Căpșunile: fructele vedetă ale acestui sezon. Experienta mea cu GradinaMax

Distribuiți pe Facebook
Distribuiți pe Twitter

Fără doar și poate, căpșunile sunt cel mai așteptat răsfăț în această perioadă, fiind genul de fructe care se găsesc în intervale de timp limitate. Mie personal îmi plac și ca atare, proaspete, dar și în deserturi și dulcețuri. Atunci când trebuie să aleg un borcan de dulceață, aproape întotdeauna aleg un borcan de dulceață de căpșuni, pentru a simți, măcar parțial, parfumul și aroma acestor fructe. De aceea, când am avut ocazia să-mi fac propria grădină, căpșunii au intrat pe listă. Am descoperit, în același timp, și varietatea generoasă de stoloni de căpșuni de la Grădinamax.

În grădina mea am ales să plantez trei soiuri diferite de căpșuni, doarece unele sunt mai timpurii. Astfel, prelungesc perioada în care mă pot bucura de aceste fructe deosebite. De asemenea, am decis să iau și câțiva stoloni de căpșuni atârnătoare, cu intenția de a-i planta pe terasă. Cred că am menționat mai devreme cât de mult îmi plac aceste fructe. Am găsit la Grădinamax mai mult decât m-am așteptat, așa că dacă vă uitați după păreri despre Grădinamax, eu pot să vă spun că ei au mai mult decât aveți nevoie. Deși au soiuri deosebite, eu am rămas la varietățile mai obișnuite, pentru a-mi aminti de zilele calde de vară când culegeam căpșuni din grădina bunicilor.

Chiar dacă nu aveți grădină, tot vă puteți bucura de căpșuni dacă le dedicați puțin spațiu pe balcon. Căpșunii atârnători pot fi crescuți cu ușurință în ghivece suspendate. Trebuie doar să ai grijă la cerințele plantelor, astfel încât să le uzi suficient pentru ca pământul să nu fie exagerat de uscat, mai ales în zilele foarte călduroase. Apoi, poți să le administrezi îngrășăminte bio, bazate pe substanțe naturale, ce va asigura necesarul de nutrienți plantelor. Atunci când plantele sunt ținute în ghivece sau diverse recipiente, nutrienții din sol se epuizează mult mai repede decât în cazul plantelor plasate în grădină. De aceea trebuie să te porți cu mai multă atenție atunci când crești plante ce fac și fructe în ghivece.

Ce am aflat, din proprie experiență, este că trebuie să ai grijă la modul în care căpșunii se înmulțesc. Dacă nu îi controlezi, în scurt timp îți pot ocupa o bună parte din grădină într-un mod haotice. Poate în acest sezon cald nu vei observa, dar anul următor odată cu venirea căldurii, vei observa cum răsar multe plante într-un mod destul de dezorganizat. Ce trebuie să știi atunci când crești căpșuni? Va trebui să fii atent la stolonii pe care planta îi va dezvolta. Dacă dorești o înmulțire, lasă stolonii, dar ai grijă să îi direcționezi pe direcția dorită înainte ca aceștia să se înrădăcineze. Dacă nu dorești o înmulțire, atunci îi poți scurta. Stolonii arată ca o prelungire a plantei, în vârful căreai încep să se formeze frunzulițe mici. Odată apărute frunzulițele, vor începe să apară și rădăcinile, în partea opusă, spre sol.

În ceea ce privește păreri despre Grădinamax și plantele achiziționate de la ei, eu pot să vă spun că totul a fost conform așteptărilor. Plantele tinere au ajuns în bune condiții, fără urme de deteriorare, și s-au prins foarte ușor. De obicei nu te poți aștepta la o recoltă de căpșuni în primul an, având în vedere că în acest prim an platele cresc și își formează rădăcini. Dar poți avea o surpriză sub forma câtorva flori, care se pot transform în mici căpșuni, așa cum s-a întâmplat în cazul meu. Era un semn că plantele o duc foarte bine și că nu trebuie să îmi fac griji prea multe în privința lor. Apoi, începând din anul doi, poți avea pretenții legate de o recoltă.

Ca și concluzie, mie căpșunii mi se par plante ușor de crescut, atât în grădină cât și în ghiveci. Necesită atenție minimă, deși cei din ghiveci ar trebui supravegheați mai îndeaproape, pentru a nu suferi de uscăciune și căldură. În afară de asta, acest fructe sunt ușor de obținut cu puțină răbdare, deci recomand să alegi căpșunii și pentru grădina ta.