Aristotel, unul dintre primii filozofi interesati de semnificația numelui

aristotel-semnificatia-numelui
aristotel-semnificatia-numelui

Aristotel s-a născut în jurul anului 384 î.Hr. în vechiul regat grecesc al Macedoniei, unde tatăl său era medicul regal. A crescut pentru a fi, fără îndoială, cel mai influent filosof vreodată, cu porecle modeste precum „stăpânul” și pur și simplu „filosoful”. Una dintre marile sale meserii a fost îndrumarea lui Alexandru cel Mare, care la scurt timp a crescut și a cucerit lumea. Ceea ce puțini știu este faptul că acesta a fost printre primii interesați de semnificația numelui lui Alexandru cel Mare.

Aristotel, unul dintre primii interesati de semnificația numelui

Aristotel a studiat la Atena, a lucrat cu Platon câțiva ani și apoi s-a cultivat singur. El a fondat un centru de cercetare și predare numit Liceul Scolile Secundare Franceze. Îi plăcea să se plimbe în timp ce preda și discuta idei. Adepții săi au fost numiți Peripatetics, rătăcitorii. Numeroasele sale cărți referitoare la diverse subiecte printre care si semnificatia numelui sunt de fapt note de curs.

Aristotel a fost fascinat de modul în care lucrurile funcționează cu adevărat. Cum se dezvoltă un pui de embrion într-un ou? Cum se reproduce calmarul? Ce semnificație au numele? De ce o plantă crește bine într-un loc și aproape deloc în altul? Și, cel mai important, ce face ca viața umană și întreaga societate să meargă bine? Pentru Aristotel, filosofia era despre înțelepciunea practică. Iată patru mari întrebări filosofice la care a răspuns:

Ce îi face pe oameni fericiți? Are semnificația numelui vreo legatura cu fericirea?

În Etica Nicomacheană (cartea și-a luat numele deoarece a fost editată de fiul său, Nicomachus) Aristotel și-a pus sarcina de a identifica factorii care îi determină pe oameni să aibă o viață bună sau nu. El a sugerat că toți oamenii buni și de succes posedă virtuți distincte și a propus să identificăm mai bine ce sunt acestea, astfel încât să le putem hrăni în noi înșine și să le onorăm în ceilalți. Din semnificaţia numelui putem de asemenea trage concluzii concludente asupra caracterului, potrivit lui Aristotel.

Aristotel a mai observat că fiecare virtute pare a fi lovită în mijlocul a două vicii. Ocupă ceea ce el a numit „mijlocul de aur” între două extreme ale caracterului. De exemplu, în cartea a patra a Eticii sale , sub titlul fermecător al virtuților și viciilor conversaționale – inteligență, bufonie și boorishness – Aristotel se uită la modalități prin care oamenii sunt mai buni sau mai răi vorbind între ei.

Era fascinat de semnificatia numelor celor din jur

Știind cum să purtați o conversație bună este unul dintre ingredientele cheie ale vieții bune, Aristotel a recunoscut. Unii oameni greșesc pentru că le lipsește un simț subtil al umorului: acesta este plictiseala, „cineva inutil pentru orice fel de relații sociale, pentru că el nu contribuie cu nimic și se ofensează de toate”. Dar alții duc umorul la exces: „bufonul nu poate rezista la o glumă, neimparându-l nici pe sine, nici pe nimeni altcineva, cu condiția să poată râde și să spună lucruri pe care un om de gust nu le-ar visa niciodată să spună”. Deci, persoana virtuoasă se află în mijlocul de aur în acest domeniu: înțelept, dar tacticos.