@Sorin Tudor | 11 January 2008
Etichete: Blogosfera, Hrebenciuc, Iliescu, Nastase.
Folosind blogul pentru a transmite un mesaj structurilor aflate in spatele puterii politice, Adrian Nastase stabileste o noua premiera in comunicarea online.
Sau altfel spus: este pentru prima data cand blogul isi face intrarea in “politica mare”. Iata, pe scurt, despre ce este vorba.
(Da, stiu, este o insemnare muuuult prea lunga. Dar, ca si societatea, blogosfera se imparte in curiosi, chibiti, frustrati si dornici sa invete. Undeva, pe parcursul acestei insemnari, va veti da seama in ce categorie va aflati.)
1. Zilele trecute in presa au aparut o serie de articole care, referindu-se la condamnarea lui Adrian Costea, tinteau prin ricoseu (si) in Adrian Nastase. Pentru exemplificare, iata ce scrie Ziarul:
Fostul consilier al lui Ion Iliescu si totodata om de afaceri, Adrian Costea a fost condamnat de catre Tribunalul Corectional din Paris la trei ani de inchisoare (…). Costea a fost trimis in judecata de justitia franceza pentru un mizilic fata de anvergura sa reala: deturnare de fonduri de aproximativ 8 milioane de euro. (…) Bijuterii, haine de lux, vacante sau bilete de avion au fost oferite fostului premier Adrian Nastase, lui Viorel Hrebenciuc, Mircea Cosea si Iosif Boda, fost consilier prezidential si fost ambasador la Berna.
2. Adrian Nastase reactioneaza, dezvinovatindu-se prin intermediul blogului:
M-a invitat, in week end, intr-o localitate din nordul Frantei (…). Desi am dorit sa platesc cele 2 nopti la hotel, mi-a spus ca ar fi inadmisibil pentru ca el ma invitase. In fine. Ulterior, am aflat ca plata, el o facuse cu un card al societatii si nu din buzunarul propriu. Era vorba de vreo 2000-2500 de FF, echivalent a 4-500 de euro. In aceste conditii, i-am transmis contravaloarea sumei respective, prin mandat postal (…).
O miscare discutabila din punct de vedere al imaginii: gafa ca un politician supus atacului sa contribuie, prin luari de pozitie publice la diseminarea mesajului negativ este des intalnita in politica damboviteana.
Adrian Nastase este insa un politician prea versat pentru a comite aceleasi gafe ca in 2004. Prin urmare, in mod logic, o astfel de actiune trebuie sa fi fost dictata de ratiuni superioare planului imaginii publice.
Ma vad obligat sa le refrisez memoria unora dintre cei care lanseaza pe piata zvonurilor aceasta tema (daca va fi nevoie, voi reveni cu alte amanunte!)
Daca va trebui, voi explica lucrurile mai in detaliu. M-am saturat si eu sa tot platesc pentru altii!
Citatele de mai sus sunt dovada faptului ca “dezvinovatirea” lui Adrian Nastase este, in plan strategic, un soi de pion de sacrificiu. Cei care ii citesc blogul isi vor fi dat deja seama ca este pentru prima data cand Nastase repeta un mesaj cu o asemenea insistenta (ceilalti vor trebui sa ma creada pe cuvant).
3. De ce a simtit Adrian Nastase nevoia sa reactioneze?
Un prim raspuns il puteti gasi in Armaghedon II (si, implicit, in posibilitatea ca unele informatii sa fie readuse pe agenda media). Iar aceia care stiau deja primul raspuns pot cerne unele informatii din acest comentariu.
4. Ce ar mai fi de spus?
Intamplator, cunosc “cazul Costea” (si nu ma refer aici la informatiile aparute in presa sau la “presupusul” jurnalistilor atoatestiutori care se indeamna la fumat). Si, firesc, pornesc de la premisa ca Adrian Nastase stie cel putin la fel de multe lucruri ca si mine.
Prin urmare, nu am cum sa nu remarc ca din toate implicatiile posibile Adrian Nastase a ales-o pe acesta:
Adrian Costea este cel care a “inventat” APR-ul si cel care l-a incurajat pe Melescanu sa ”sparga” PDSR.
Ceea ce spune Adrian Nastase este adevarat. Insa, in cazul Costea, exista o argumentare cel putin la fel de buna si pentru urmatoare afirmatie:
Adrian Costea a inventat APR-ul pentru a ingropa din fasa partidul prezidential al lui Emil Constantinescu.
Si daca tot am amintit de Emil Constantinescu, iata un citat din volumul “Adevarul despre Romania” (Emil Constantinescu, Editura Universalia, 2004):
Imediat dupa castigarea alegerilor din 2000, premierul Adrian Nastase a dat semnalul oficial de amestec al politicului in Justitie, afirmand ca votul dat de alegatorii PDSR ii absolva pe liderii partidului de toate acuzatiile care li s-au adus in cazurile “Jimbolia”, “Costea” si “Firul rosu”. “Raspunsul la aceste chestiuni, spunea Adrian Nastase, s-a dat cu ocazia alegerilor. Alegatorii au inteles ca era vorba despre diversiuni”. Imediat dupa aceasta declaratie, dosarele respective au fost practic inchise.”
Uneori, pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti. Alteori, in acuzele fostilor “neprieteni” zac orgolii de care te poti folosi…
Evenimentul Zilei citeza astazi un articol din Frankfurter Allgemeine Zeitung: După intrarea PSD la guvernare, social-democraţii au început să [...]
Victor Ponta este, asadar, noul presedinte al PSD. In mod normal, alegerea unui presedinte atat de tanar - Victor Ponta are 38 de ani - ar fi trebuit [...]
(Articol publicat in Evenimentul Zilei duminica, 3 august.) Cu doar câteva zile în urmă, Adrian Năstase admitea, pe blogul său, că se [...]
Adrian Cristea publica un excelent interviu cu Ion Iliescu. Iata un scurt fragment: Adrian Cristea: Acum, dupa ce au trecut 20 de ani si ati vazut [...]
Categoria "si, cu voia dumneavoastra, ultimul pe lista": Ion Iliescu: Summitul de la Bucuresti incununeaza un drum parcurs de tara noastra dupa [...]
12:00 pm
apreciez ca sunte-ti profesionist in domeniu, respect, am devenit dependent oarecum de acest blog.
insa:
1. e foarte enervant modul in care imi apare pe reader a 10 parte din postul dvs, de multe ori fortandu-ma sa intru pe site in detaliu si sa constat ca e un post total neinteresant si am fost tepuit...
chiar nu puteti trai fara sa stiti exact cine, de ce si pe ce post intra sa citeasca?
2. foarte interesant postul de mai sus, pacat ca am inteles probabil 50% din el. N-am nici timp si nici chef sa caut intelesurile ascunse din postare. Ce e asa greu sa fiti mai explicit? Va e frica sa spuneti raspicat lucrurilor pe nume sau e o tehnica speciala de comunicare: cat mai multa confuzie si mister...
Pana la urma ce doriti? Audienta mare pe site, sa va observe cineva si sa va angajeze pe un salariu mai mare, sa informati corect cetateanul, sa faci o triere cu cei mai inteligenti care va inteleg comentariile dupa care sa-i angajati sau ce?
12:03 pm
p.s. va rog eu mult, daca imi raspundeti, sa nu incepeti cu o tehnica de atac la modul cum am scris "spuneti" cu cratima sau alte scapari la viteza, ca ar fi chiar desuet...
3:30 pm
@ Shiva,
1. Daca e asa enervant, scoate-ma din reader.
2. Ca practician, cred ca "intelesurile ascunse" trebuie cautate de fiecare in parte. Cred ca este important ca fiecare sa caute sa inteleaga "tabloul mare" si, in functie de acesta, sa analizeze traseele strategice potentiale. Cei care nu sunt interesati de practica se pot opri la "n-am nici timp si nici chef sa caut", se pot indrepta catre opiniile altora, imbratisandu-le sau nu dupa cum le dicteaza dispozitia sau opiniile cristalizate etc. Una peste asta: exista niveluri diferite de lectura.
PS: subevaluezi cumplit onorariul meu pentru a "incepe o tehnica de atac" si, in plus, cred ca n-ar fi rau sa incerci acest link; si, da: vorbind la modul general, blogul poate fi util si in domeniul hr.
4:45 pm
Desuetudene-a este un mic detaliu cand esti un zeu... =))