Emil Constantinescu

Emil Constantinescu

Sunt printre cei care au avut sansa de a-l cunoaste pe Emil Constantinescu indeaproape.

L-am cunoscut in campanii si l-am cunoscut in linistea gradinii sale, l-am cunoscut in dezbateri si in linistea bibliotecii, l-am cunoscut ca om si l-am cunoscut ca politician.

Astazi, Emil Constantinescu se va retrage din viata politica. Iar eu ma voi rezuma la a aminti ce spunea Presedintele Constantinescu acum o vreme:

In Romania, pentru cei care au pierdut alegerile in 2000, lucrurile stau cu totul diferit. Si in general si in ceea ce ma priveste. De ce continui? Un posibil raspuns poate fi o parabola auzita la Tusnad: un predicator propovaduieste intr-o mica localitate. La inceput, este ascultat de multa lume, apoi de tot mai putini. El continua sa vorbeasca, iar atunci cand cineva il întreaba “De ce mai vorbesti daca nu te asculta mai nimeni?”, raspunde: “Am venit aici pentru a-i schimba pe oameni. Poate n-am reusit, dar continui pentru ca n-as vrea sa ma schimbe ei pe mine”.

De maine, blogul meu va avea cu un tag mai putin.

Mai multe insemnari din sectiunea: Politica
Mai multe insemnari despre: ,

Abonare:

Poti citi insemnarile de pe acest blog prin RSS (click aici) sau te poti abona prin email (click aici).

20 comentarii la “Emil Constantinescu”

  1. Mda, zicerea cu predicatorul suna frumos. Dar limba engleza, expresie a unui spirit mai pragmatic si mai etic, are alta zicere mai profunda: “If you talk the talk, you have to walk the walk”.

    Din pacate Emil Constantinescu inseamna pentru mine iesirea din adolescenta si intrarea in “maturitatea” politica (a se citi “blazare”). Chiar si acum, cand am piesele puzzle-ului, nu reusesc sa le pun cap la cap si sa pricep ce s-a intamplat in anii aceia. Mai mult, vazandu-l pe la tot felul de emisiuni, imi dau seama cat de strain imi e, principial vorbind. (strain de mine ‘adolescent’ si strain de mine ‘matur’).

    Cred ca simpatia mea pentru Constantinescu, ca om si ca politician, a inceput sa scada cu primul 1 Decembrie care l-a prins in functie. Un discurs nationalist si anacronic, care m-a facut sa ma simt prost. La modul propriu.

  2. P.S.: Bunicul meu de la tara, de 86 de ani, inca mai are lipit pe perete (dupa 12 ani!), in camera in care traieste, un poster electoral cu Emil Constantinescu uitandu-se in zare, pe un fundal albastru. Cam atat de mari au fost sperantele, cam atat de mare a fost dezamagirea.

  3. Hai bai, da-o, trai-ti-ar! Mare om, mare caracter! Sunt pacifist, las timpul sa rezolve problemele desi cred ar trebui sa mai iesim si in intampinarea lui…

  4. @ Cristi,

    Sunt unele lucruri pentru care sunt mandru ca sunt european (chiar daca,pragmatic vorbind, este o “madrie prosteasca”).

    @ Costin,

    Chiar daca intamplator stiu mult mai multe despre subiect (si chiar daca implicatiile emotionale sunt altele), ma vad nevoit sa iti dau dreptate.

  5. Dumnezeu iarta Sorine. Pe mine ma cheama Costin. Nu uita asta :)

  6. @ Sorin,

    Corect. Si eu. Dar sunt si unele lucruri pentru care nu sunt mandru ca sunt “asa de” roman. Multe compun prezentul. O fi din cauza ca a castigat securitatea…

  7. @ Sorin
    Apropos de tema asta, gasesti o caricatura rautacioasa pe catavencu, la Daily Mardale. ;)

  8. mie constantinescu imi va aminti intotdeauna de socul realizarii ce inseamna incompetenta in politica. sa-mi fie cu iertare, dar nu a facut decat rau Rromaniei. de fapt, sa nu imi fie cu iertare, ptr ca nu imi pare rau de ce am spus.

  9. Din pacate, EC nu se dezminte si continua sa fabuleze cu gratie incepind cu acel calugar Vasile, o fictiune penibila, terminind cu parabola “auzita” la Tusnad. Sorin, cred ca il cunosc la fel de bine. Am petrecut si eu ore intregi cu el, inclusiv prin “vastele-i apartamente”. Concluzia mea: omul sufera de mitomanie. Apropo si de parabola, vorba aia cu “sa nu ma schimbe ei” ii apartine lui Eugen Ionesco si tare ma tem ca EC a auzit-o cindva de la cineva( sa fie Zoe?) dar in mitomania sa si-o atribuie cumva folosindu-se de o asa zisa parabola.
    In rest, sa fie sanatos. Viata i-a dat mai mult decit ar fi meritat. Evident, cu sprijinul nostru neprecupetit, naiv si frustrant.

  10. @ Pavel,

    Ca om politic are pacatele sale. Ca figura publica, poarta – uneori – si pacate pe care ne grabim sa i le atribuim. Ca simplu muritor e un soi de tragism in destinul sau: un om care nu si-a mai apartinut atat de multa vreme incat a inceput sa-si uite sinele (probabil stii ce spun).

    Nu, nu a fost Zoe! ;)

  11. Da, poate am fost rau, dar parca lipsea si aceasta dimensiune (in aprecierea mea) din portretul personajului. Si da, e un tragism in destinul sau, dar cind nu mai esti capabil sa-ti apartii, meriti ceea ce ti se-ntimpla. Vorbim totusi de un fost presedinte al Romaniei!

    Nu fu Zoe, deci fu tu? ;)

  12. Sorry, pusesem un emoticutz dupa intrebarea din final. Deci, era o glumitza, sper.

  13. @ Nu, nici eu. Nu ma laud cu ce nu-mi apartine.

  14. Presedintele ales al Romaniei la data de 17 noioembrie 1996 , Emil Constantinescu a produs o shimbare de regim. Emil Constantinescu este singurul fost sef de stat care nu a facut parte din nici un regim politic al fostei securitati , si mai mult decat atat , a facut posibila inceperea negocierilor de aderare a Romaniei la NATO si la U.E. Ma numesc Victor Lepadatu , un admirator Emil Constantinescu.

  15. Presedintele Romaniei in functie noiembrie 1996 – decembrie 2000 , intra in manualele de istorie ca un Presedinte reformist , care spre deosebire de Traian Basescu , nu si-a pus rudele si neamurile la conducere , n-a facut afaceri cu statul , nu s-a inbogatit . Victor Lepadatu , Petrosani , judetul Hunedoara.

  16. Timpul daramarii , Timpul zidirii , carte document in patru volume , pusa in vanzare la sediul Fundatiei Romane pentru Democratie din Bucuresti. Emil Constantinescu , Presedintele Romaniei 1996 -2000 , lanseaza o noua carte la Timisoara , pe data de 16 decembrie 2009 , cand se implinesc 20 de ani de la caderea cortinei de fier. Doamne ajuta .

  17. Emil Constantinescu i-a dat in 1997 , pasaport romanesc la Regele Mihai , a retrocedat pamanturile catre fostii propritari .

  18. Emil Constantinescu , Presedintele Fundatiei Romane pentru Democratie , s-a implicat in mai multe actiuni caritabile , menite sa incurajeze oameni a carora familie este lamentabila.

  19. Sunt un mare admirator Emil Constantinescu , incercand sa fiu la Timisoara pe 16 decembrie 2009 , cand fostul Presedinte al Romaniei isi lanseaza o carte despre Revolutia romana.

  20. 7 Adevaruri despre Romania 1989-2004 ,carte scrisa de Emil Constantinescu in care descrie mineriadele , dezinformarea si manipularea in Romania , cercurile clientenare , lovitura de stat de la 22 decembrie 1989 .

Scrie un comentariu:

Poti folosi: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>