De ce a pierdut Traian Basescu?

Traian Basescu si-a construit cariera politica demonizandu-si adversarii. Ciorbea, Chirita, Roman, Geoana, Nastase – “raul politic” a capatat, mereu, un nume.

De aici, o consecinta: Traian Basescu nu a fost votat niciodata de o majoritate. Nici ca primar general, nici ca presedinte al P.D., nici ca presedinte al tarii si nici in referendumul din 19 mai.

Intotdeauna, votul de tip razbunare a fost contabilizat in favoarea sa. Doar ca, de data aceasta, omul politic Traian Basescu a pierdut, chiar daca presedintele Traian Basescu a castigat.

Mogulii presei si-au facut datoria: in doar 30 de zile, sitagma “presedintele suspendat” se regaseste in rezultatele oferite de Google de peste 370.000 de ori. Este oglindirea in Internet a bombardamentului mediatic la care a fost supus electoratul.

Insa nu acesta este motivul pentru care Traian Basescu a pierdut. Ci faptul ca, pentru a putea fi sigur de proportiile victoriei, omul politic a “batut palma” cu unii dintre “moguli”.

O intelegere care consfinteste sfarsitul tranzitiei politice romanesti: din 19 mai politica nu mai este facuta de politicieni, ci de grupurile de interese care ii sustin. Iar Traian Basescu este, la randul lui, politician.

In cele din urma avem de a face cu o evolutie fireasca: este timpul ca si romanii sa inteleaga diferenta dintre “democratie” si “joc democratic”, dintre un concept si o realitate fara de care orice economie nationala s-ar prabusi.

In acelasi timp, realitatea a adus cu picioarele pe pamant populismul lui Traian Basescu (oricat de ironic ar suna aceasta afirmatie!). Un populism peste care o natiune fara o istorie a democratiei se arata dispusa sa lipeasca aura glorioasa a “tatucului providential”.

Un populism care va suna din ce in ce mai fals, in timp ce omul politic Traian Basescu va deveni tot mai lipsit de stralucire.

Nota:
Marti, 22 mai, pe Antena 3, Bogdan Teodorescu afirma ca, urmare a cazului Andreea Pana, blogurile s-au umplut de mesaje xenofobe. Presa sau blogurile?! Ce bine ar fi daca mai intai ne-am informa…

Recomandări

2 comentarii

  1. Da-mi voie sa cred ca oridunde in lume grupuri de interese conduc lumea, nu doar politicienii. Ei sunt doar un vector de imagine al celor care sunt in spate si isi apara cat mai bine interesele.

    Cat despre Basescu omul, Basescu Presedintele, Basescu Omul politic, cred ca e un lucru normal ca odata cu trecerea timpului sa dispara acea ‘aura’ din jurul lui, foarte evidenta la inceputuri. Dar raman la parerea ca se pliaza perfect pe realitatea romaneasca. Daca aceasta realitate se va schimba, atunci Basescu va fi rapid ejectat. Dar nu sunt semne sa se intample asta prea curand.

  2. Sorin Tudor

    @ Mircea,

    Ai perfecta dreptate, la asta m-am referit cand am facut diferenta intre “democratie” si “joc democratic”.

    Cat despre Basescu… Nu este neaparata nevoie sa fie “ejectat”… Vorbim aici de putere si nu de cine imparte strangeri de mana… 😉 Mai vedem, este prematur sa vorbim.

Adaugă comentariu