Sustin: WebCultura.ro

Alegeri 2007: strategii si tactici electorale

Sorin Tudor@ | 28 November 2007
Etichete: .

Articol »

Intr-una din insemnarile anterioare ma refeream la concluziile pripite care se tot rostogolesc prin mass-media in legatura cu rezultatele alegerilor. Si la faptul ca m-am amuzat teribil (mde, in tara Mioritei este un obicei ca padurea sa nu fie vazuta din cauza copacilor). Asa cum am promis, imi voi spune si eu punctul de vedere.

Zilele trecute, Vasile Dancu enumera 12 argumente pentru care, in opinia sa, se poate vorbi despre o campanie electorala ratata. Cu unele argumente sunt de acord, altele reprezinta judecati partiale, iar altele sufera de pacatul generalizarii.

Unul dintre argumente mi se pare insa extrem de interesant:

Fără strategii clare. Nu s-au văzut decat vag optiuni strategice, am putut distinge doar tactici.

In acest caz, Vasile Dancu are si nu are dreptate, in acelasi timp. Are dreptate in cazul in care ne referim strict la aceasta campanie electorala. Si nu are dreptate daca privim campania electorala ca pe un eveniment punctual in cadrul jocului electoral. Si, din acest moment, facem pasul catre “concret”.

Dreapta a castigat alegerile. FALS! Alegerile au fost castigate prin intermediul unor masuri si mesaje de stanga. Insusite (fie direct, fie indirect), de catre formatiunile politice asociate cu dreapta (chiar si de acelea care se autoproclama ca reprezentand “dreapta autentica). Prin urmare, afirmatia corecta este ca formatiunile politice care afirma ca reprezinta stanga au pierdut alegerile.

PSD a obtinut cel mai slab scor electoral din istoria partidului. FALS! Sarcina primita de Mircea Geoana este aceea de a repozitiona partidul. Spun repozitiona pentru ca “reformarea” este, in acelasi timp, pretext si efect. PSD trebuie (!) sa devina un partid de centru-stanga (ma feresc sa spun de factura europeana, din moment ce exista un talmes-balmes de influente “euro-atlantice”). De aici au rezultat si posibilitati restranse de actiune in planul strategiilor si tacticilor electorale. Cum ar fi putut avea “noul PSD” o strategie ofensiva fara a include in miezul strategic oamenii care reprezinta “vechiul PSD”? Cum ar fi putut spune mai clar PSD mesajele de stanga fara a se raporta, de pilda, la Adrian Nastase? Iata de ce, cu posibilitati limitate de actiune si o campanie care a “uimit” prin lipsa de creativitate, consider ca PSD a obtinut un scor electoral nesperat de bun. Mai mult: PSD a obtinut chiar o victorie electorala din moment ce a reusit sa-si defineasca un bazin electoral de centru-stanga. Insa, extrem de important: in acelasi timp, PSD a lasat liber un bazin electoral situat la stanga sa. Un bazin electoral care se cere a fi ocupat.

PNL a inregistrat un scor electoral bun. FALS. PNL a obtinut un scor electoral mai slab decat se astepta conducerea partidului si (o buna parte dintre) consilierii sai. Insa, mai important: PNL a obtinut cel mai slab scor electoral de dupa 2000 daca ne raportam la electoratul propriu. Sau, altfel spus: actualul scor electoral se datoreaza, in buna masura, voturilor provenite din cadrul electoratului volatil (pensiile si-au spus cuvantul pe moment; deprecierea leului si-l va spune in curand). Un electorat pe care PNL nu va avea cum sa-l fidelize. Si ale carui voturi nu reprezinta un castig.

Cum insemnarea risca sa devina mult prea lunga, ma voi opri aici. Si voi continua intr-o insemnare viitoare.

Comentarii (6) »

  1. Semantic

    Draga Sorin,
    stimabile, nu am inteles nimic la punctul cu "dreapta castiga....".
    La punctul cu "PSD...." daca inteleg eu bine tu incerci sa sugerezi ca strategii psd si-au asumat repozitionarea prin pierdere de procente?!?!?!?!

    1.
  2. Shiva

    Am si eu niste intrebari, daca se poate:
    1. “formatiunile politice care afirma ca reprezinta stanga au pierdut alegerile.” – nu le am prea tare cu teoria. Mai exact imi puteti spune si mie cate partide autodeclarate de stanga sunt in Romania ca sa le pot numara?
    2. In bulibaseala asta de politica romaneasca in care nu se mai stie care e dreapta si care e stanga, putem trage concluzia ca tot mai multe partide romanesti au devenit adepte ale “doctrinei” celei “de-a treia cai”?
    3. In conditiile in care Iliescu saboteaza referendumul si autoritatea lui Geoana pana si pe blogul lui, iar Anca Alexandrescu e purtatorul secundar de mesaj (principalul pion al campaniei negative) al lui Nastase contra Geoana si PSD, iar Geoana e atat de [afirmatie moderata] incat nu face nimic, ba chiar nu-i plac in campanie “masinile de categorie a II), cat mai rezista Geoana in fruntea PSD?

    2.
  3. Sorin Tudor

    Draga Semantic,

    Nu sugerez ca strategii PSD si-au asumat piederea de procente. Ci doar faptul ca anume "realitati" nu le-au permis alte desfasurari de forte.

    In ceea ce priveste "dreapta" lucrurile sunt simple daca accepti realitatea: nu "dreapta" a castigat, ci formatiunile politice care se proclama la dreapta esicherului politic.

    Insa, atentie, au castigat cu un mesaj de stanga!

    Prin urmare, acum sper sa intelegi: electoratul a votat mesaje de stanga, stampiland emitatorii care -mioritic!- se declara ca reprezentati ai dreptei.

    3.
  4. Sorin Tudor

    @ Shiva,

    1. Intrebarea este cate se vor autodeclara de stanga de acum incolo? ;)

    2. Nicidecum! "A treia cale" este o notiune hilara. Este adevarat, in plan european, fiecare curent a "imprumutat" mai mult sau mai putin de la celalte. Ma opresc aici, altfel, nevoit sa dau exemple, as putea fi catalogat ca partinitor.

    3. Mult mai mult decat am fi unii tentati sa creada.

    4.
  5. Cristi

    Din cate am inteles, PNL-ul a fost votat "puternic" in zona rurala (si 5-7% e puternic intr-un sat unde de obiccei inregistrezi 0,5-1%) - ceea ce sustine "furtul" de voturi de la PSD.
    Probabil ca scorul adevarat al PNL este: PNL-PLD +- 10%.
    Doar 10% +- pentru ca nu cred ca PLD a luat foarte mult de la PD. Judetul Neamt (si Suceava) au bagat PLD in EvroParlament, iar in judetele astea a invins PNL-ul la alegerile generale trecute.

    5.
  6. Simona Horti

    Ce sanse are un partid necunoscut pentru electorat ex. UPSC?
    In "familia" acestui partid se afla intelectuali cu calitati umane deosebite, de bun simt, fara o strategie "agresiva" si fara a se face cunoscuti prin "atacuri" asupra persoanelor cunoscute. Deci in acest caz cum reusesc acestea sa atraga atentia elecoratului?

    6.

Adresa email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

*

© 2006-2011 Sorin-Tudor.ro