@Sorin Tudor | 5 September 2011
Etichete: Blogosfera.
E un lucru știu de ani buni în blogosferă: când Zoso dă un link către un blogul, se vede imediat în trafic. Cel mai recent exemplu l-am avut astăzi. Iar rezultatle se văd aici. La fel este – tot de ceva vreme – și în cazul lui Arhi (cineva îmi spunea că simpla prezență în blogroll-ul de pe arhiblog.ro aduce, zilnic, mai multe sute de vizitatori).
Ideea e ca atât Zoso cât și Arhi sunt băgați în găleata numită A-bloggers (sau A-list bloggers, cum vreți să-i spuneți). Ba chiar mai rău decât atât: în găleata “influențatorilor din Web 2.0″. De ce e asta “mai rău”? Pentru că în această încăpătoare găleată încep să fie înghesuite tot mai multe nume. Pentru că au blog și mulți urmăritori pe twitter. Sau pentru că au blog și au mulți prieteni pe facebook. Sau pentru că au blog și sunt de gașcă. Sau cine mai știe câte alte combinații de “au blog și…”. Rețineți însă: toate combinațiile încep cu ”au blog”.
Iar dacă este să fim cinstiți și să vorbim pe șleau, o bună parte din bloggerii (auto)înghesuiți în găleata A-list abia dacă trimit 20 de vizitatori atunci când menționează un link. Sigur, veți putea spune, ei însă compenesează prin intermediul rețelelor sociale. Ei trimit vizitatori prin intermediul tweet-urilor, al RT-urilor și al like-urilor.
Ei bine, nu este așa! Știu exemple concrete în care RT-urilor cumulate – la același link, firește – al unora dintre cei mai cunoscuți cinci (sau chiar șapte) twitter-iști nu au adus trafic nici cât – atenție!!! – widget-ul de twitter de pe blogul lui Zoso (îl dau tot pe el ca exemplu pentru ca așa am început această însemnare, dar, la fel de bine, puteam să spun de Manafu.). Iar pe facebook lucrurile stau la fel. Pentru toți aceia care urmăresc ce se întâmplă în blogosferă și prin rețelele sociale, ceea ce spun nu este o noutate. Specialiștii în social media s-ar putea să fie însă surprinși (pentru că, mde, suntem specialiști și de aia nu trebuie să mai urmărim nimic…).
În opinia mea acestă situație este o formă de încredere pe care cititorii unui blog o au față de calitatea materialului pe care îl citesc. Au încredere să acceseze un link pentru că știu că autorul oferă un link doar când ceva aduce un plus de valoare subiectului și nu doar așa, să se afle în treaba. O formă de încredere de care ar trebui să se țină seama inclusiv în agenții.
Însă agențiile dau pe afară de specialiști în social media. Care specialiști – știți deja – nu trebuie să mai urmărească nimic. Că de aia sunt specialiști. Și uite așa, de la A-bloggerul care “are blog, e simpatic și cunoscut”, la client ajung, adesea, rezultate de la a-blogger. Rezultate despre care se poate spune doar atât: “a… blogger…”.
(sursa foto)
Mâine voi petrece câteva ore bune în lumea iPhone 4S. Pe scurt: sunt terorizat din cauza lui Cristi Manafu. Mai exact: datorită lui, mâine voi [...]
Să vă spun un secret: acum doi ani am fost amenințat că voi fi dat în judecată. Nu, nu a fost prima dată când am fost amenințat cu așa [...]
Bloggerii se pot împarți în două categorii: unii care și-ar face un serviciu dacă ar vorbi mai mult și unii care și-ar face un serviciu dacă [...]
Webstock 2011 - un eveniment organizat exemplar de Evensys în parteneriat cu Vodafone România. Cumva, Cristi Manafu a reușit și în acest an să [...]
Nu cu foarte mult timp în urmă, spațiul Web 2.0 era dominat de bărbați. Astăzi, utilizatorul tipic este femeie. Cel puțin așa rezultă din [...]
3:01 pm
Si de ce te feresti sa dai unul sau doua nume de a-bloggeri care au influenta spre zero? Sau, sa zicem, trafic generat spre zero? Cine, in realitate, i-a bagat in clasamentul a-bloggerilor?
3:09 pm
@Sushimade,
precum ma stii, eu ma joc mai mult cu mingea din platic pe marginea terenului. Nu ar avea rost sa ma bag in seama in treburile importante ale blogo-natiunii. Oricum, se stiu ei intre ei. Iar daca nu se recunosc ei, ii stim noi, astilalti.
4:09 pm
e ceva absolut normal.
daca a ajuns acolo, inseamna ca stiu destul de bine cu ce se mananca bloggingul, ce inseamna un continut valoros. si-atunci eu, cititor al lui zoso sau al lui arhi, am incredere in ce recomanda ei. pentru ca sunt specialisti. dar nu specialistii aceia din marile corporatii, ci specialistii aceia cu care poti iesi la o bere, aici e diferenta. pentru ca felul in care scriu te face sa-i simti aproape, nu distanti, reci si cu aere de superioritate.