Imbecilitatea anului 2008

Sorin Tudor@ | 12 December 2008
Etichete: .

Articol »

Nu am de unde sa stiu daca Dumnezeu chiar ne iubeste. Dar sunt absolut sigur ca ne meritam soarta…

Romania’s withdrawal of the theory of evolution from the school curriculum could be evidence of a growing conservative tendency in teaching. Evolution has been removed from the school curriculum in a move which, pressure groups argue, distorts children’s understanding of how the world came into being. Meanwhile, religious studies classes continue to tell Romanian children that God made the world in seven days. (Sursa)

Precizari:

1. Nu sunt interesat in niciun fel de disputele creationism vs. evolutionism. Tot ce vreau sa spun este ca elevilor ar trebui sa li se permita sa opteze – in cunostinta de cauza! – daca vor sa se situeze intr-o tabara sau in alta;

2. Cand altii ne iau la misto pe nedrept, se umfla mamaliga in noi (ex: aici si aici). Dar ce facem cand ne iau la misto pe buna dreptate (vezi aici si aici)?

Bonus: Visual Quick Start Guides to Political Movements.

Comentarii (8) »

  1. Ciobby

    "Tot ce vreau sa spun este ca elevilor ar trebui sa li se permita sa opteze - in cunostinta de cauza! - daca vor sa se situeze intr-o tabara sau in alta."

    Scoala trebuie sa promoveze stiinta, adevarurile dovedite si verificate! Spre exemplu, daca ar fi ok sa le lasam acea alegere la indemana, de ce nu i-am lasa sa aleaga intre si astronomie si astologie?

    Exista o mare diferenta intre a tolera si a promova o idee in care nu crezi!

    1.
  2. Simona

    Ca tot am discutat ieri despre profesori, asta e cu adevarat absurd. nu cred ca e ceva ce scoala trebuie sa aleaga pentru noi: adica lucrurile in care credem. tocmai de aceea am devenit generatia copy paste, pentru ca, nu suntem lasati de mici sa gandim, sa analizam si mai ales sa decidem singuri.

    parerea mea e ca e necesara o altfel de stimulare, copii, respectiv elevii/studentii sa isi puna singuri intrebari si sa caute raspunsuri pentru ele, analizand din mai multe puncte si convenind asupra pozitiei cu care se simt ei cei mai confortabil.
    si nu ma refer numai la situatia asta

    2.
  3. diana

    Cu aceasta initiativa stau si ma gandesc care e pana la urma idealul invatamantului romanesc, rezultatul cumulat al intregii curricule obligatorii.
    Un om redus, inchis in laturile unei educatii trunchiate de idei si principii limitate? Invatamantul romanesc este pe marginea prapastiei. Prin astfel de "idei" nu ne arata decat ca e dispus sa faca pasul urmator. Dar totusi cu ce pret. Aici nu e vorba doar de o modificare insignifianta ci de o anti-promovare a rezultatelor unor cercateri stiintifice. Inca nu s-a dovedit daca aceasta teorie este adevarata dar pot spune acelasi lucru si despre teoria crestina. Cu toate aceste una este scoasa; punct ochit punct lovit.
    In era informatiei se pare ca nu avem nevoie de oameni care sa poate analiza stiintific, sa cunoasca utilitatea unor ipoteze adevarat sau false, avem nevoie de oameni care CRED . ce? nu stiu...de ce ? nici atat.. Dar vor fi intotdeauna altii care vor stii ce trebuie sa creada ei si de ce.

    3.
  4. Cristi

    In principiu, asta ar putea fi o discutie interesanta si de substanta, care poate porni de la Rawls (concepte precum 'political liberalism' si 'overlapping consensus') si ajungand la niste studii de caz pe comunitati din State si Europa.

    In practica, tema religiei (si, implicit, a creationismului) este mult trivializata in Romania, din cel putin 2 motive:

    1. La noi religia institutionalizata pare sa ramana doar un simplu vehicul petru mesaje politice.

    2. Ne laudam toti ca suntem ortodocsi si foarte crestini, sarim in sus cand vedem trei americani la costum prin Bucuresti propovaduind neo-protestantismul sau atunci cand cineva vrea sa bage teoria evolutionista in manuale.

    Dar, pe de alta parte, prin biserici e cam pustiu duminica, daca e sa raportam 'gradul de ocupare' la declaratiile noastre fervente. Ca sa nu mai spun ca moravurile populare confirma zilnic teoria darwinista a "the best fit".

    4.
  5. Cristi

    Ar mai fi ceva: din '89 s-a tot vorbit de 'crize' si chiar au fost recunoscute oficial.
    Nimeni nu a recunoscut insa si nu a acceptat criza in care se afla religia (in forma sa "personala" si in cea institutionalizata): pe langa perplexitatile postmoderne inghitite pe nerasuflate si condimentate cu accente levantine, noi mai avem o problema si cu 'mostenirea comunismului' (vezi interzicerea accesului CNSAS la dosarele prelatilor).

    5.
  6. McGogoo

    @simona: ai perfecata dreptate, generatia copy & paste se datoreaza in mare masura invatamantului romanesc care stimuleaza "tocilarii - cei care invata pe de rost carti intregi" si nu creatia, iniativa...

    personal nu ma duc la biserica decat f rar... si asta pt ca sunt de acord cu un amic musulman care imi spunea acum 6-7 ani: "john, popii indefirent de religie sunt plaga. ei strica relatiile dintre oameni. si ai nostrii si ai vostrii sunt rai. nu au nici un dumnezeu"

    @Sorin, incep sa ma intreb daca uneori nu ne revoltam degeaba...

    6.
  7. Simona

    cel mai trist e ca nici noi nu ne dam seama. ajunsesem aproape de al 2-lea an de facultate cand m-am gandit sa scriu si as sublinia scriu, primul referat. sa citesc si apoi sa interpretez, sa citez si sa pun sursa, si toate cele.
    Dar asa e greu, pentru ca, pentru a avea o opinie e nevoie de o minima documentare si de o tratare a problemei din multiplele aspecte pe care le poate avea.
    Pana nu de curand, nu puteam exprima in scris lucruri pe care, le gandeam si nu pentru ca nu as putea sa scriu, ci pentru ca nu fusesem invatata sa expun lucrurile si altfel decat asa cum le-au spus altii.
    Pana la urma, lucrurile se repara, dar cu un minim de vointa. Imi pare totusi rau ca nu suntem incurajati mai mult sa gandim.

    7.
  8. ionut tudor

    So,
    http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=252&cmd=articol&id=9642

    Deci, gata cu lamentarile pt ca nu e decat o stire de kkt venita de la o agentie de stiri cu prenume de doctor legist.

    S-a interesat cineva pe bune daca chiar s-a hotarat asa ceva ? Sau halim orice rahat care zboara ? Sorin, ai legatura.

    8.

Adresa email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

*

© 2006-2014 Sorin-Tudor.ro