Adrian Nastase: o declaratie-soc

Astazi, la Congresul Extraordinar al Alianţei PSD+PC, Adrian Nastase a facut o declaratie-soc:

“Din păcate, acum, suntem martorii unui apus de epocă, amurgul capitalismului de dreapta, cel care a dominat gândirea economică în ultimii treizeci de ani. Reperele în întreaga lume devin nesigure. CONFUZIA DEVINE PRINCIPALA PRIMEJDIE. Criza financiară din America, cu repercusiunile sale în întreaga lume arătă eşecul capitalismului de dreapta. După căderea sistemului comunist în Europa şi dispariţia Uniunii Sovietice, liberalismul economic a fost acceptat drept filosofie şi credinţă dominantă. Chiar şi social-democraţia s-a impregnat profund de acesta. Acum, dintr-odată, vedem că reperele conceptuale după care s-a construit societatea capitalistă nu mai sunt atât de puternice.

(…)Se naşte OARE UN CAPITALISM DE STÂNGA? (…)America este în schimbare, Europa este în schimbare, Rusia îşi doreşte schimbarea. România nu poate evita schimbarea. Într-un fel, ne aflăm în situaţia din 1990, când întreaga lume era în schimbare.

(…)Este evident falimentul ideilor de dreapta, al ideologiei dreptei, al guvernării dreptei. Problema lor e că nu au piese de schimb potrivite, pentru că nu mai există fabrici care să le producă. „Uzinele mamă” din Occident sunt, ele insele, în faliment. Dreapta are nevoie de o schimbare generală a softului, a tezelor şi a instrumentelor sale.”

De ce spun ca este “o declaratie-soc”? Pentru ca, in opinia mea, nici macar “electoratul de stanga” nu este pregatit pentru asemenea declaratie.

Nu am de gand sa vorbesc de adevarul sau neadevarul teoretic al spuselor lui Adrian Nastase. Insa, din sondajele pe care le-am vazut, chiar si segmentul electoral care declara ca il regreta pe Ceausescu cred ca ar avea probleme cu acceptarea unei asemenea declaratii. Sigur, este posibil sa existe sondaje care sa fi acoperit mai in amanunt aceasta tema si de a caror existenta eu sa nu am – inca – stiinta.

Recomandări

9 comentarii

 1. cred ca doctrina de stanga este viitorul pamantului ca entitate. capitalismul nu poate avea finalitate, pur si simplu apogeul sau implica si prabusirea

 2. Sorin Tudor

  @ Arhi,

  Hai, reccunoaste, esti indragostit de Gaia, nu-i asa? Si, daca e adevarat, ce te face sa crezi ca Gaia ar fi asa, mai stangace? 🙂

 3. Eu sunt singurul care crede ca acest capitalism de dreapta de-abia a inceput si ca A. Nastase vorbeste tampenii?

  Pot aduce argumentul ca europa si america au fost / sunt de stanga si ca de-abia a inceput o miscare de dreapta.

  Cand am avut noi in Romania capitalism de dreapta? Sub ce guvernare? PSD, PD(L)? Muahaha, partid mai de stanga decat PSD-ul nu exista. Si electoratul de stanga al PSD-ului sunt pensionarii, adica astia sunt target-ul PSD-ului? Si cu ce e asta diferit fata de inainte?

  Liberalism economic nu inseamna dreapta – come on!

 4. oxygen

  Nastase se pricepe sa suceasca lucrurile in favoarea sa, dar din extrema de dreapta sa mergi in extrema de stanga nu e o solutie. Raspunsul ar fi putina moderatie, cuvant inexistent in vocabularul dansului.

 5. flavi

  dupa ce “albastrul” a devenit “rosu”, am stat si m-am intrebat, oare cat va timp va trece pana vor avea curajul sa-si dezvaluie ideologia ce statea ascunsa sub culoarea initiala?. si iata ca a sosit momentul. acum ma rog sa fie cat mai multi care sa-si dea seama de acest lucru si sa acopere numeric vorbind pe cel al votantilor psd.

 6. Neinteresanta declaratia lui Nastase. Din punctul meu de vedere ea poate fi citita fie prapastios (cum mie se pare ca ai facut tu), adica luata in serios, fie vazuta ca ceva fara cap si coada (asa cum o vad eu, mai ales avand in vedere contextul in care a facut-o). Practic, eu vad ca Nastase sustine ca sistemul capitalist de dreapta (pe care el il echivaleaza cu laissez faire-ul economic, desi si asta e discutabil) are gauri; si nu vad cum poate fi contrazis aici. Pietele nu sunt perfecte. De aici poti merge (iar el nu merge nicaieri, mi se pare mie) fie catre recomandarea solutiilor socialiste/ de stanga inca democratice (higher taxes, more regulation), fie catre recomandarea intoarcerii la economia de stat planificata.

 7. Cristi

  Declaratie-soc? Come on! Nu am mai citit o elucrubatie mai grandioasa cu titlu de cujetare adanca de foarte multa vreme! Stii de cand? De la declaratia maestrului referitoare la “intinarea valorilor comuniste”. O declaratie pe care votantii traditionali ai pesedeului nu o inteleg si de care votantii “capitalisti” rad si cu spatele.

  Eu zic sa-si trimita cujetarile la jurnalul national din State, se vor tavali de ras toti capitalistii adevarati, asa falimentari cum sunt acum. Si asta pentru ca in State putini sunt cei care umbla cu capitalismul de cumetrie-n gura si carora sa le placa sa stea la stat.

 8. Nici PSD-ul nu crede ce spune Adrian Nastase. In general , nu numai atunci cand este inspirat din gandirea unor politologi mult superiori lui.

 9. […] Si asta in contextul de aici. […]

Adaugă comentariu