@Sorin Tudor | 12 November 2014
Etichete: Alegeri.
Așadar…
- realitatea este că îmi este extrem de greu să îmi imaginez o dezbatere electorală mai prost organizată decât întâlnirea dintre Klaus Iohannis și Victor Ponta de la Realitatea TV. Am asistat la un exercițiu de amatorism extrem. Un eveniment ale cărui reguli – confuze și neclare – au părut stabilit chiar în timpul desfășurării sale, iar aceasta doar după ce Iohannis a “îndrăznit” să întrebe care sunt regulile.
- realitatea este că, în dulcea tradiție românească, jurnaliștii de la Realitatea TV nu se așteptau ca dezbaterea chiar să aibă loc. Altfel, un minim de inteligență – sau, în lipsa acesteia, un minim de decență – i-ar fi determinat pe cei de la postul de televiziune al omniprezentului și atoateștiutorului Cosmin Gușă să asigure măcar o aparență de profesionalism. Luați prin surprindere și prea plini de statutul lor de moderatori (adică, vezi Doamne, un soi de “supra-jurnaliști”), cei de la Realitatea TV au făcut ce au crezut ei că știu mai bine: au improvizat. Și au improvizat prost.
- realitatea este că este greu de imaginat jurnaliști mai slab pregătiți pentru o dezbatere electorală decât moderatorii de la Realitatea TV. Nu doar că, în cele mai multe cazuri, întrebările nu au au avut nimic de a face cu atribuțiile prezidențiale (și, prin urmare, cu subiectul dezbaterii), nu doar că, în majoritatea lor, întrebările au avut de a face cu atribuțiile unui premier (ceea ce, evident, a avantajat unul dintre candidați), dar chiar și așa cum au fost, întrebările au părut că sunt concepute pe loc și pe genunchi, fără un traseu logic.
- realitatea este că, nu de puține ori, moderatorii de la Realitatea “au reușit” anti-performanța de a formula cele mai lungi (și cele mai inutile) întrebări din întreaga istorie a dezbaterilor televizate. Și nu cred că exagerez când afirm acest lucru: Rareș Bogdan a făcut, doar din plăcerea de a se auzi vorbind, o introducere de aproape zece minute la ceea vizionată emisiune a momentului (când era nu doar logic și profesionist, ci era de bun-simț să îți dai seama că nu pe tine vrea să te asculte lumea). Iar colega sa, Denise Rifai, a reușit o performanța mondială în televiziune: aceea de a formula o întrebare cu o durată de zece minute, total irelevantă pentru o dezbatere prezidențială (întrebarea a vizat strict atribuțiile unui premier).
(Și, în paranteză fie spus: după cinci minute de formulat întrebarea, Victor Ponta a încercat să o întrerupă (o inițiativă altfel firească și lăudabilă), spunându-i că e mai bine pregătită decât Klaus Iohannis. Orice jurnalist – chiar parașutat întâmplător la un eveniment de o asemenea amplitudine – și-ar fi dat seama că este folosit de un candidat pentru a-l jigni pe celălalt. Denise, însă, nimic, nimic: s-a înroșit de plăcere ca o contabilă care este lăudată pentru faptul că a reușit, de una singură, să deschidă Excel-ul și a spus cu o voce gâtuită de emoție: Mulțumesc!. Apoi a continuat să-și formuleze întrebarea. Pentru alte cinci minute!)
- realitatea este că Victor Ponta a venit la dezbatere cu aerul unui măcelar care vine la o emisiune culinară pentru a tranșa o bucată de carne. Și a venit însoțit de toate uneltele pe care le-a crezut necesare, ambalate frumos, între dosare. Probabil că a fost foarte dezamăgit văzând că nu este nevoie să scoată la iveală și uneltele secrete, ținute în buzunarele ascunse, despre care el crede că pot face deliciul susținătorilor săi și că au puterea miraculoasă de a transforma totul în pastă de mititei.
- realitatea este că, de cealaltă parte, Klaus Iohannis a venit nepermis de nepregătit. Sau, mai corect spus, a venit pregătit doar pentru a cere socoteală contracandidatului său pentru “mizeriile din campania electorală”.
- realitatea este că, pe segmentul indecișilor, Victor Ponta a jucat de unul singur. Și, culmea, a făcut remiză. Mai exact: a încercat, din răsputeri, să pară “un domn” (manierat, inteligent, politicos, pregătit), însă, confruntat cu “candoarea dezarmantă” a omului din fața sa, a lăsat garda jos. Și au ieșit la iveală toate aerele de superioritate și toată îngâmfarea asociate PSD-ului lui Năstase.
- realitatea este că Victor Ponta l-a scăpat pe Rareș Bogdan de la comiterea unei gafe inimaginabile pentru realizator de televiziune: aceea ca, imediat după o dezbatere electorală, să realizeze o “altă emisiune”, cu doar unul dintre candidați. Deși a făcut foarte bine că și-a ascultat consilierii și, în cele din urmă a refuzat participarea, prin faptul că inițial a acceptat invitația lui Rareș Bogdan de a participa la “imparțialele prelungiri”, Victor Ponta a făcut un cadou de imagine nesperat contracandidatului său.
- realitatea este că, prin difuzarea de publicitate electorală în timpul dezbaterii, Realitatea TV a încălcat legea.
- realitatea este că nu a existat nici măcar un singur moment în care moderatorii de la Realitatea TV să fi ținut în frâu dezbaterea la standardele medii ale unei televiziune independente și profesioniste.
- realitatea este că, mai ales prin modul în care a fost organizată, această dezbatere a fost total inutilă.
Câteva mituri, câteva grafice și câteva lucruri la care să ne (mai) gândim. După o așteptare lungă cât întreaga istorie a internetului [...]
Mărturisesc: deși am fost, chiar de la început, un susținător fățiș al lui Klaus Iohannis, nu am folosit niciodată hashtagul #...Monta. A [...]
În cazul în care aveți de gând să-l votați pe Klaus Iohannis, citiți aceste câteva rânduri. Pentru că mulți dintre cei care îl votează [...]
Să ne mai și amuzăm... 1. Folosindu-și relațiile din PPE, Iohannis l-a convins pe Mark Zuckerberg să dea o decizie prin care orice cetățean [...]
România, noiembrie 2014. În anul în care copiii, părinții și chiar bunicii "se dau cu toții pe rețelele sociale", candidatul independent [...]
12:21 pm
nu am rezistat sa ascult toata "introducerea" lui b.r. mi s-a facut jena. am gravitat lunatic intre jena provocata de "moderatori" si penibilul cantindatilor, butonand si alte programe, ca sa-mi fac curaj sa ma reintorc. mi-am adus aminte de fostul meu profesor de fizica (!) din liceu: daca invatai la plezneala (o vorba de-aici, o teorema de colo) tot 4 iti punea, desi, teoretic, stiai de un 6. tot el ne spunea: "Cand va ascult trebuie sa fie o bucurie pentru voi: bucuria de a-mi demonstra cat bine ati invatat!" apuse vremuri