silentioasa a tastaturilor. Fireste, intr-o economie libera, soarta presei scrise poate fi privita prin ochii de cioclu indreptati spre durata de viata a oricarui produs. Dar este presa scrisa un simplu produs?

„Cred cu adevarat ca nicio democratie nu poate ramane sanatoasa fara o presa scrisa la fel de sanatoasa. Este in interesul democratiei ca presa scrisa sa fie ajutata, la fel cum fiinţa umana nu ezita sa ia un medicament atunci cand sanatatea ii este amenintata”, declara, nu de mult, Tom Fiedler, decan in cadrul Universitatii din Boston.

Cine va sustine presa scrisa in Romania? Statul? Nicidecum. Organizatiile neguvernamentale? Nici atat. Singurii care o vor ”sustine” vor fi eternii oligarhi. Iar daca in Bucuresti macar vor incerca sa pozeze in aparatori ai democratiei, in provincie, adica acolo unde presa scrisa se pregateste deja de ingropaciune, nu vor avea vreo ezitare in a o tranforma intr-un instrument. Un instrument prin care pana si defintiile din dictionar se pot schimba.

(Articol publicat in Evenimentul Zilei)

Comenteaza »

  1. Publicul nu este chiar asa de prost « calator prin oras

Adresa email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

*

© 2006-2011 Sorin-Tudor.ro