Deformatorii de opinie

Cuprins de pasiune editoriala, Mircea Marian afirma in Evenimentul Zilei de ieri:

M-am săturat însă să fiu prizonierul lozincii – recitată cu atâta drag de toţi demnitarii – care spune că, în politică, alegi întotdeauna „răul cel mai mic“. Eu, personal, îmi păstrez opţiunea ca, între atâtea nuanţe ale răului, să nu aleg deloc.

Rostite de un cetatean oarecare, cuvintele acestea ar fi fost un semn de mimare a inteligentei. Rostite de un editorialist, ele sunt un alt semn al crizei in care se tot afunda presa traditionala. Pentru ca, a-ti indemna cititorii sa nu se prezinte la vot, echivaleaza cu a nu intelege diferenta dintre a scrie compuneri si a scrie la ziar.

Si, tot ieri, la Meciul Serii, mi-a fost dat sa vad un Robert Turcescu autosuficient, articuland isteric prostii pe banda rulanta: una alba, alta neagra, una alba, alta neagra… Adrian Mihaltianu suprinde perfect penibilul emisiunii, asa cum o fac si multi alti bloggeri.

Da, bloggeri. Ei, cei huliti din preaplinul moralitatii unui Cristian Tudor Popescu sau din caruta de Caracal a unui alt Prometeu al jurnalismului. Da, bloggeri care, fara pretentia de a fi “formatorii de opinie” ai neamului, au stiut sa spuna jurnalistilor ca au o responsabilitate morala. Si sa indemne oamenii sa mearga la vot (cititi, de exemplu, comentariile de aici).

Si, amintindu-mi modul in care Soferul, caracteriza (de)formatorii de opinie,

Ziarişti pentru nimeni, ziarişti între ei, ziarişti pentru ei, ziarişti ca să nu li se vadă caracterul, ziarişti plutind undeva între discreţia şi indiscreţia lumii, ziarişti la discreţia tuturor, ziarişti la discreţie

zau daca nu incep sa ma bucur ca tirajele si audientele scad. In cele din urma, tot raul spre bine!

Nota: MeciulSerii.ro este inca disponibil. Un domeniu care merita o soarta mai buna…

This entry was posted in Politica and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Deformatorii de opinie

  1. Cristi says:

    Hm, nu sunt de acord nici cu ‘mimarea’ si nici cu ‘datoria sfanta’ a unui jurnalist. Sincer, cred ca sunt “idei din carti”, pe care le-am citit si eu si, din pacate, nu imi mai ies din cap. Gandim mult prea “social” ca sa mai gandim si cu capul nostru mai detasati.

    Eu, de exemplu, m-as duce la vot intr-un singur caz, mai exact daca pe urmele mele s-ar afla un astfel de candidat: :) ) http://www.ziare.com/_files/Image/news/315/314649_0805_bata_electorala_.jpg

  2. Sorin Tudor says:

    @ Cristi,

    Daca vrei, e vorba de job description. In particular, poti avea ce opinii doresti. Ca reprezentant al unei institutii, te comporti ca atare. Sau te apuci de altceva.

  3. Sorin says:

    Cred ca participarea la vot a tinerilor, studenti sau specialisti care nu iau leafa de la Stat pentru chiul si incompetenta, poate strica socotelile actualelor cardasii transpartinice. Ei ar alege altfel raul cel mai mic decat cei cointeresati in coruptie sau pensionarii prostiti de marirea pensiilor.
    Sunt jurnalisti care iau bani buni pentru a promova absenteismul la alegeri.

  4. lucian mateescu says:

    Nu se poate vorbi despre o datorie,sau job description. Tine de interesul publicatiei,politica editoriala, etc. Nu poti avea pretentii de la Romania Mare, sau OTV. Au alt public tinta,alt mesaj,dar se face jurnalism (de scandal, de calitate indoielnica.. dar eu spun asta pentru ca nu sunt pulic tinta ).

    Poate interesul deformatorului este tocmai o prezenta slaba la vot a celor neinregimentati politic, pentru a asigura victoria unui anume partid… avantajat de aceasta situatie.

    Raminem sa ne intrebam care partid si daca merita sa citim fitzuica aceea :) .

  5. Pingback: Circ, circ, dar să ştim şi noi! at Adrian Ciubotaru

  6. Maria Focsa says:

    Omul si-a exprimat un punct de vedere, la urma urmei este un editorial, nu? Mi se pare insa ca el nu ii indeamna pe ceilalti sa nu se prezinte la vot – ci spune de ce nu se prezinta el la vot. Nu cred ca faptul ca din ce in ce mai multi gindesc la fel ca el il fac vinovat pentru absenteism. Ba mai mult, mi se pare ca tot acest: Duceti-va la vot si alegeti raul cel mai mic este modul de a ignora un semnal de alarma pe care societatea il da. De ce? Pentru ca e mai comod sa arunci pisica il ograda celui care te acuza, chiar ignorandu-te, decat sa incerci sa schimbi ceva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>