Despre pensionari, numai de bine.
Cristian Manafu, unul dintre oamenii de online care are mereu luări de poziție foarte echilibrate, a pus foarte mult suflet în această campanie electorală. Și, așa cum se întâmplă când există foate multă pasiune, unele lucruri pot fi interpretate.
Un tweet pe care Cristi l-a dat după ce, mai devreme, candidatul Nicușor Dan afirmase acest lucru pe twitter.
(Ca prin minune, tweet-ul lui Nicușor Dan “s-a evaporat”. Re-tweet-urile însă, rămân. Și, dacă tot a venit vorba: politwoops este o aplicație care scoate la lumină tweet-urile șterse de politicieni. Poate, cândva, vom avea și noi o versiune pentru politicienii români.)
Sunt sigur că Manafu nu a vrut să catalogheze în vreun fel pensionarii. Însă, cum într-o țară în care, de decenii, se practică divizarea tâmpă și dăunătoare a societății – intelectuali vs. muncitori, bloggeri vs jurnaliști, studenți vs ne-studenți (vă mai aduceți aminte recentul “Noi suntem studenți, nu suntem violenți”?) etc – cred că se cuvin câteva mici precizări.
Da, pensionarii sunt primii.
– Primii care au muncit zeci de ani în speranța că, la bătrânețe, își vor putea odihni puțini anii.
– Primii care își plătesc taxele și fac să funcționeze sistemul unui stat găunos care nu lor le aduce primele beneficii.
– Primii care au de pierdut pentru că ei chiar nu știu dacă vor mai apuca șansa de a schimba ceva.
– Primii față de care fiecare dintre noi suntem datori, fie și pentru faptul că bunicii sunt cei care ne-au crescut.
– Primii învinovățiți. Pentru că ne e mai comod să dăm vina pe bătrânețile lor decât să recunoaștem neputința și comoditatea tinereții noastre.
Nu e vina pensionarilor că stau la cozi la piața, la farmacie, la poștă. Ci e vina noastră. Și, da, dacă avem noroc să trăim suficient, vom ajunge și noi la vârsta pensionării. Și, la rându-ne, ne vom găsi locul între ghilimelele prezentului.