Privind lipsa de reactie a oficialilor romani fata de agresiunea ruseasca in Georgia nu poti sa nu te intrebi: in cele din urma, de partea cui suntem?
Pe site-urile PD-L si PNL nu se sufla un cuvant despre Georgia, pe site-ul PSD, Georgie este adusa in discutie asa, cat pentru un exercitiu de imagine), pe site-ul Guvernului aceeasi tacere (ba chiar un plus de tacere: sectiunea Declaratii a fost lasata de izbeliste din februarie si nici aceasta sectiune nu se simte mai bine…).
De pe site-ul Presedintiei, Traian Basescu aminteste, in treacat, de “drame ca in Georgia” si “reafirma necesitatea respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale acestui stat”, asigurand ca “România se va alătura eforturilor comunităţii internaţionale menite a identifica o soluţie politică a crizei din Georgia”.
Eforturi? Ce inseamna aceste eforturi? Iata, presedintii Poloniei, Ucrainei si celor trei state baltice, vor merge la Tbilisi pentru a sustine Georgia. Noi ce facem?
Noi facem inca o sedinta a CSAT dupa ce Traian Basescu a declarat, sigur pe sine, ca “din analizele făcute de România, rezultă că în Transnistria nu există în momentul de faţă pericolul declanşării unor conflicte similare cu cele din Caucaz”.
Sigur pe sine a fost, din cate se pare, si Saakasvili dupa ce, in urma cu doar cateva luni, tara sa a participat alaturi de statele NATO la exercitiul strategic CMX 2008 care a simulat “deterioarea treptată a unei situaţii de securitate în afara zonei euroatlantice”.
Cat de folositor a fost acest exercitiu vedem in aceste zile… Sigur, lucrurile sunt complicate cand rusii se supara, vorba lui Orlando, insa ati auzit vreun politician roman condamnand agresiunea Rusiei? Pana si mai neexperimentatii politicieni americani invata cum sa spuna raspicat de ce parte a baricadei se afla…
In cele din urma, de partea cui suntem? De partea interesului national, ar trebui sa fie raspunsul. Iar interesul national ne spune sa invatam din greselile lui Saakashvili, dar si ca, macar uneori, ar trebui sa scapam de urmarile nefaste ale unui proverb ce ne-a marcat istoria: “capul plecat sabia nu-l taie”…
[Actualizare 1:] Chiar si dupa ce declaratiile de la Tbilisi ale presedintelui Basescu au fost intoarse pe o fata si pe alta, intrebarea inca asteapta un raspuns…
[Actualizare 2:] Dupa ce Rusia a recunoscut independenta celor doua regiuni separatiste ale Georgiei, presedintele rus, Dmitri Medvedev, declara: “Suntem pregatiti pentru un nou razboi rece”.
Mai intai au trambitat cat de bune le-au fost rezultatele in alegerile locale. Apoi, rand pe rand, au trecut la curatenia "strategica": - PDL a [...]
1. Trei stiri Mediafax care ilustreaza diferenta dintre strategie, intentie strategica si declaratie tactica: Blaga: "Guvernul este liberal doar [...]
Asa cum spuneam, Traian Basescu este foarte aproape de a inregistra o performanta unica in istoria marketingului politic. Care este aceasta [...]
De buna seama ca, in chiar momentul in care scriu aceste randuri, o buna parte a parlamentarilor PSD si PNL inca mai au intiparite zambetele pe [...]
Cat dezinteres poate naste politica din tara asta daca (aproape) nimeni numai e in stare sa sesize lucruri dintre cele mai simple? Pe scurt: ca [...]
8:09 pm
bre, nu cred ca saakashvili ala e sanatos. cineva l-a invatat, si l-a invatat prost. era CLAR ca daca pui ursul la zid, va musca. rezultatul? o influenta mult mai mare a rusiei in zona, o demonstratie de forta formidabila pe care altfel nu ar fi avut cum sa o faca. te face sa gandesti daca nu cumva chestia asta e facuta in colaborare cu saakashvili.
si cu ocazia asta au invatat si ai nostri ca america e departe.
11:05 pm
@ Arhi,
Cred ca asta este cea de a doua mare "inventie" in materie de manipulare globala: sa faci un rationament in care te increzi si sa ajungi sa te banui de unul singur de "teoria conspiratiei".
PS: prima mare inventie e atat de mare incat nu o voi scrie vreodata pe acest blog. Adica mare de tot, nene!
3:08 am
Arhi are dreptate. Dar Shaakashvilii nu a consăppirat cu ruşii doar era omul americanilor.
Off topic: Vă invit la o discuţie despre ce înseamnă democraţia, avantajele şi dezavantajele ei, pornind de la un citat din unul dintre părinţii fondatori ai S.U.A., Thomas Jefferson:
http://razboiul.wordpress.com/2008/08/13/citatul-zilei-thomas-jefferson/
10:14 am
Atat timp cat suntem parte din aliante si organizatii internationale, eu cred ca e un moment bun sa ne tinem gura. Am mai vorbit noi in plus de multe ori...
In rest, noi (nici sub aceasta forma) nu ne comparam cu americanii. In primul rand, ei sunt printre putinii care vorbesc de la egal la egal cu rusii. Noi in fiecare luna le platim gazele, americanii nu. Sunt mari diferente intre pozitiile noastre, de aceea cred ca lipsa unei pozitii ferme nu e chiar ceva atat de rau....
Evident discutia e mult prea mare pentru un simplu comentariu, dar...
3:05 pm
@ Sorin
Perfect de acord, atat cu prima (credits to "Barbosu"), cat si cu a doua mare inventie in materie de manipulare. Cea mai seducatoare parte (scuze, stiu ca suna macabru) in toata tarasenia asta e ca nici nu mai ai nevoie de cine stie ce agenti de influenta, ci de "cetateni" sau, cum ar spune I.I., "oameni de bine".
E destul sa apara in presa, online si mai bine, doua-trei idei si doua-trei cuvinte-cheie ("americani = imperialism, ipocrizie"; "CIA"; "georgia = tara mica, aservita Cuiva si manipulata de Cineva"; "dezastrul umanitar din Georgia"; "dezastrul umanitar din Osetia"; "batrani"; "Presedintele georgian = impulsivitate, a vrut sa se sinucida"), ca oricine va fi in stare sa construiasca silogismul.
Mai mult, va fi sedus sa construiasca silogismul, sa-si demonstreze siesi si nenumaratilor 3 prieteni (virtuali si necunoscuti) cat de patrunzatori sunt. Parafrazand o veche zicala romaneasca in care personajele principale sunt mustele si mierea, daca ne-am pricepe asa de multi si asa de bine la politica internationala, securitate regionala si globala si servicii secrete, nu ne-ar mai chema Popescu Ion si Ionescu Vasile, ci Kissinger Ion si Churchill Vasile.
Referitor la reactia slaba, sunt sigur ca daca Basescu ar fi fost mai vocal toata presa ar fi tipat ca, de fapt, e iresponsabil si ca ii atata pe rusi. A fost un intreg scandal in presa cand Basescu si-a "permis" licenta cu Marea Neagra - Lac Rusesc: nu era razbel pe-atunci si toti oamenii de bine de pe la a-numite posturi de televiziune i-au sarit in cap. Ca in bancul cu bursucul si cu sapca.
Iar dupa momentul respectiv, a inceput o campanie subtila si in acelasi timp agresiva de manipulare in presa referitor la "apropierea" noastra de Rusia, la cum trebuie sa facem afaceri cu ei si vai, ce avantaje vom avea, si cum interesul nostru national e si aici, in relatiile de "pretenie" etc etc etc. Prietenii stiu din nou de ce! Just follow the money. Coincidenta bizara sau aiureala / manipulare (who knows?), acum aproape 2 saptamani a aparut un articol in presa cum ca echipa care se ocupa de miscarile baietilor cu ochi albastri ca Rasaritul a fost desfiintata acum cativa ani...
Revenind la ursi, si mie mi-a zis mamaie ca e bine sa vorbesti tare cand te-ataca ursul, dar este un fapt ca mai la est de noi ursul coboara pe-nserat sa pape (doar) pe oamenii care vorbesc tare.
3:21 pm
@ Cristi,
O intrebare cu oarece legatura cu subiectul: ai mai citit in ultimul timp Adevarul?
@ Mircea,
Intre a ne tine gura si a vorbi in plus cred ca este o mare diferenta... Exact cat sa incapa acolo o gramada de diplomati platiti sa isi faca treaba.
3:34 pm
@ Sorin
Nu. Dar sunt asaltat de el. Pe toate canalele.
1:28 pm
draga de ce ai omis site-ul conservatorilor?