Infrangerea PDL: o lectie neinvatata

Infrangerea PDL: o lectie neinvatata

In Evenimentul Zilei de astazi, Bogdan Teodorescu face o observatie interesanta:

După primul tur de scrutin, media a reuşit să impună un trend referitor la înfrângerea PDL – nu spun că ar fi fost adevărat sau nu – şi acest fapt a creat o percepţie negativă faţă de democrat-liberali. Pe de-o parte, desigur că organizarea din teritoriu, colaborarea dintre PSD şi PNL împreună cu o serie de partide mici a contribuit la acest scor slab al PDL.

Ne place sau nu, Bogdan Teodorescu are dreptate (si, atentie, nu se refera la “tonomate”, ci la mass-media in general!). Cum a fost posibila o asemenea situatie?

Raspunsul teoretic il aflam dintr-o insemnare mai veche postata pe blogul Masteratului Politic. O insemnare care se refera la candidati, dar care poate fi extinsa asupra formatiunilor politice in ansamblul lor:

Asteptarile electoratului sunt create, de obicei, de mass media. (…)In mass media apar pronosticuri legate de potentialul castigator, declaratii ale candidatilor sau membrilor de partid privind sansele de reusita si declaratii ale unor formatori de opinie despre asteptarile pe care le au de la anumiti candidati. Se creaza astfel un curent de opinie favorabil unor candidati si defavorabil altora, deci, implicit, asteptari mai mari sau mai mici.

Este indicat ca asteptarile create asupra unui candidat sa fie cat mai reduse. Astfel, sunt sanse mai mari ca prestatia acestuia sa fie considerata buna. (…)Echipa trebuie sa micsoreze asteptarile, deci presiunea pe care o resimte candidatul.

Raspunsul practic il aflam, intre altele, in declaratiile lui Emil Boc:

Sunt convins ca dupa ce vom castiga majoritatea presedintilor consiliilor judetene si majoritatea municipiilor resedinta de judet vom castiga si acea majoritate care sa ne permita sa facem singuri guvernul si sa guvernam Romania in interesul romanilor. (23 martie 2008)

Vasile Blaga va fi viitorul primar general al Capitalei. (…)Vom lupta acolo unde vom castiga alegerile, acolo unde suntem in turul doi, demonstrand ca acesta coalitie va fi infranta asa cum a fost infranta si anul trecut in luna mai. Ii vom invinge asa cum i-am invins in mai, anul trecut. (3 iunie 2008)

Am încredere în maturitatea electoratului bucurestean ca va sti sa faca distinctie între ceea ce înseamna un profesionist si un om care are proiecte si un cal troian care s-a definit în primul rând prin aceste practici de coruptie ale celor care îl sustin. (9 iunie 2008).

Si astfel nu numai ca asteptarile au fost majorate, dar, din punct de vedere comunicational s-a pierdut o batalie extrem de importanta:

in timp ce, in plan electoral, PDL purta batalia electorala impotriva tutror celorlalte formatiuni politice, o strategie defectuoasa a permis ca, in planul imaginii, nisa celui “singur imptriva tuturor” sa fie ocupata de Sorin Oprescu candidatul sprijinit de majoritatea formatiunilor politice.

Strategie defectuoasa am spus? Traian Basescu o catalogheaza ca dezastruoasa

Mai multe insemnari din sectiunea: Politica
Mai multe insemnari despre: ,

Abonare:

Poti citi insemnarile de pe acest blog prin RSS (click aici) sau te poti abona prin email (click aici).

4 comentarii la “Infrangerea PDL: o lectie neinvatata”

  1. Acest partid nu are “creiere cenusii”, nu are strategii vicleni si experimentati ai PSD-ului si PNL-ului. Incep sa cred ca ei sint chiar niste idealisti, niste naivi. In politica cei ca ei sint striviti sub rotile pragmatismului si cinismului intereselor politice.
    Sint prinsi intr-o capcana. Sint izolati, iar daca incearca sa iasa din incercuire, trebuie sa faca compromisuri(vezi PNG) care le anuleaza tot discursul si toata zbaterea de pina acum.
    Cred ca le-a mai ramas o singura sansa: PNL si PSD sa greseasca atit de mult(sa se certe de exemplu), incit sa le dea un suflu nou si sa poata face aliante. Dar e putin probabil.
    Cred ca PDL va sta in opozitie in continuare. Poate nu 4 ani, dar va sta.

  2. haha, ce tare se vede harta.. se vede in moldova si in sudul tzarii clar ca poate fi suprapusa peste harta educatiei si a IQ-ului, unde e rosu e dezastru…

  3. Totusi, daca PDL si Basescu joaca inteligent, acest esec ar putea sa-i avantajeze pentru alegerile parlamentare. In primul rind, a cazut acea teorie a conspiratiei, ca Basescu face si desface cu ajutorul serviciilor.Sau ca face si desface in PDL. Dupa cum se vede, PDL chiar a lucrat de capul lui in alegerile astea. Negoita a refuzat, Videanu a refuzat.A cazut teoria ca Basescu e infailibil. A cazut teoria ca Oprescu lupta impotriva Sistemului, ca e impiedicat sa ajunga primar.

  4. [...] Infrangerea PD-L – o lectie neinvatata [...]

Scrie un comentariu:

Poti folosi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>