Alegeri 2009: strategii politice

In timp ce Mircea Geoana isi asteapta consilierii americani, Adrian Nastase atrage atentia “asupra unor situatii confuze”:

Un sondaj BCS arata ca 31% dintre votantii PSD au incredere in Theodor Stolojan, 22% in Emil Boc, iar 27% dintre acestia cred in Traian Basescu. Acestia sunt electori social-democrati care vor merge la vot si carora noi le spunem ca Traian Basescu si PDL ne sunt adversari politici. Ma intreb cum vor vota. Mai inainte insa ma intreb de ce au ajuns si de ce am ajuns in aceasta situatie. Sper sa nu fiu singurul care isi pune o astfel de intrebare.

La fel de ingrijoratoare mi se pare si corelatia intentiei de vot la presedintie cu intentia de vot la europarlamentare. O privire mai atenta scoate in evidenta faptul ca votantii nostri, spre deosebire de cei ai altor partide, sunt mai putin mobilizati sa ne voteze candidatul la prezidentiale (65%). Spre deosebire de votantii PDL, care se strang in procent de 70% in jurul lui Traian Basescu, sau cei ai PNL, care il voteaza pe Crin Antonescu in proportie de 73%. Avem, cu siguranta, nevoie de o mobilizare mai buna. Mai ales ca 9% dintre votantii PSD ar vota cu Basescu, 11% cu Antonescu, iar 9% nu sunt hotarati. Cu alte cuvinte, unul din trei electori PSD ar vota cu altcineva sau nu este inca hotarat. Este important ca acesti votanti social-democrati sa nu fie pierduti. (intreaga insemnare aici)

Si, nu in ultimul rand:

Observ ca 39% dintre votantii PSD considera ca situatia materiala a familiei lor este mai proasta decat in timpul guvernarii trecute, in timp ce doar 24% din electoratul PDL inregistreaza o astfel de depreciere. Altfel spus, ai nostri o duc mai rau decat ai lor. Aceasta criza nu ii afecteaza pe toti la fel. O parte a populatiei este mai multumita de guvernare, alta mai putin. Pana la urma acest lucru este inevitabil. Important este daca nu cumva printre cei nemultumiti nu sunt de fapt si votantii PSD. In acest sens, nu pot sa nu remarc ca 21% din electoratul PSD afirma ca au o situatie financiara mai buna decat in guvernarea liberala, 39% considera ca este mai proasta, iar 40% spun ca traiesc la fel. Daca cifrele sunt reale, atunci cred ca avem o problema. Electoratul nostru nu simte inca suficient prezenta partidului la guvernare. (intreaga insemnare aici)

Oare cum se va reflecta gripa porcina in mesajele de campanie?

Recomandări

3 comentarii

  1. am mai vazut pe unele site-uri ca Traian Basescu ar fi lider….

  2. Piciul

    Care Theodor Stolojan ???… Mai exista? Omul asta apare doar in preajma alegerilor. Chiar nu pricepeti? Sau incercati sa induceti o anumita stare???

  3. […] Sursa foto: Sorin-Tudor.ro […]

Adaugă comentariu