Alexandr Soljenitin, constiinta Rusiei

A murit Alexandr Soljenitin. Nedigerata, stirea este rostogolita de catre toata lumea.

Intr-o tara ex-comunista in care jurnalistii isi fac un titlu din glorie din a se lauda cu securistii care le ofera informatii, este greu sa vorbesti despre cel care a fost numit “constiinta Rusiei”.

Si este aproape imposibil sa vorbesti despre drama celui care a intrat in constiinta Occidentului vorbind despre Gulag si a sfarsit prin a fi decorat de un fost KGB-ist.

Ar intelege foarte putini. Si ar pricepe chiar si mai putini.

Pentru acestia din urma am acceptat invitatia de a scrie un articol in numarul urmator din Paradigma XXI, un numar dedicat lui Paul Goma.

Si, o precizare: nu va uitati cum arata site-ul (editia printata arata la fel de invechit). Uneori, conteaza mai mult continutul si eforturile depuse pentru ca acest continut sa fiinteze. Insa, asa cum spuneam: sunt extrem de putini aceia care mai pot pricepe aceasta afirmatie…

Recomandări

7 comentarii

 1. Sorin

  Va pot oferi rebranding si o solutie web inovatoare pentru Paradigma XXI. 🙂

  Initial cand am dat click pe link-ul catre publicatie, si am vazut “layout-ul”, primul gest a fost intreptarea pointerului spre x-ul browserului. Dar, facand o conexiune ca link-ul e referer de la tine, am revenit asupra gestului cu x-ul.

  Btw, Alexandr Soljenitin != (e diferit de) Theodor Stolojan ? 😛

 2. Mircea

  Ce e uluitor e ca acest om a fost mai limpede in analiza comunismului decit majoritatea analistilor cunoscuti de mine, pentru a cadea, mai apoi, in plasa unui nationalism rusesc si slavofil tolstoian dintre cele mai ridicole. S-a vrut “o constiinta a Rusiei” insa a ramas “doar” ca un foarte bun scriitor.

 3. Soljenitin afirma ca “ar fi de ajuns ca rusii sa inceteze a mai minti si comunismul se va prabusi dintr-o data.” Valabil inca!?

 4. Cristi

  Acum, ca – btw – Rusia a invadat Georgia, ne dam seama ca sintagma “constiinta Rusiei” este ambivalenta.

 5. Cristi

  Apropos de site-ul recomandat, cel mai mult mi-a placut sintagma (ca tot veni vorba de sintagme si ce spun ele) de “Sef Sectie Proza”. Tine de proza, nu de cum arata.

 6. Sorin Tudor

  @ Cristi,

  Da, acum imi dau seama ca e amuzant. 🙂 E o chestie care tine de “limba de lemn a publicatiilor literare”.

 7. […] (Text publicat in numarul dedicat lui Paul Goma de publicatia culturala Paradigma XXI.) […]

Adaugă comentariu