Certificatul de nastere al citizen journalism-ului

Cristian Tudor Popescu are, intr-o oarecare masura, dreptate:

La nivelul la care sunt acum blogurile nu sunt decat niste barfoteci care vehiculeaza tot felul de zvonuri, de stiri false. (Adevarul)

Exista multe bloguri care se pot caracteriza in acest fel (poate chiar prea multe). Insa a lasa sa se inteleaga ca toate blogurile sunt asa este o grosolanie.

O grosolanie (taxata ca atare de catre unii bloggeri – Dan si Mircea sunt doi dintre ei) venita nu din incapacitatea de a intelege fenomenul, ci de teama resimtita in fata dezvoltarii acestui fenomen. O teama explicata perfect de catre Pavel Lucescu in Moneyexpress:

Nu cumva reactia multora dintre noi fata de “nou-venitii in targ” e nu atat de ingrijorare fata de dictatura cititorului, (…)cat de teama de a nu mai fi noi, profesionistii, micii dictatori ai celei mai libere profesii din lume?

Declaratia facuta pentru Adevarul de Cristian Tudor Popescu contine insa si o fraza cu adevarat importanta:

Probabil ca atunci cand nu o să mai fiu jurnalist profesionist o să imi fac si eu asa ceva.

Dorindu-se a fi o jignire, cuvintele de mai sus reprezinta recunoasterea oficiala a faptului ca exista si “jurnalismul neprofesionist”. Sau, altfel spus, citizen journalism-ul.

O recunoastere venita, prin gura domnului Popescu, nu doar din partea directorului de la “Gandul”, ci si din partea Clubului Roman de Presa.

Si astfel, citizen journalism-ul din Romania a capatat un certificat de nastere in cel mai mioritic stil cu putinta: prin intermediul unei jigniri.

This entry was posted in Web2.0 and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Certificatul de nastere al citizen journalism-ului

  1. so_be_it says:

    Foarte frumos. Asteptam cu interes si citizen kane journalism-ul.

  2. sceptik says:

    se pare ca CTP a ramas blocat in gandirea comunista…

    ori s-a obisnuit sa-i fie ceruta parerea in presa si nu-i place “concurenta”.

  3. Ephemeris says:

    Da, partial domnul CTP are dreptate, dar speram ca latura sa de autor SF sa-i permita sa anticipeze altfel fenomenul. Fenomen care este relativ nou doar la noi. In lumea larga, de ani de zile se fac studii,, statistici, se scriu carti pe tema asta, se tin cursuri in universitati, exista deja denumiri quasi-stiintifice pentru ce se intampla… Mie mi-a placut titlul (cam comercial, ce-i drept) al lui Joël de Rosnay- ‘The Pronetarian Revolution’:

    http://www.blogabout.eu/%e2%80%9cthe-pronetarian-revolution%e2%80%9d/36/

    Blogosfera romaneasca a castigat mult prin aparitia profesionistilor (deci nu e vorba de curente opuse, dimpotriva) – si sa acordam credit publicului romanesc: intre blogurile cu cel mai mare trafic se regasesc cele de calitate, ale unor jurnalisti de profesie, care au descoperit nu o alta lume, ci doar o alternativa de comunicare (ca sa nu mai spun de teribilul avantaj al disparitiei treptate a limbajului tip mirc, irc sau cum se mai numeau – cred ca blogurile au contribuit la asta).

    Si, poate doar mi se pare mie, dar cred cititorul de bloguri (selectate si selecte) tinde sa fie mai putin sensibil la campaniile de manipulare din media ‘traditionala’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>