Feed-uri
Articole
Comentarii

Teoria conspiratiei

In 1982, CIA primea un manuscris purtand mentiunea “strict secret”. Autorul: fostul maior Anatoliy Golitsyn, unul dintre putinii experti KGB in strategie care a trecut in tabara NATO.

Referindu-se la Primavara de la Praga din 1968 ca la un experiment politic construit de strategul KGB Nikolai Mironov, Golitsyn descria cum, la sfarsitul anilor ‘50, KGB a dezvoltat “mecanism al inselatoriei” pentru a edifica false democratii si false economii de piata in Rusia si tarile lagarului socialist.

In cadrul documentului, Golitsyn “prevestea” demolarea zidului Berlinului, unificarea Germaniei si restructurarea NATO. Mai mult, specifica faptul ca procesul “ruperii de trecut” va incepe in Germania de Est, prin deschiderea granitelor.

In 1984, Golitsyn primeste autorizarea CIA de a publica acest manuscris sub forma unei carti: New Lies For Old. Iata cateva pasaje:

“Liberalizarea” politica si “democratizarea” vor urma liniile generale ale repetitiei Cehoslovace. Vor fi anuntate reduceri ale rolului Partidului Comunist, iar monopolul sau va fi aparent curmat. O evidenta separare intre puterea legislativa, executiva si judiciara ar putea fi introdusa.

Partidul Comunist Chinez va urma in linii mari aceleasi tipare ca si perestroika. Specificul in China este ca studentii au o traditie revolutionara mai veche decat initiatorii reformelor politice. Chiar Partidul Comunist chinez a pornit ca o miscare studenteasca. Este prin urmare logic ca Partidul sa aleaga sa introduca “democratia” prin intermediul unei participari active a studentilor.

Conform spuselor lui Lenin, “toate natiunile vor ajunge la socialism, dar nu vor ajunge in acelasi fel. Fiecare va aduce propriile caracteristici intr-o forma sau alta a democratiei, intr-o forma sau alta a dictaturii proletariatului, intr-o forma sau alta a transformarii socialiste. Prin urmare, specificul in Polonia va avea in vedere taria legaturilor dintre Biserica Catolica si sindicate. (…)In Germania de est specificul va consta in divizarea Germaniei in doua state. (…)In Romania, ei ar putea pune in scena chiar o revolutie reala de vreme ce Romania actioneaza in coordonare cu URSS, China si celelalte state ale blocului comunist.

Astazi clasa politica romaneasca serbeaza 17 ani de intrebari privind evenimentele din decembrie 1989.

2 Comentarii la “Teoria conspiratiei”

Alte recomandari:

No related posts

  1. 21 Dec 2006 ora 1:05 pm otilia

    Si eu, naiva de mine, chiar l-am crezut pe Iliescu cand a raspuns la intrebarea: “De ce au murit oameni la Revolutie?” cu “Asa e viata!”…

  2. 23 Dec 2006 ora 3:56 am Bogdan Gavrila

    Vad ca ai citit ceva Troncota in facultate :)
    Apreciez sintagma “evenimentele din decembrie 1989″ :)

Trackback URI | Comments RSS

Scrie un comentariu