Pete de cafea urâte? Afla cu ce le cureti de pe orice!

41
cu ce se curată petele de cafea de pe orice
cu ce se curată petele de cafea de pe orice

La sfârșitul unei zile lungi și obositoare, nu îmi place nimic mai mult decât să prepar o ceașcă proaspătă de cafea la espressorul meu automat și apoi să mă arunc pe canapea pentru a mă bucura de câteva momente de liniște și răsfăț.

Acele pete de cafea!

În majoritatea zilelor, acest ritual se desfășoară fără probleme. Dar, în unele zile, stângacia mă lovește și ajung să-mi vărs ceașca de cafea pe canapea, pe covor, pe mine sau pe toate cele menționate în același timp.

În timp ce ma enervez ca am pierdut o ceașcă de cafea și câteva momente de liniște, curătarea petelor îmi apare instantaneu în minte. Gata! Mi-am făcut de lucru, îmi zic! Mulți spun că e de ajuns să cumperi cel mai bun detergent și scapi de pată, însă de cele mai multe ori, nu este deloc așa. Există mai multe modalități de a îndepărta acele pete de cafea care elimină stresul ăla aparaut instant și practic este nevoie doar de câteva consumabile de bază care pot fi găsite în orice casă.

pete de cafea pe covor
pete de cafea pe covor

Cu ce se curață petele de cafea de pe covoare?

Un covor sau o anumita zona a covorului are, în general, cel mai mare trafic din casă. În consecintă, inevitabil, se văd și o mulțime de pete. Cu cât cuteti mai devreme o pata, cu atât este mai bine pentru covor și pentru liniștea ta. Acestea fiind spuse, există modalități relativ simple de a aborda și petele uscate.

O să ai nevoie:

  • Cârpe albe sau prosoapele de hârtie
  • Apă
  • Săpun lichid pentru vase
  • Oțet alb
  • Detergent lichid pentru rufe
  • Un ventilator sau uscător pentru a usca covorul

Îndepărtarea celor mai urate pete de cafea proaspătă de pe covoare

Începeți să îndepărtați petele de cafea din exteriorul petei și ștergeți-le ușor folosind o cârpă albă curată sau un prosop de hârtie. Mergeți apoi încet înspre centrul petei și continuați să-l ștergeți folosind secțiuni curate ale cârpei sau folosind alte prosoape de hârtie noi. Câte nu facem noi pentru a savura o cafea bună și sănătoasă. O pată chiar nu contează.

Asigurați-vă că nu utilizați o mișcare similara cu cea de spălare a rufelor, de frecare, deoarece acest lucru deteriorează covorul. Trebuie mișcări circulare delicate. Repetați acest proces până când nu mai puteți vedea deloc cafeaua pe covor.

Se toarnă sau se pulverizează o cantitate mică de apă pe pata de cafea și se șterge cu o cârpă proaspătă sau un prosop de hârtie. Repetați acest proces de încă câteva ori.

Nu înmuiați covorul cu apă. Odată ce toată cafeaua a fost eliminata, uscați ușor zona cu un uscător de păr sau cu un ventilator.

Îndepărtarea petelor vechi de cafea de pe covoare

Iti spun o metodă foarte simplă de scoatere a petelor de cafea vechi sau uscate de pe covoare. Amestecă o lingură de oțet alb si o lingurita de săpun lichid pentru vase cu două căni cu apă. Amestecă-le bine. E imporant să se discolve detergentul de vase in apă.

Folosind un burete, o cârpă albă curată sau un prosop de hârtie, aplică acest amestec pe pată. Continuați să ștergeți pata de cafea alternativ cu o cârpă umedă și apoi cu o cârpă  uscată sau un cu prosop de hârtie până când pata dispare complet.

Uscați zona cu un ventilator sau uscător de păr setat pe nivelul minim. Aceasta metodă funcționează extrem de bine și pe covoarele de lână.

Dacă cafeaua conține lapte sau smântână, tot ce trebuie să faceți este să amestecați un capac de detergent pentru rufe cu o ceașcă de apă caldă și să ștergeți pata cu acest amestec. La fel ca si la metoda de mai sus, alternați cârpa umedă cu o cârpă uscată sau un prosop de hârtie până când pata se elimina complet.

Apoi clătiți zona cu un pic de apă rece și ștergeți-o pentru a se usca.

Cu ce se curață petele de cafea de pe haine?

O să ai nevoie de:

Apă
Detergent lichid pentru rufe
Detergent praf pentru rufe
Oțet alb

Îndepărtarea petelor de cafea proaspătă de pe haine

Primul lucru pe care ar trebui să-l încercați este să îndepărtați petele de cafea cu apă rece. Asigurați-vă că udați cât mai puțin din material. Această operațiune ar trebui să scoată toată pată dacă curățarea se face în timp util și dacă cafeaua nu este prea concentrată. În caz contrar, urmați pașii de mai jos. Eu folosind un espressor de cafea automat, este clar de înțeles că am experiență în scoatere petelor de cafea tare, de tip espresso.

Prima oara, trebuie să amestecați câteva picături de detergent lichid pentru rufe (sau săpun lichid pentru vase, ca înlocuitor) cu puțină apă și să frecati amestecul ușor pe pată, folosind doar degetele, fără nici o cârpă.

Lăsați haina să stea 5 minute. Clătiți spatele petei cu apă rece până când pata și detergentul sunt spălate. Dacă pata persistă sau este cu adevărat veche, urmați pașii de mai jos.

Frecați pata cu un pic de detergent de rufe și apă folosind doar degetele și înmuiați întreaga haină în apă. Frecați ușor pata între degete la fiecare 5 minute.

După ce haina s-a înmuiat timp de 30 de minute verificați pata. Dacă este încă acolo, înmuiați haina în apă caldă încă 15 minute. Clătiți bine.

Dacă aveți de-a face cu o pată de cafea extrem de persistentă, amestecați părți egale de detergent praf de rufe și oțet alb, cu apă, până obțineți o pastă. Testați această pastă pe o porțiune mică de îmbrăcăminte pentru a verifica dacă aceasta provoacă decolorare. Frecati cu această pastă pe pată folosind o periută de dinți până când pata de cafea dă semne că dispare. Clătește.

Cu ce se curață petele vechi de cafea de pe perete?

O metodă tot mai populară în ultimul timp este aceasta. Amestecați un sfert de cană de suc de lămaie cu 2 căni de apă caldă și 1 lingurită de săpun lichid pentru vase.

Puteți utiliza o treime de cească de oțet alb cu două treimi de cană de apă caldă ca înlocuitor al amestecului de suc de lămaie-apă.

Pentru pata de cafea de pe perete, optăm pentru o mișcare circulară înspre interior!

Folosind o carpă albă curată sau un burete puneți acest amestec pe pată începând din exterior și frecați ușor cu o mișcare circulară în timp ce vă deplasați înspre centrul petei. Dacă peretele este alb cel mai probabil pata nu se va întinde. Dacă aveți un perete colorat, trebuie să faceți un test înainte într-o zona ascunsă a peretelui pentru a vedea dacă nu cumva vopseua lavabila se întinde.

Spălați zona cu cel mult o cană de apă rece. Ștergeți toată umezeala cu o cârpă uscată sau cu un prosop de hârtie. Repetați acest proces de câte ori este necesar.

Cu ce se curață petele vechi de cafea de pe podele?

pete de cafea pe podele
pete de cafea pe podele
Îndepărtarea petelor de cafea de pe podele sau mobilier din lemn:

Scurgerile proaspete de cafea pe podele sau mobilier din lemn pot fi șterse cu o cârpă curată sau cu prosoape de hârtie fără a lăsa o nici macar o urmă.

Pentru petele uscate sau mai vechi, cele intrate în lemn, se toarnă peste pată o lingurită de oțet alb și se lasă să stea acolo să acționeze câteva minute. Odată ce cafeaua s-a dizolvat, curătati zona cu o carpă sau cu prosoape de hârtie. Lăsati suprafața de lemn să se usuce complet apoi folosiți o soluție de protecție pentru lemn dacă doriți luciu.

Așadar, data viitoare când aveți un accident minor care implică cafeaua, nu intrați în panică. Înarmat cu câteva lucruri de bază pe care le aveți prin casă și citind câteva rânduri pe blog, puteți scăpa de pată rapid.