@Sorin Tudor | 15 January 2009
Etichete: Basescu.
Domnului Presedinte al Romaniei,
Traian Basescu
Domnule Presedinte,
Incredintandu-va de intreaga stima pe care o port institutiei pe care o reprezentati, va asigur ca nu am crezut vreodata ca “va faceti o Constitutie doar pentru Dumneavoastra, pentru a va creste puterile”.
Am banuit, in schimb, ca visati la o Constitutie de ale carei prevederi sa va puteti folosi pentru a oferi romanilor ceea ce credeti ca este Binele, fara a avea la dispozitie timpul necesar pentru a va gandi ca, aceeasi Constitutie, va permite si succesorului Dumneavoastra – oricare ar fi el – sa-si exercite propriul Bine asupra poporului roman.
Domnule Presedinte,
Problematica pe care o ridica rolul mass-media in cadrul unei democratii nu este nici noua, nici rezolvata. Cu toate acestea, domnule Presedinte, niciun spirit democratic nu cuteaza sa creada ca rolul mass-media ar fi acela de a arata ca “administratia este puterea politica si, prin urmare, se ingrijeste de oameni”.
(Sursa)
Pentru ca, nu-i asa, “cainele de paza al democratiei” are tocmai rolul de a semnala momentele in care administratia nu se mai comporta ca putere politica si derapajele care o determina sa uite ca ar trebui sa se ingrijeasca de oameni.
Domnule Presedinte,
Ca om care, in timpul sau liber, a ales sa se exprime public preponderent prin intermediul unui blog, nu am o parere tocmai buna despre ceea ce astazi se mai intelege prin “jurnalism”. Iar ca om care, dupa 1990, a petrecut ceva ani prin diverse trusturi de presa stiu ca, uneori, proprietarii acestora pot fi destul de perseverenti atunci cand in balanta sunt avantaje personale.
(Sursa)
Cu toate acestea, domnule Presedinte, nu am intalnit niciun caz in care vreun proprietar de trust media sa afirme ca “are grija de noi, romanii”. Pur si simplu, persoanele acestea nu au niciun interes sa fie astfel percepute (poate tocmai de aceea se si numesc “moguli”).
Motiv pentru care, domnule Presedinte, afirmatia nu este nedreapta doar fata acei jurnalisti – poate putini la numar – care se straduiesc sa-si exercite cumsecade profesiunea, dar este nedreapta chiar si fata de numeroasele Dumneavoastra afirmatii referitoare la faptul ca doriti sa sprijiniti democratia.
Domnule Presedinte,
Sunt convins ca o modificare a Constitutiei este necesara. Cu toate acestea, daca imi va fi dat sa aleg intre o Constitutie care permite unui grup de incompetenti sa acceada la decizii si o Constitutie care poate permite unei singure persoane – oricat de geniala ar fi aceasta – sa (re)deschida calea spre autoritarism, voi alege, fara a sta pe ganduri, prima varianta.
Cu speranta,
Sorin Tudor,
cetatean cu drept de vot
Dincolo de îmbătatul cu apă rece, rezultatul alegerilor locale se poate citi și în felul următor: există o probabilitate demnă de luat în [...]
1. Băsescu va plăti pentru "fărădelegile" comise. 2. Boc este președinte de partid. 3. MRU este un "priceput", care face lucruri "de capul [...]
Motivul demisiei din PDL a lui Sorin Frunzăverde este cât se poate de simplu: lipsa de onorabilitate a lui Traian Băsescu. Sorin Frunzăverde [...]
Corectitudinea politică nu trebuie confundată cu nepăsarea. Să nu ne mai ascundem după degete: refuzul primirii în Schengen este datorat în [...]
Politica poate ajuta turismul. Mai mult decât am fi tentați să o credem. Iată, în continuare, trei idei inspirate de modelele existente în [...]
11:29 pm
Sorin, pina iti raspunde Basecu - uite ce cred eu.
Raportul nu e rau deloc - poate contine unele chestii discutabile, altele in mod logic puse spre dezbatere si unele bine argumentate.
ceea ce m-a suprins pe mine este ca este mult mai neutru decit m-as fi asteptat sa fie.
Sigur, Basescu vine si pe marginea raportului indica acele chestiuni pe care el le vede ca fiind solutia ( si care atrag critica ca duc spre 'autoritarism"). Dar punctele slabe ale acelor chestiuni sunt mentionate in Raport, deci trebuie doar argumentate coerent.
D-aia e raport si e facut public ca sa-l comenteze tot boborul...
De altfel comentariul nu era legatura directa cu principalul subiect al insemnari, ci cu secundarul ... as fi curios sa vad mai multe opinii de la cei care citesc raportul.
Pina atunci iara ne pierdem vremea cu declaratii...
7:49 am
@ Bogdan,
Multumesc mult pentru precizari. Asa cum am afirmat, "sunt convins ca o modificare a Constitutiei este necesara".
Eu am avut insa in vedere declaratiile facute de Presedinte. Pentru ca in Romania, nu de putine ori, "chestiunile secundare" primeaza, iar pana la Dumnezeu te mananca Sfintii...
10:44 am
Sorin, tu chiar mai crezi că România anului 2009 se mai poate transforma într-o dictatură?
11:05 am
@ dimitri,
Te grabesti in folosirea termenilor. Nu a vorbit nimeni despre dictatura (nu, nu cred ca o dictatura este posibila intr-o Romanie care face parte din UE). Eu am adus in discutie autoritarismul (vezi, de pilda, ce se spune despre autoritarism aici).
Pe scurt: cred ca este posibila involutia spre o forma de "autoritarism de catifea". O involutie care ar putea avea ca pretext criza/crizele, ca sprijin lipsa unei Opozitii reale (sau o Opozitie prea slaba sau prea putin credibila) - si, ca urmare, lipsa unui pluralism real -, iar ca fundament caracteristicile psihologice ale romanilor.
2:55 pm
perfect adevarat. eu iau in ras si il iau la mishto pe basescu, insa incercand sa rad de propunerile lui. insa altii nu rad de ele. le aiu in serios si ma tem de ziua in care vor fi puse in aplicare.
Vorba lui SRS: basescu e prea lasa ca sa vrea o republica pur prezidentiala (de ce sa isi asume el greselile? cand poate sa arunce mereu pisica moarta in curtea guvernului...)
Poruncile lui Basescu sunt inca un motiv sa ma gandesc de ce dracu nu avem o monarhie constitutionala...
@dimitri: eu da cred ca se poate ajunge si la dictatura... daca stai sa te gandesti un pic ai sa observi ca sunt conditii optime pentru aparitia unui nou dictator.
5:35 pm
Sa-i raspund si eu lui Dimitri:
Partea cu autoritarismul este clara. Deci, da, cred ca exista posibilitatea si nu e mica.
Despre partea cu dictatura, e mai complicat.
Fix in 2009 nu cred ca se poate. Din 2010 s-ar putea sa apara prima "speranta". Din 2011 incolo, deja e alta poveste. Deci da, intotdeauna democratiile au trait si apoi au murit, in istorie. Cu siguranta ca si asta a noastra va muri. Sau poate nu, dar cine poate stii..
12:14 pm
Sorin, de obicei sunt foarte atent cand imi aleg termenii si ti-am adresat acea intrebare pentru ca abordarea ta mi s-a parut foarte apropiata fata de cea a celor de la Sinteza Zilei iar cand vine vorba de obiectivitate si ratiune nu cred ca cei de acolo pot fi luat drept etalon. Altfel, imi permit sa fiu circumspect cu astfel de scenarii pentru ca am stat destul timp in preajma lui Cristian Preda si a lui Ioan Stanomir si sunt 51% sigur ca nu ar pune umarul la instaurarea unui regim nedemocratic in Romania. dar asta nu inseamna ca nu sunt constient de pericol, adica daca un intelectual de teapa lui Carl Schmidt l-a legitimat pe Hitler de ce n-ar face-o Ioan Stanomir.
Dragos, daca ti-as spune ca plangem dupa drepturi pe care oricum nu le avem probabil nu m-ai crede. Daca spun ca noi, romanii, suntem inca un popor de barbari si corupti nu cred ca exagerez. Din punctul meu de vedere, democratia in Romania este ca o distributie Linux, foarte puternica dar din pacate nu o putem folosi la adevaratele sale capacitati. Din cate se pare, singurii care se folosesc de binefacerile democratiei sunt doar interlopii si smecherii de Romania.
Cum schimbarea paradigmei in care evoluam (ceea ce ar echivala cu instaurarea dictaturii de care vorbesti tu) este, din punctul meu de vedere, prea putin probabila, nu imi ramane decat sa accept starea de fapt, adica o dezvoltare haotica si prea putin europeana a Romaniei.