Cinism?

Ieri am sustinut o prezentare pe tema marketingului politic intr-un cerc privat si foarte select. La un moment dat, am fost intrebat dupa ce criterii accept sau nu un client. Am raspuns scurt, privindu-mi in ochi interlocutorul:

Nu cred ca exista vreun om politic care sa poata dauna unei intregi natiuni.

Recunosc, am crezut ca raspunsul meu avea sa starneasca reactii in contradictoriu. Insa oamenii aceia, ocupand functii foarte importante, au inteles exact ce am vrut sa spun. Si au fost de acord cu mine.

Cand am ajuns acasa am recitit ce spuneam intr-o insemnare mai veche:

Recunosc: am inceput sa obosesc sa apar clasa politica. Am inceput sa obosesc sa caut argumente pentru a sustine ca prostia e doar aparenta, ca raul e doar conjuctural si ca mizeria este doar o stare de curatenie partiala.

Ieri am aparat din nou clasa politica. Si inca ma intreb daca raspunsul dat a fost cinic sau nu…

Recomandări

5 comentarii

 1. Cam asta este problema cu toate frazele categorice. Intotdeauna vor exista gauri in sita.
  Eu unul, sunt pesimist. Mai ales in Romania, nu as baga mana in foc ca daca ne-am lipsi de cativa dintre oamenii politici actuali, nu ne-ar fi mai bine.
  Raspunsul in sine, mi se pare mai degraba utilitarist.

 2. Sorin Tudor

  @ neagrigore,

  Da, asa e, asta e problema cu toate frazele categorice. Mi-a placut mult formularea ta. Multumesc.

 3. Cu plăcere. Nu că mi s-ar fi cerut părerea, dar eu aş fi răspuns un pic mai simplu.
  Orice politician ce nu a apărut la OTV

 4. Cristi

  Un raspuns oarecum trivial ar zice ca fiecare job are trecut in fisa postului anumite compromisuri. Raspunsul (mai exact, dilema) e insa ceva mai complex, pentru ca de obicei iti alegi jobul care iti place.

  Iar una peste alta, sincer, nu cred ca ai reusi “sa daunezi natiunii” printr-o actiune de marketing politic. Daca nu vinzi Cico, vand altii Brifcor. Poate suna si asta cinic, dar problema e ca se cumpara…

 5. Cornel

  Cred ca te uiti dupa scuze caci altfel nici n-ai aduce vorba despre asta. Afirmatia ca un om politic nu poate dauna unei natiunii este absurda. Taiatul firului de par in patru cu “intreaga natiune” doar iti da o portita de iesire. Explica-mi si mie te rog cum definesti o treime a natiunii. Poate ce vrei sa zici este ca un om politic n-o sa dauneze tuturor indivizilor. Sigur ca da; oricine este in putere se bazeaza si favorizeaza pe cineva.

Adaugă comentariu