Hotărât lucru: dacă nu știi să fotografiezi un pahar cu bere, nu te pricepi la social media!
Aceasta este concluzia la care am ajuns după o lună august în care, cu un masochism demn de o soartă mai bună, m-am lăsat bombardat pe facebook cu tone de selfie-uri la mare și munți întregi de pulpițe și gleznuțe rumenite la nisip. Și, peste toate berea! Regina dezmățului online, lăfăindu-se în spuma nesfărșitelor valuri de like-uri.
Era normal, a fost caniculă, vor spune alții. Era firesc, prea multe copănele afișate nonșalant, prea mulți bicepși, prea multe push-up-uri, vor spune alții.
Pe bune? Chiar ăsta să fie adevărul? C‘mon, o bere e… doar o bere! Eu zic că de fapt întrebările sunt altele.
1. De ce unele persoane preferă să pună pe rețele sociale o fotografie cu o bere?
La suprafață, răspunsul este simplu: pentru a arăta lumii că beau bere și, prin urmare, că se distrează, că își trăiesc viața. Lucrurile încetează însă să fie atât de simple în momentul în care conștientizăm faptul că, grație facebook, întreaga societate se simte obligată să demonstreze că “își trăiește viața”. Iar cuvintele cheie sunt “se simte obligată”.
Prin urmare, ce faci la o terasă de cartier, după ce ai așteptat o jumătate de oră să și se aducă o bere caldă, în timp ce picioarele te dor, pentru că drumul de la tramvai a fost lung? Cum ce faci? Arăți că îți trăiești viața, firește! Și, cum cârciuma de cartier nu e demnă de viața ta și nici pantofii prăfuiți și nici ospătărița șleampătă și cam grasă, pozezi și tu ce poți. Că de pozat, toți pozează, e musai să pozezi și tu! Și uite așa, paharul cu bere devine o stare de spirit.
2. De ce alte persoane dau like la fotografiile cu bere?
Pentru că le place berea? Pentru că le e cald și sete? Pentru că le place poza? Neee! Dau like pentru că, la rândul lor, se simt obligați să arate că îți trăiesc viața. Așa că ar fi fost imposibil să dea like unei fete (sau, după caz, unui băiat) care le place: lumea ar fi putut să creadă că sunt singuri pentru că nu îți găsesc pe cineva și nu pentru că ei sunt cool și, în concluzie, că nu-și trăiesc viața la fel de intens ca toți ceilalți. Și astfel, un like la o bere echivalează și în acest caz cu o stare de spirit: știu ce spui și eu îmi sunt ca tine, îmi trăiesc viața la maxim!
Like me, like yoi, like us. Like everybody!