ACTA, intr-o singura fraza

Sorin Tudor@ | 11 February 2012
Etichete: , .

Articol »

ACTA – un tratat european, semnat în spatele ușilor închise, care legiferează lăcomia corporațiilor și deschide porțile abuzurilor.

Aceasta este, din punctul meu de vedere, definiția aberației numite ACTA. De ce aberație? Pentru că reglementările privind protecția drepturilor pe autor în mediul online există deja (iar România le aplică oricum cu prea mult zel). Și pentru că tot ce face ACTA este ca, prin formulări ambigue, să ignore statul de drept și să “privatizeze aplicarii legii”. Sau, altfel spus, să ofere deținătorilor puterii – financiare sau de altă natură – un cadru legal prin care să scurtcircuiteze instanțele de judecată și să-și impună fără echivoc voința împotriva oricui stă în calea lor. Ceea ce înseamnă doar un singur lucru: deschiderea porților pentru abuzuri de tot felul.

Acestea fiind spuse, voi extrage doar câteva pasaje din declarațiile fostului ministru al Comunicațiilor

De ce am semnat ACTA? Pentru ca asa ne-a zis UE si nici un minister avizator nu a zis nu.

Industriile de copyright si marci au facut lobby. Guvernele asculta in special industria.

și am să vă rog să le contrapuneți unor declarații recente pe care Paulo Coelho le-a făcut pe propriul blog.

Vechile vremuri în care fiecare idee avea un proprietar au dispărut pentru totdeauna. Cu cât mai des auzim o melodie la radio, cu atât suntem mai dispuși să cumpără, CD-ul. Același lucru se petrece și cu literatura. Cu cât sunt mai mulți aceia care “piratează” o carte, cu atât mai bine. Dacă le place începutul, vor cumpăra a doua zi cartea întreaga pentru că nu există nimic mai obositor decât să citești texte lungi pe monitorul unui computer.

(…)Sunteți bineveniți să descărcați gratuit cărţile mele şi, dacă vă bucura de ele, cumpărați o carte tipărită. Este modul în care noi trebuie să demonstrăm industriei cărții că lăcomia nu duce la nicăieri. Cu dragoste, Piratul Coelho.

Puteți citi despre ACTA – dacă nu ați citit deja – și la Simona Tache (care oferă și o listă a europarlamentarilor români cărora le puteți scrie), Bogdana Butnar, Florin Grozea, Mircea Meșter sau pe feeder.ro. Iar bannerul anti-ACTA îl găsiți aici.

Notă: deși susțin principiile protestului anti-ACTA, afișul acțiunii mi se pare de o nefericire maximă. A scoate ochii cu acel “protest fără violență” nu doar că este ca și cum ai spune “televiziune fără filme porno”, dar echivalează cu a gira faptul că există și “proteste cu violență”. Iar așa ceva nu există. Există doar cazuri nefericite în care se produc acte de violență. Iar acestea nu sunt parte a protestului. Ci, pur și simplu, acte de vandalism.

Comentarii (5) »

  1. Teniescu

    tu, ca si corporatie, functionezi ca sa faci profit, e lacomie daca vrei sa ai pierderi cat mai mici si vanzari cat mai mari? adica nu e ca si cum ai obliga oamenii sa cumpere CD-uri. si nici piratatul nu e cea mai legala treaba, asta oricum o dam.

    de ce nu ne suparam pe microsoft ca incearca sa faca un windows cat mai greu de crackuit? e lacomie, nu? ei investesc atatea resurse ca sa faca profit? sa il imparta gratis pentru toata lumea daca se poate.

    1.
    • Sorin Tudor

      @teniescu,

      legile exista si acum. In ceea ce priveste definirea lacomiei in cazul corporatiilor avem opinii diferite si ne despart niste lecturi. Nu e nimic rau in asta. Exemplul cu windows e facil si, in context, superficial: nu la asta m-am referit. Lacomia este alta.

      2.
    • circumspectul

      ce increzator esti?
      se pare ca nu stii continutul acestui acord
      ti-ar conveni ca sa ti se inspecteze legal calculatorul fara sa stii ce vor cauta si cand vor cauta?
      tu folosesti doar programe cu licenta cumparata? ai platit drepturile de autor pentru toata muzica pe care o asculti?
      Acesta nu este decat un CAL TROIAN care va limita drastic dreptul la informatie a cetateanului, in spacial a celui mai sarac.

      4.
  2. vai de noi

    Dupa tot circul care ni se serveste pe media suntem orbita sa vedem esenta. Toti s-au bulucit pe inzapezitii din Vrancea si Buzau si nimeni nu a sflat o vorba despre ACTA. Ce este si scopurile reale urmarite prin acest acord.
    Cu fiecare zi imi dau seama ca traim vremuri apocaliptice. Cuvintele din cartile sfinte devin din ce in ce mai adevarate. Pe zi ce trece drepturile si libertatile omului sunt ingradite si incalcate tot mai brutal. Oare cat va mai trece pana ce vom fi implantati cu cipuri ca si caii (semnul fiarei, adica al banului, adica al diavolului)? Pe zi ce trece banul capata o importanta din ce mai mare si lumea este din ce in ce mai mult de el fara sa-si dea seama. Si in realitate banul nu este nimic in sinea sa ci doar un lucru care daca nu s-ar interpune intre producator si consumator nu poti nici sa te stergi pe undeva cu el.

    5.
  1. ACTA in blogosfera | despreACTA.ro

Adresa email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

*

© 2006-2014 Sorin-Tudor.ro