Jurnalisti vs. bloggeri

“Voi explica de ce jurnalistii, mai ales veteranii printului, sunt atat de suspiciosi in privinta bloggerilor.

Ne-am petrecut vietile dominand conversatiile. Nu am dialogat; am tinut prelegeri. Am furnizat informatia din care oamenii s-au ospatat pentru a-si sustine propriile conversatii.

In vechea paradigma – careia multi editori si jurnalisti ii sunt inca devotati – stirile au fost o autostrada cu un singur sens. Noi am conceput-o. Am dezvoltat-o. Am publicat-o si am difuzat-o. Iar faptul ca oamenii ne cumparau ziarele sau dadeau drumul la radio sau televizor era o justificare suficienta.

Bloggingul intoarce modelul cu susul in jos. Permite oamenilor sa puna sub semnul intrebarii informatiile pe care le furnizam. Le permite sa isi produca propriile informatii. Le ofera un spatiu pentru a-si difuza propriile puncte de vedere. Congregatia a incetat sa mai fie cuprinsa de veneratia propavaduitorilor. Suprematia noastra se prabuseste.

Am fost inspirat sa scriu aceste randuri dupa ce am citit o insemnare a lui Adam Tinworth:

“Cei mai multi oameni din media traditionale nu realizeaza ca bloggingul este o strategie care tine de comunitate. Ei cred ca este un demers publicistic”.

Trebuie sa privim cu alti ochi acest proces. Nu exista noi sau ei. Am avut ideea subita de a termina acest articol intr-un stil marxist, printr-o chemare la lupta: “Bloggeri din toate tarile, uniti-va”. Dar tocmai lipsa de unitate face bloggingul atat de vibrant, atat de critic si atat de autocritic. Si, fireste, atat de revolutionar.”

(De ce jurnalistii trebuie sa invete valorile revolutiei bloggingului, Roy Greenslade, The Guardian)

Recomandări

4 comentarii

  1. sorine la bloggeri e fain un singur lucru … nu vei avea niciodata puterea financiara sa le inchizi gura la toti.
    se aude acolo in spate la jurnalisti 🙂

  2. Sorin Tudor

    @ Alexandru,

    Romania e tara tuturor posibilitatilor! 🙂

  3. eh, daca apare o valiza bine garnisita….

  4. […] de pe site-uri! În rest, numai crime, violuri, accidente. Îşi merită publicul! Sorin Tudor a citat din articolul “De ce jurnalistii trebuie sa invete valorile revolutiei bloggingului” […]

Adaugă comentariu