Alegerile si democratia

Cristian de la Chestiuni.info are o propunere de schimbare a sistemului de vot:

Un colegiu uninominal va putea trimite un reprezentant în parlament doar dacă va întruni un anumit procentaj de prezenţă la vot. Se propune un prag electoral şi pentru colegiile uninominale, să zicem 35 sau 40%. Dacă alegătorii din acel colegiu nu se prezintă la vot într-un procent mai mare decât pragul stabilit, acel colegiu nu va trimite un reprezentant în parlament. Cu alte cuvinte dacă oamenii nu au chef de politica, nici sa nu fie reprezentaţi în parlament.

(…)Ceea ce am scris aici e doar o schiţă. Am nevoie de feedback şi de promovarea ideii. Orice îmbunătăţiri sau critici constructive sunt bine venite.

Teoretic, propunerea lui Cristian ar pune fata in fata decizia celor care aleg sa se prezinta la vot si decizia acelora care aleg sa nu se prezinte la vot. Practic, ar exista riscul sa se impuna vointa (sau, mai corect spus, lipsa de vointa) a celor care nu sunt interesati de nimic in fata acelora, putini, care inteleg sa-si exercite un drept democratic. Voi ce ziceti?

Si, ca bonus: Boc a dat o mică „lovitură de stat”.

Recomandări

7 comentarii

 1. Ar fi ok, dacă problema ar fi la alegători, însă din câte ştiu eu în ceea ce priveşte alegerile, sau politica în general, problema este în tabăra reprezentanţilor. Dacă tot îngrădim drepturile cetăţenilor, mai bine ne întoarcem la un vot de tip cenzitar şi am terminat povestea. Soluţia seamnănă foarte mult cu un muzician care se plânge că nu este înţeles. Electoratul nu poate fi schimbat cu un altul mai bun, politicienii da. Eu cel puţin aşa am învăţat în şcoală.
  Aş fi vrut să fiu mai constructiv, dar …

 2. multi oameni se plang ca nu au cum sa sanctioneze clasa politica si ca indiferent daca se prezinta sau nu la vot, tot aceeasi oameni ajung in parlament. prin sistemul asta cei care nu se prezinta dau o palma reala politicienilor pentru ca daca un colegiu nu trece pragul de prezenta, va fi un politician mai putin in parlament. partidele se vor gandi de doua ori cand vor propune un candidat intr/un colegiu.
  cu ocazia asta se responsabilizeaza si electoratul care nu vrea sa voteze pentru că daca nu o face, nu are reprezentare in parlament. daca nu se regaseste in clasa politica, nu se regaseste nici in parlament.

 3. Suna frumos, dar este total impractic, scump si nu v-a avea efectul scontat. Democratia nu e perfecta si nici nu poate fi. Asta e o scuza buna ca te-ai sictirit de politicieni si deaia nu vii la vot, dar pun pariu ca majoritatea nici macar nu isi dau interesul sa afle ceva despre un candidat.

  Votul pentru orice alt partid decat cel de la putere e un protest, dar pt asta trebuie sa vii la vot. Absentand e ca si cum ti-ai da acordul prin conses (din punct de vedere practic, teoretic unii se mint ca asa protesteaza).

 4. Prezenta mica la vot, asa cum este acum, nu cred ca este o mare problema pentru policitienii nostri. Se bazeaza mai mult pe “nucleul dur” al partidului, un exercitiu de mobilizare a organizatiilor locale, iar operatiunile de tip “autobuzul” sunt mult mai eficiente decat o campanie “pe bune”.

  Cred mai degraba intr-un vot de blam manifestat prin votarea unui partid mai mic, sau a unui independent. Mai nasol este cand nici aici nu prea ai ce sa alegi, insa in cazul 2009 este totusi pacat ca in timp ce unii au luat 3 mandate, altii mai istorici nu au luat nimic… Parca totusi erau mai rasariti, zic si eu 🙂

  Cat despre ideea cu pragul electoral minim, nu vad cu ce ajuta, as pune pariu ca oamenii “de baza” ar prinde colegii cu prezenta la vot mare, iar “coada” restul. Ar intra mai putini in Parlament/Europarlament, dar ar intra cei care “conteaza”. N-ar fi mare diferenta, tot pe astia ii vedem mereu la TV, in ziare, in campanie. Ca asa-i in tenis.

 5. Dupa parerea mea, cei care actualmente se prezinta la vot sunt ori idealisti, ori foarte influentabili. Majoritatea mare (cei care nu s-au prezentat la vot la ultimele alegeri) s-au saturat de aceleasi minciuni pe care le aud de 20 de ani.
  As fi de acord cu introducerea pragului la alegerile uninominale… poate astfel partidele ar alege candidati care sa ne inspire incredere noua, alegatorilor.
  Dar as merge mai departe: as stabili varsta MAXIMA pentru dreptul la vot, sa zicem la 65 de ani.

  Eu unul n-am votat de cand a ajuns Constantinescu presedinte.

 6. @The Fan
  Mda… cu cat mai putini oameni merg la vot cu atat le e mai usor sa isi scoata procentul prin diverse metode. Pentru 5 minute cat imi ia sa votez, macar atat pot sa fac inainte sa am pretentii de la altii sa “vina sa ma salveze”.

 7. Cristi

  O propunere strict “tehnica”, dar care nu are nicio sansa sa fie fundamentata dpdv al teoriei politice. La fel ca si propunerea cu obligativitatea votului.

  E absurda si arbitrara incercarea de a inventa solutii tehnice, rupte de o oreshce traditie liberal-democrata. Dar, evident, perfect coerenta cu spiritul bonus-ului linkuit de Sorin. Si e un simptom al neputintei de a rezolva problemele de baza ale tzarishoarei: libertate, proprietate, justitie, coruptie, clasa politica etc.

Adaugă comentariu