Pericolul Stolojan, pericolul Oprescu

Pericolul Stolojan, pericolul Oprescu

Rezultatele celui mai recent sondaj INSOMAR sunt mai incurcate decat par la prima vedere. Sigur, este facil sa facem afirmatii de genul PD-L, aproape de un hattrick: Băsescu – preşedinte, Stolojan – premier şi cei mai mulţi parlamentari, insa haideti sa ne uitam ceva mai atent peste cifre.

Presedintele. Cu si 58% intentie de vot (si doar 49% incredere!), Traian Basescu isi domina posibilii adversari. Interesant: adunand procentele lui Oprescu (12%) si ale lui Nastase (11%) obtinem un 23% care, ca punct de plecare, da sens viitoarei confruntari electorale, chiar daca actualul presedinte ramane principalul favorit.

Este o veste proasta pentru Adrian Nastase (aceasta adunare are sens numai pentru Oprescu nu si pentru fostul premier). Cu atat mai proasta cu cat, simpla nominalizare a lui Oprescu in chestionar ii creste intentia de vot de la 5% la 12% (in timp ce Nastase creste doar de la 8% la 11%).

Este o veste proasta pentr PNL care isi vede daramat – inca o data! – visul de a avea un candidat cu sanse reale pentru Cotroceni (“surprizele” Radu Duda, Ion Tiriac, Mugur Isarescu dovedindu-se moarte din fasa).

Si ar putea fi o veste proasta chiar si pentru Traian Basescu: daca Sorin Oprescu isi va mentine decizia de a nu candida, dar va fi perceput ca singurul care ar fi avut sanse sa-l invinga pe Basescu, noul mandat al actualului presedinte va fi unul stirbit de glorie.

Premierul. Pentru prima data candidatii la functia de premier vor juca un rol crucial in rezultatele pe care formatiunile politice le vor obtine in alegeri. (Un rol atat de important si cu o vizibilitate atat de mare incat cele 58% contorizate astazi de Traian Baescu vor fi citite, peste doar cateva luni, intru cu totul si cu totul alt registru.)

Citirea sondajului INSOMAR arata ca Theodor Stolojan a reusit sa-si conserve imaginea de tehnocrat. O veste proasta atat pentru Calin Popescu Tariceanu cat si pentru Mircea Geoana.

Si, intr-un anume fel, o veste proasta pentru Traian Basescu care, vrand, nevrand, trebuie sa ia in calcul faptul ca, nu peste mult timp, prin Stolojan, influenta sa pe scena politica (inclusiv PDL) se va diminua.

Un Stolojan mai puternic si un Oprescu mai puternic… Cati credeti ca se bucura de o asemenea perspectiva?

Mai multe insemnari din sectiunea: Politica
Mai multe insemnari despre: , , , , , ,

Abonare:

Poti citi insemnarile de pe acest blog prin RSS (click aici) sau te poti abona prin email (click aici).

9 comentarii la “Pericolul Stolojan, pericolul Oprescu”

  1. 1) Rezultatele sondajului mi se par “nerealiste” ca să mă exprim eufemistic. 38% pentru un partid care tocmai a obţinut 28% în alegeri în urmă cu o lună şi despre are toată lumea a spus că “a pierdut” este greu de explicat sociologic. Ca şi scorurile mult mai slabe decât rezultatele obţinute în alegeri de celelalte două partide.
    2) La fel de greu explicabilă mi se pare şi diferenţa de 10% între “încredere” şi intenţie de vot în cazul preşedintelui.
    3) Sondajul apare la foarte scurt timp după ce au apărut (neoficial) alte două sondaje care dau PD mult mai jos, aproape de scorul din alegeri.
    4) Dacă stă atât de bine, de ce refuză Stolojan să candideze?

  2. Daca-mi explica si mie cineva, din punct de vedere (socio)logic, cum pot vota un candidat niste oameni care n-au incredere-n el i-as fi recunoscator pe vecie.

  3. I-as “explica” eu lui Victor in caz ca imi aduc aminte ce m-au invatat sociologii pe care i-am auzit vorbind de diverse erori. Respectiv, cica oamenii raspund si cam cum cred ei ca ar fi bine sa zica. Ca nu se stie niciodata cine mai asculta :)

    In plus, care e problema sa votezi pe cineva in care n-ai incredere? Eu asa am votat si in 2000 si in 2004 :) Daca am vota doar oameni in care am avea incredere maxima, s-ar numi ca suntem fanatici, nu?

    La randul meu as fi insa curios sa aflu o explicatie pentru punctul 1) al lui Cristi.

  4. ce sa zic, mare bucurie pe noi ca se reformeaza clasa politica fix cu acelesi figuri arh-cunoscute: Basescu, Stolojan, Nastase etc. Asta a ar fi prima observatie apropo de cat de inert este electoratul dar si spectrul politic – ala de nu propune nimic nou sub soare. O alta observatie ar fi cea legata de evolutia PD-L-ului in constiinta oamenilor din teritoriu…S-au cam PSD-erizat! Sunt pe cai mari, sunt stapani si se poarta ca atare…Inclin sa cred ca fac aceleasi greseli ca PSD-ul in 2004. Neinfricatii astia cad rau de pe cal daca o fi sa se intample ceva, dar nu-i bai ca cei mai multi sunt obisnuiti sa treaca sau sa se intoarca in barca victorioasa. Repet PD-L ul poate pierde nu pentru ca s-au schimbat ceilalti sau pentru ca au facut minuni strategii, ci pentru ca s-a baronizat si calaresc la propriu cateva judete…

  5. NU MI-A REUSIT EDITUL ASA CA MAI PUN UN PARAGRAF!

    Ultima observatie: Basescu a avut/are puterea si multi se indreaba daca mai e baiatul de care s-au indragostit :) Erodare se cheama treaba asta?

  6. @ciutacu .. in cantitativ (cu alte cuvinte ..la chestionare) ..raspunsurile sunt defapt ale celui care a facut chestionarul .. astfel .. printr.un filtru al “notorietatii” ..omul il indica pe ala al carui nume ii rezoneaza mai tare din aia 10 care ii sunt cititi (ca sa ajung si la principiul dizerabilitatii de care zicea dragos.. in general oparatorii au un ascendent asupra celor carora le iau interviul ..asa ca e oarecum intuitiv ca astia sa creada ca e bine sa.l indice pe cel pe care “il cam indica toata lumea” ..ca nu cumva sa greseasca)
    ma rog ..in parte dragos are dreptate cu “ascultatul” ..cu mentiunea ca asta se intampla cu preponderenta in rural

    @dragos .. sunt pana la urma doua tipuri de voturi diferite ..se voteaza diferit
    in + PSD .. a avut la localele din 2004 un scor mai bun decat la parlamentare si chiar daca multi primari au migrat, au ramas suficienti incat sa.i aduca la scorul de anul asta ..
    ma rog .. o varianta

  7. Cine mai crede sondajele astea? De ce se aduna toti specialistii sa le analizeze?
    Se stie clar ca sunt facute pe genunchi de cei care se presupune ca aduna rezultatele. Se intalnesc la o cafenea si incep sa bifeze…dupa cum le vine lor…

  8. cu scuze caci voi spune si eu ce simt dar…………. nuvad de ce se mai face atata tamtam si speculatzi caci pdl cu psd si pnl la negocieri…!!!??? voi chiar credetzi…? eu unul nu si de ce? simplu… chiar foarte simplu nutzi trebuie prea multa carte ca sa potzi intzelege. natzi vazut si faza intre presedinte si premier? poi sa mai deschida bine romanul ochii caci,… afacerile se fac la nival mare nu la mic
    si…… trebuiau si ei sa se intalneasca sa remedieze problemele fortzei de munca ,care a migrat si numai le muncesc in marile compani pe care tot ei le administreaza,nu vedetzi promisiuni nu vatzi saturat sa mai sclavitzi in staul acestacum percp comisioanele si ce mai or sa faca ei la cele intruniri la palat?cu parere de rau dar nu se mai merita sa mai sclavesc intrun asa zis stat democratUn alt exemlu si cu masinile aduse la mana a doua sa se mareasca taxele tot in beneficiul lor si comisioanele lor caci premierul are si el o firma mare de distributzie din import si………. logic caci numai poate sasi faca vanzare si tot asa sa luam masini autoctone .. cum ar fi dacia logan …, da de unde!?dar ei de ce se plimba cu masini din import si nu autohtone? nu va punetzi intrebarea
    cine castiga aceste comisioane?
    de ce se dau atatzia cetatzeni in somaj?si tot asa migratzi frtzilor caci aici sa debarcat raul in romania TARA TUTUROR POSIBILITATZILOR,numai e de papat paine nu vedetzi plecatzi si numai va uitatzi inapoi caci are sa vina simai rau deja e inceputul cu stima ptr cetatzeni care maiau curajul sa infrunte supravietzuirea baronu de la CONSTANTA

  9. [...] Tudor vine si cu o analiza a partii politice a studiului. Desi nu ma pricep la domeniu, ma indoiesc ca cifrele, in momentul de fata, au vreo [...]

Scrie un comentariu:

Poti folosi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>