Ion Iliescu: o lectie de putere

Ion Iliescu: o lectie de putere

Ion Iliescu a decis sa nu mai candideze la alegerile parlamentare:

“Cred ca am clarificat, pe fond, aceasta idee. Nu este vorba de a parasi partidul sau activitatea politica. Ci, pur si simplu, din punct de vedere al campaniei electorale – nu ma mai intereseaza aceasta competitie. In conditiile votului pe liste, prezenta mea putea fi utila, ca factor propulsor – pentru promovarea unei liste de candidati ai PSD. De unul singur, intr-un colegiu - indiferent unde, nu am nici o motivatie sa mai particip la o cursa electorala.”, explica Ion Iliescu acum cateva zile.

Este o decizie pe care multi o vor intoarce pe fata si pe dos. Adevarul este ca, prin aceasta decizie, Ion Iliescu a dat multora o lectie de demnitate, demonstrand care este diferenta dintre a-ti dori puterea, a avea impresia ca ai puterea si a detine cu adevarat puterea.

Mai multe insemnari din sectiunea: Politica
Mai multe insemnari despre: , , ,

Abonare:

Poti citi insemnarile de pe acest blog prin RSS (click aici) sau te poti abona prin email (click aici).

17 comentarii la “Ion Iliescu: o lectie de putere”

  1. Foarte adevărat ce spui cred!

  2. da, si eu sunt sigur ca am impresia ca ai dreptate….cred

  3. in schimb eu cred aproape sigur ca cei care au comentat mai sus au dreptate :)).
    Acum, serios vorbind, demnitate si Ion Iliescu in aceeasi fraza? Eu ma indoiesc de faptul ca putem extrage invataminte de pozitionare politica din ultima miscare a lui Ion Iliescu. Despre fascinatia si atitudinea lui fata de putere, hmmmm, se poate scrie un roman intreg…

    O mineriada la domnu’? :))

  4. @ Bogdane,

    1. Cuvantul demnitate poate fi despicat, daca ne dorim, pe nuante. Eu ma refeream la un inteles primar: iti imaginez ce tam-tam ar fi fost daca, de pilda, Ion Iliescu ar fi obtinut un scor modest intr-un colegiu din, sa zicem, Calarasi? Asadar, m-am referit la intelesul primar al cuvantului. ;)

    2. Cred ca sunt de tras invataminte. Pentru ca puterea lui Iliescu va creste. E, daca vrei, ca in business: mesajul e mai puternic daca vine de pe pozitia unui ONG decat daca vine de pe pozitia unei companii care produce tigari.

  5. Comentariul tau din ultima fraza ma cam nedumereste. Nu cred sa existe o legatura conceptuala intre “demnitate” si “a detine cu adevarat puterea”.

    In schimb, un om poate face un gest “demn” atunci cand, sa zicem, renunta la putere sau face un compromis politic (cedand, implicit, din putere). Dar atunci cand ramane cu puterea (sau chiar cu mai multa putere, dupa cum bine subliniezi), nu vad legatura. Cred ca e vorba de o lectie de putere si de strategie, asa cum zici si in titlu.

    “Demnitatea” e un atribut al castei oratores, pe cand strategia si puterea politica al castei bellatores. Tocmai de aceea politicienii aspira la “o demnitate” in stat si nu la demnitate in genere, ca ideal abstract.

  6. deci strategii fac parte din clasa bellitores. de retinut

  7. “lectie de demnitate” de la Ion Iliescu, domnule?
    am … mîncat destulã prin anii ‘60-’70, multumesc!
    dar nu fiti tristi c’o sã aibã timp sã vã scrie dvs cãrti de’o “inestimabilã valoare”…

  8. de obicei retinem ce stim.

  9. @sorin: cred ca am intele unde “baitzi” - vb lu’ tamango, cred ca te referi la genul acela de deminitate care iti spune sa nu te arunci intr-o lupta in care ai putea sa pierzi…

    Puterea lui iliescu va creste? uffff! Pe ce culoar? Si cat? Omul asta nu are un plafon? Pana la urma, PSD-ul va da sau nu batalia crunta de a se desprinde de imaginea si influenta lui?
    In esenta, si-aici, sa spunem ca nu ne-aparat avem ceva de invatat ci mai ales ceva de observat in legatura cu ce se va intampla mai departe…

    sunt curios daca PSD va reusi sa marketeze in vreun fel glorioasa retragere :))

  10. @ All,

    Sincer: nu am cum sa nu ma amuz vazand ce pasiuni se starnesc in jurul lui Iliescu. Dovada? Am folosit un cuvant - “demnitate” - si, brusc, toata lumea da un umar de ajutor limbii romane! :)

    Dragi prieteni, Iliescu n-are nicio tresarire ca ar putea ajunge in Parlament. Singura problema e scorul pe care l-ar obtine intr-un colegiu. Si, punand “pisica 13″ inainte, a luat o decizie (nu afirma ca acesta este singurul sau principalul motiv).

    In fata MAJOTITATII s-a retras cu fruntea sus. Adica, s-a retras cu demnitate. Na convine sau nu, la nivelul intregului electorat lucrurile se vad altfel decat le vedem noi, astia de ne dam bloguri, avand uneori impresia ca inca am fi in stare sa platim pentru abonamentul la revista 22.

    Acum ganditi-va la Vadim Tudor, Funar, Petre Roman si multi, multi altii. La ei m-am referit cand am afirmat ca “Ion Iliescu a dat multora o lectie de demnitate”.

    Acum e mai clar? ;)

  11. @ Bogdan,

    Good point! :)

  12. @Sorin,
    nice, dar nu “lectia de demintate” este explicatia, e vorba de o simpla strategie de seductie cadou de la Iliescu pentru PSD,da bine pe media la neutrii.

  13. @ Sorin

    Cartile iti mai ies si cum le faci. Personal, eu nu mai cred in supralicitari. M-au vindecat sondajele electorale de-a lungul timpului.

  14. Sorin, nu cred că ai dreptate, cred că într-un colegiu rural ar obtine fara probleme 60 70% :)

  15. apel pentru mass-media corectă: http://razboiulcutine.haipa.ro/2008/07/18/apel-pentru-mass-media-corecta/

  16. Mda… nici eu nu as folosi cuvantul “demnitate”. E pur si simplu resemnare. Ce sa mai spere sa castige? Ce ar putea sa mai piarda? E vorba doar de orgoliul de a avea mereu “the upper-hand”, ca sa zic asa. Lust for power. Si punct.

  17. [...] sai politici, carora le va arata ce inseamna sa ai cu adevarat puterea, cum excelent sublinia Sorin Tudor. Daca ar candida la ORICE, ar castiga! Cu pensionarii si agricultorii, dar ar [...]

Scrie un comentariu:

Poti folosi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>