Despre summitul NATO, insa foarte Putin

Precedat de o declaratie considerata “belicoasa” a lui Traian Basescu,

Rusia nu iese din logica Razboiului rece in abordarile fata de NATO.

summitul NATO a trecut peste Romania precum, odinioara, MIG-urile rusesti: toti au auzit zgomotul, cei mai multi si-au dat cu parerea, dar aproape nimeni nu a inteles ce s-a intamplat.

Intrebare: cum Dumnezeu se face ca niciunul dintre marii analisti ai neamului nu au sesizat ca declaratiile facute de Traian Basescu inainte de inceperea Summitului au rezumat perfect declaratiile lui George Bush ?

Traian Basescu, 31 martie 2008: D-le Putin, veniti sa fiti partenerul nostru, pentru ca amenintarile nu mai sunt aceleasi. N-o sa gasiti nicaieri ca statele NATO reprezinta o amenintare la adresa Rusiei. (…)Oare de ce nu iesim din logica Razboiului rece? Cine-si imagineaza ca Rusia va ataca vreodata statele NATO?

George Bush, 2 aprilie 2008: Este interesant că, acum 20 de ani, natiunile noastre erau separate în Războiul Rece – România era membră a Pactului de la Varsovia si romanii au suferit sub o dictatură foarte cruda. Astazi, cred ca lucrurile s-au schimbat foarte mult. Eu ma voi intalni cu domnul Putin, ii voi spune ca razboiul rece s-a terminat si ca avem si puncte in comun.

Ce vreau sa spun cu asta? Cam acelasi lucru pe care il spune si Cristian Tudor Popescu:

Am auzit în aceste zile pe ecrane tot soiul de nazbatii si nerozii debitate de pleziristi dornici sa se afle cu orice pret in treabă. Cu atat mai demnă de remarcat mi s-a parut atitudinea directorului SIE, Mihai Razvan Ungureanu, care, solicitat sa comenteze discursul lui Putin, a raspuns ca asta nu intra in atributiile sale. Ca fost ministru de externe, putea s-o faca, si chiar mai bine decat altii. S-a abtinut intr-un mod cat se poate de profesionist.

(…)Acest summit a fost un castig indiscutabil de imagine pentru Romania. As spune chiar ca abia de acum suntem cu adevarat o tara NATO, nu numai pentru cancelariile occidentale, dar şi în ochii cetăţeanului standard mediu din Vest. Cum inspirat spunea ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu: Până acum NATO a fost în istoria României, de-acum România e în istoria NATO.

Sau altfel spus: o imagine ca aceasta, in care vedem cum, in timp ce la Cotroceni presedintele Romaniei vorbeste cu presedintele Rusiei, premierul Romaniei il primeste pe presedintele SUA, valoreaza cu mult mai mult decat cele 35 de milioane de euro cheltuite cu Summitul.

Recomandări

7 comentarii

  1. Semantic

    Domnu Tudor,
    buna intrebarea, multi bagatori de seama dar nu se poate fara, hehehee.

  2. marie jeanne

    doamne dar ai acoperit summit-ul NATO de nu se mai vede :-))

  3. Semantic

    Asa e, domnul Tudor a avut o abordare cuprinzatoare, as spune de exceptie.

  4. Cristi

    deh, Sorine, si deh, domnule Popescu, tre’ sa mananca si gura lor, a pleziristilor.
    problema la fiinta care este si care se numeste uneori om e ca, asa cum spunea si Schopenhauer, tribulatiile vointei (in acest caz, as zice “ale ego-ului”) depasesc cu mult puterea de procesare a ‘telectului. si atunci intervine eroarea. sau cum o numim noi, pe romaneste.

  5. Sorin Tudor

    Si, daca tot am vazut ca sunteti atat de interesati, am mai pus o insemnare. Depre Summit, fireste! 😛

  6. Cristi

    Ei, acum! Aia era o intrebare retorica despre existenta licuricilor. 😉

  7. marie jeanne

    abordarile domnului Tudor sunt intr-adevar….sunt 😀 ( taman ce am descoperit ca nu-s foarte inteligenta asa ca nu mai stiu cum sa va explic)

Adaugă comentariu