Sustin: WebCultura.ro

Ca-ce? Ca-candidatul la primarie!

Sorin Tudor@ | 6 June 2012
Etichete: , .

Articol »

De ce cred că scorul de 8% indicat de unele sondaje – chiar și dacă nu se va concretiza în voturi – este mai mult decât suficient pentru candidatul independent Nicușor Dan.

De la Ion Iliescu încoace, nu există campanie electorală cu vizibilitate națională – iar campania pentru București este una cu vizibilitate națională – în care un candidat să nu se poziționeaze ca reprezentant al intelectualilor (că Iliescu a moștenit acest reflex de la “Leana” și “colegii ei, academicienii”, că până și Vanghelie sau Becali s-au trezit că au intelectualii lor, este deja o altă poveste). Iar de la Obama încoace, nu există campanie în care să nu avem de a face cu cel puțin un “candidat web 2.0″. Anul acesta, în campania pentru Primăria Bucureștiului, rolul de “Obama al intelectualilor români” se dorește a fi jucat de către Nicușor Dan.

Un nume pe care l-am auzit vânturat prin mediul online și a cărui campanie mi-am propus să o analizez după închiderea urnelor, din dorința foarte personală de a înțelege evoluția electorală și de a-mi aduce “cuvenite corecții” diverselor opinii pe care mi le-am format în decursul timpului. Cum zilelele trecute am auzit însă că Nicușor Dan are în sondaje un scor de 8%, am decis să ma uit puțin peste programul său electoral.

Nicușor Dan: candidatul al cărui program nu l-a citit (aproape) nimeni

Aceasta este singura concluzie logică la care se poate ajunge. Nu numai că programul electoral al lui Nicușor Dan este o aglomerare de cuvinte fără o acoperire reală, fără sens, ba, uneori, chiar și fără logică, dar lucrurile sunt, dintr-un anumit punct de vedere, jignitoare atât pentru “potențialul și intelectualul electorat”, cât și pentru candidat.

Mai concret: “Nu alegi doar un primar, alegi un model de civilizație”, ne zice Nicușor Dan răspicat, de pe site-ul de campanie, în timp ce în program, ne tot repetă că propune “o schimbare fundamentala de viziune”.

Și tot așa. Acum, să fiu bine înțeles: nu sunt vreun milițian al gramaticii, dar îmi pare “o schimbare cam prea fundamentală” de viziune să te prezinți în fața electoratului cu astfel de greșeli. Și îmi pare extrem de ciudat că nu au fost corectate până acum (de unde și concluzia că aproape nimeni nu a citit programul). Cum într-un CV ai grijă la exprimare, tot așa și într-un text destinat electoratului. Și cu atât mai mult atunci când pozezi în candidatul intelectualilor…

În cele din urmă însă, păcatul cel mare este acesta: singura schimbare fundamentală de viziune este lipsa totală de viziune. Și de realism evident, dar asta deja nu prea mai contează. Iar acestea fiind spuse, repet:  cele opt procente din sondaje - chiar și dacă nu se vor concretiza în voturi – sunt mai mult decât suficiente. Sunt chiar o adevărată victorie. Nu știu încă împotriva cui.

Comentarii (9) »

  1. sandu

    Scuza-ma dar eu nu cred in cacofonii. Cacofoniile nu sunt greseli gramaticale, daca tu te gandesti la tampenii din cauza asocierii a 2 cuvinte e problema ta.

    Ce alternativa ai la Nicusor ? Oprescu si Videanu ?
    Eu am citit programul lui, si de asemenea cam toti prietenii mei care vad in Nicusor un oma decent (atentie nu Mesia sau alt Izbavitor), in contrast grav cu leprele alea 2.

    gg & hf!

    1.
  2. markus

    Nicusor...cine ?

    2.
  3. George

    O victorie impotriva actualei clase politice.

    Omul nu are sustinerea vreunui partid ci unui grup de voluntari care incearca cum pot sa isi aduca contributia la promovarea celui in care cred.

    Sincer nu ma intereseaza cat la suta o sa ia, ma duc la vot pentru ca il cunosc pe Nicusor Dan si in sfarsit am gasit pe cineva care sa imi reprezinte optiunea politica.

    3.
  4. Fluture

    Salut Sorin,

    De cand "ca ce..." reprezinta o problema gramaticala in limba româna? Si de cand "jumatatea jumatatii" e o asa mare greseala de exprimare?

    "Si tot asa" - ul tau autosuficient dupa ce ai subliniat 3 chestii gramaticale - in cel mai bun caz de dezbatut la o bere - seamana cu autosuficienta candidatilor :-)

    Chiar, cand mai de_dezbatem si noi ceva la o bere?

    4.
    • Sorin Tudor

      Dragul mieu,

      1. Ca-ce e cacofonie dupa toate regulile gramaticale, nu e nevoie de dezbateri.
      2. Nu cu jumatatea am treaba, ci cu dezacordul ei.
      3. Bere? Oricand doriti si aveti timp. Cu foarte mare bucurie.

      5.
      • Fluture

        Well, fiecare intepreteaza in felul lui. Mie nu mi se pare jenant pentru un candidat la primarie, oricare ar fi el. Programul electoral nu este un doctorat si nici un eseul de lingvistica.

        Presupun ca nici nu poti citi ziare sau nu te mai poti uita la TV cand te deranjeaza atat de tare un "ca ce".

        6.
  5. MS

    Hmm...observ ca nu ati citit nimic din platforma lui Nicusor Dan. Adica citit = receptat - analizat - memorat. Greselile pe care le indicati sunt inexistente. EX: "ca centru" NU este cacofonie. Lasand la o parte problema gramaticii, ceea ce spune Nicusor Dan este foarte concret si clar. El este primul candidat la primarie in ultimii 20 ani care are o platforma cu strategie: crearea unui motor economic al Bucurestiului in contextul concurentei regionale (nu explic acum ce inseamna asta, ar dura prea mult) pentru ca apoi sa existe un curs stabil de fonduri care sa permita initierea celoralalte actiuni: centre culturale, terenuri de sport etc.
    Mie mi se pare foarte evident si corect, nu inteleg de ce unii nu reusesc sa priceapa cele 16 puncte. Ce-i drept, sunt niste strategii moderne preluate din exemple occidentale de succes iar noi inca nu am depasit epoca orientala. Poate de aceea nu reusesc toti sa le inteleaga.
    Bafta la documentat!

    7.
  6. Cri

    Tara arde, babele se piaptana ...

    8.
  7. preanevinovatul

    limba romana a murit odata cu pruteanu.
    uita-te in jur (online, tv, ziare) si nu vei mai avea spatiu pe blog de cate greseli gramaticale vei gasi.
    iar oamenii corporatiilor, elita intelectuala, au vandut tot ce are sens pe tot ce face sens.

    9.
  1. Nonmiliţian gramatical (au ne-au jumătate din jumătatea rămasă) | Vultureşti

Adresa email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

*

© 2006-2012 Sorin-Tudor.ro