O varianta liberala pentru Cotroceni?

Imediat dupa alegerile europarlamentare scriam ca “PNL a obtinut cel mai slab scor electoral de dupa 2000 daca ne raportam la electoratul propriu”. Astazi, Crin Antonescu imi confirma afirmatiile.

In interviul acordat Evenimentului Zilei, Crin Antonescu face o serie de afirmatii extrem de interesante. Printre aceastea si faptul ca ar putea candida, in 2009, la presedintie.

Daca in marile orase, in vestul tarii, in segmentul dinamic, educat, emancipat, am pierdut alegatori in favoarea PD si a lui Traian Basescu, avem o problema. Sigur ca scorul in sine, 13-14%, nu este satisfacator, dar nici catastrofal. Daca ma uit insa de unde provin aceste voturi, vad ca am riscul unei instabilitati. Estimez, fara un studiu, ca le-am luat vorbind despre pensii, care nu e o tema constanta si esentiala a liberalilor.

Atunci cand nu vom mai avea insa nici primarii localitatilor mici si mijlocii, si nici ploaia de bani de la guvern, gratie unor merite de guvernare, s-ar putea sa-mi dau seama ca electoratul meu stabil, care-mi da viata politica, nu mai e acolo. (…)Daca facem din politica un fel de licitatie populista, nu ajungem departe.

Niciodata de la Tatarescu incoace liberalii n-au avut atata putere executiva, dar niciodata dupa ‘90, PNL nu a avut o asemenea problema de identitate in raport cu propriul electorat. Guvernarea trage tinicheaua originii si, fara nicio suparare si cu toata simpatia pentru Calin Popescu-Tariceanu, in calitate de prim-ministru este copilul cuplului Basescu-Stolojan.

Cu riscul de a fi mai putin bun coleg, voi fi sincer. Situatia acestui guvern, a partidului, a lui Calin Popescu-Tariceanu nu e deloc una tipica. E o situatie la care premierul Tariceanu nu s-a asteptat. Nu a fost pregatit sa fie prim-ministru, nu a fost pregatit sa fie premier si lider de partid angajat intr-o lupta cu fostul sau aliat.

Daca nu se va gasi cineva mai bun decat mine, atunci nu ma voi da in laturi (sa candidez la presedintie). Nu am avut nicio discutie, nici macar o preocupare in legatura cu acest subiect. Dar daca PNL nu are capacitatea sa-i opuna lui Traian Basescu un om, nu idei, un singur om, atunci razboiul este pierdut, indiferent cat de mult va involua acesta pana in 2009.

Interviul poate fi citit aici.

Mai multe insemnari din sectiunea: Politica
Mai multe insemnari despre: , , , ,

Abonare:

Poti citi insemnarile de pe acest blog prin RSS (click aici) sau te poti abona prin email (click aici).

5 comentarii la “O varianta liberala pentru Cotroceni?”

  1. Ideea lui Crin cum ca ar conta mai mult omul decat partidul ii convine de minune lui Base. Iar Crin este ca un …crin.
    PNL pare preocupat de gasirea unui catindat, am citit si pe blogul lui Andronic. Eu cred ca aceste preocupari liberale au la baza altceva, probabil interesul PNL de a tatona intreaga scena politica pentru posibile noi aliante iar una dintre moneziile de schimb sa fie viitorul catindat.
    Cel mai usor este sa dai catindatul, mai greu este sa obtii sprijinul.

  2. @ Semantic,

    Crin Antonescu este privit ca o solutie pentru PNL de mai mult timp (si nu ma refer doar la eventuala candidatura pentru Cotroceni).

    Singurele probleme care au stat in calea unei iesiri in forta “la rampa” au fost date de refuzul sau de pana acum de a accepta (si a se implica).

  3. Crin ca si Sorin (Oprescu) imi par prea atipici pentru realitatile partidelor din care provin.

  4. Pe moment Crin Antonescu are o imagine cam prea “nisata” (ceva gen “un liberal coerent intr-un partid liberal incoerent”) pentru a putea sa se lanseze intr-o cursa prezidentiala. Zic pe moment…

  5. [...] PNL demonstreaza ca este singurul partid care refuza statutul de marioneta. Si, cine stie, poate dorinta lui Crin Antonescu se va [...]

Scrie un comentariu:

Poti folosi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>