Sustin: WebCultura.ro

41 zile ale dezinformarii

Sorin Tudor@ | 11 February 2008
Etichete: .

Articol »

Patriarhul, Masoneria, serviciile secrete si diversiunile – iata firul scurt al unei aparitii editoriale de exceptie: Alegerea Patriarhului. 41 zile ale dezinformarii.

Cartea analizeaza, in principal, cinci mari diversiuni: moartea suspecta a Patriarhului Teoctist, implicarea masoneriei, implicarea politicului, CNSAS si dosarele Securitatii si implicarea mass-media.

“Alegerea noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române s-a petrecut sub o presiune mediatica teribila. Spunem teribila, pentru ca aceste alegeri pentru întâistatatorul Bisericii au fost cu adevarat primele libere din istoria mult zbuciumata a Patriarhiei Române. Cum la mijloc a fost vorba de alegeri libere, inevitabil înaintea acestui procedeu democratic al Bisericii – fara vreo implicare politica sau presiuni – am avut parte de adevarate campanii. Campanii de promovare a unui candidat, de compromitere a altuia, campanii aproape electorale… Dar si autentice campanii de manipulare si dezinformare în perioada care a durat de la trecerea la cele vesnice a Prea Fericitului Teoctist si pâna la alegerea Prea Fericitului Patriarh Daniel.”

Perioada 41 – cum va fi numit intervalul dintre trecerea la cele vesnice a Prea Fericitului Teoctist si alegerea Prea Fericitului Daniel – a fost normata, mediatic, de abordari dintre cele mai spectaculare, unele dintre ele la limita bunului-simt si a deontologiei profesionale.

“În decurs de 41 de zile, în mass-media am avut de-a face cu tot spectrul manipularilor si dezinformarilor: o multitudine de zvonuri (daca iese X, ne vinde catolicilor, masonilor etc.), o lipsa de informatii care a produs implicit dezinformare – prin omisiune, reactii amplificate prin tehnica citarii încrucisate, limbaj orientat, cuvinte magice (urmasul lui Teoctist, calugar autentic, element sclipitor) etc.”

Cei trei autori (Pr. Conf. Univ Dr. Constantin Necula, Florian Bichir si Romeo Petrasciuc – ei însisi oameni de presa) au preluat, cu concursul unei organizatii de monitorizare a presei, tot ce s-a scris pe acest subiect în cotidianele centrale, incercand sa gaseasca monadele care au gestionat acest eveniment.

Este o carte a curajului, a marturisirii oamenilor din Biserica în situatiile factuale ale provocarilor media. 256 de pagini de carte care te fascineaza cu fiecare capitol în parte, într-o analiza inedita si cu elemente tulburatoare.

Comentarii (1) »

  1. Circei Alexandru

    Cred ca este o carte interesanta !

    1.

Adresa email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii.

*

© 2006-2011 Sorin-Tudor.ro