Decembrie 1989: un document uitat
Comentand desecretizarea Jurnalului de lupta din decembrie 1989, Evenimentul Zilei titreaza sec: Diversiunea “Timisoara”.
O diversiune care ar putea fi inteleasa mai bine daca privim faptele in ansamblul lor. Si daca ne aducem aminte de documente ramase “uitate”. Asadar:
16 – 21 decembrie 1989: 162 de persoane ucise si 1107 ranite. Nicolae Ceausescu a fost executat, membrii CEPEX au fost condamnati (pedepse variind intre 10–20 ani inchisoare), generalii Stanculescu si Chitac au fost condamnati la cate 15 ani inchisoare (recursurile depuse de acestia se judeca si azi).
22 – 30 decembrie 1989: 942 de persoane ucise si 2245 ranite. Cine sunt vinovatii pentru aceste crime?
O intrebare care nu si-a gasit vreun raspuns, desi unele indicii exista.
In 24 decembrie 1989, in publicatia MApN “La datorie” (distribuita in toate unitatile militare), aparea Comunicatul Consiliului Frontului Salvarii Nationale. Comunicat care, fata de cel citit de Ion Iliescu la TVR, continea o fraza in plus (vezi foto):
Din acest moment, se dizolva toate structurile de putere ale clanului Ceausescu. Guvernul se demite, Consiliul de Stat si institutiile sale isi inceteaza activitatea. Intreaga putere in stat este preluata de Consiliul Militar Superior care coordoneaza intreaga activitate a Armatei si a Ministerului de Interne. Toate ministerele si organele centrale in actuala lor structura isi vor continua activitatea normala subordonandu-se Frontului Salvarii Nationale pentru a asigura desfasurarea normala a intregii vieti economice si sociale.
Asadar, in decembrie 1989, intreaga putere in stat a fost preluata de catre un Consiliu Militar Superior. Mai mult: intr-o biografie a acelor zile, Silviu Brucan marturisea ca, pe 24 decembrie, a avut loc un Consiliu de razboi.
Razboi, razboi, dar cu cine? Pentru ca, incepand cu 22 decembrie 1989, orele 12:00, pe strazile din Bucuresti si din tara nu mai existau demonstranti impotriva organelor puterii de stat sau armatei. Erau doar manifestanti in sprijinul noilor organisme ale puterii declarate (FSN) si armatei.
Asadar, cine se face vinovat de crimele comise dupa 21 decembrie 1989? Si cine sunt vinovatii politici si morali?
Si, pentru aceia care au avut rabdarea de a citi pana aici, un mic bonus: un articol (publicat in 1992, in saptamanalul Tinerama) care demonstreaza “cum a fost inventat Ion Iliescu”. Pe “pozitia zero”.
Mai multe insemnari din sectiunea: Politica
Mai multe insemnari despre:
Din păcate a fost lovitură de stat toată ziua. Trebuia să pară revoluţie ca să fie proştii liniştiţi .
Diversiunea “Timisoara” sau Diversiunea “Diversiunea “Timisoara”"? Ca prea tarziu aflam aceste “secrete”…
17 Dec 2009, 10:06 am
[...] Revoluției: Diversiunea „Timişoara“, Evenimentul zilei, 10 iulie 2008 [↩]Decembrie 1989: un document uitat [↩]Pedepse variind intre 10–20 ani inchisoare [↩]Silviu Brucan, De la capitalism la [...]
24 Dec 2010, 2:03 am
[...] incerca sa le povestesti ce s-a trait in decembrie 1989. Sau ce s-a intamplat in decembrie 1989. Degeaba: pentru ei, “revolutie” va continua sa echivaleze cu tricourile chinezesti cu [...]