Politica saraciei; saracia politicii

Astazi este Blog Action Day 2008, ziua in care bloggeri din intreaga lume scriu despre saracie. Sigur, as fi putut urma sugestia organizatorilor

A Political Blog might examine the relevant agendas of leading candidates

insa, pe plai mioritic, sugestia duce doar spre divertisment. Sau as fi putut scrie despre “saracia neuronala”… Insa deja am scris despre asta.

Prin urmare, in loc de acestea, va reamintesc primul discurs al lui Traian Basescu in calitate de presedinte al Romaniei:

Stimati cetateni, dragi compatrioti,

Prin vointa democratica a cetatenilor, am fost ales presedintele Romaniei.

(…)Natiunea romana are nevoie de un presedinte care sa o reprezinte cu demnitate, sa lucreze cot la cot cu institutiile statului pentru a scoate Romania de sub sceptrul saraciei si al coruptiei.

Voi considera ca mi-am indeplinit mandatul daca voi reusi sa coagulez intregul popor in jurul obiectivelor de politica interna si externa. Nu putem sa vorbim de integrarea, cu demnitate, in Uniunea Europeana fara sa nu rezolvam problemele majore ale Romaniei : coruptia si saracia.

Dragi parlamentari

Va asigur ca voi colabora bine cu institutiile statului, pentru a lupta impotriva coruptiei si saraciei, care macina de ani de zile societatea, sistemul public si politic romanesc. Coruptia la nivel inalt provoaca saracie – sunt doua fenomene care se conditioneaza reciproc. Astazi, coruptia la nivel inalt reprezinta cele mai mari pericole la adresa sigurantei nationale.

Nu avem voie sa mascam saracia sub statistici. Prea multi pensionari au pensii mai mici decat factura la incalzire pe timp de iarna. Prea multi tarani traiesc in saracie indiferent de cat de bogata este recolta. Prea multi tineri incep sa creada ca Romania nu mai este o tara in care au sanse. Aceasta realitate trebuie schimbata. Sa intri in viata ca tanar sarac – din cauza unui sistem nedrept de promovare si de cariera – este cea mai mare povara pe care o poate purta un tanar roman.

Era 21 decembrie 2004… Astazi, in prag de alegeri, sunt oare romanii mai putin saraci?

This entry was posted in Politica and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Politica saraciei; saracia politicii

  1. emil says:

    bine punctat

  2. Pingback: Pe 15 octombrie a fost Blog Action Day 2008 - Responsabilitate Sociala - CSR in Romania

  3. Ciobby says:

    Varujan Vosganian a enumerat niste cifre relativ seci.

    2004: salariul minin – 1.000.000 ROL & venitul mediu – 140 euro;
    2008: salariul minim – 5.000.000 ROL & venitul mediu – 400 euro.

    parerea mea e ca diferentele sunt foarte mari. poate e doar parerea mea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>