Votul uninominal: lacune

Deputatul Sorin Paveliu evidentiaza pentru cititorii acestui blog – multumesc domnule deputat – cateva dintre lacunele importante ale Legii votului uninominal.

Iata despre ce este vorba:

“1. Circumscriptiile electorale se traseaza de catre o comisie alcatuita din reprezentanti ai tuturor partidelor parlamentare care trebuie sa ia decizia cu 66% din voturi! (apoi se promoveaza o hotarire de guvern); s-ar putea sa dureze atit de mult incit sa ratam alegerile din 2012 daca unii nu vor alegeri prin scrutin uninominal;

2. Nu exista mari diferente intre votul pe lista si scrutinul uninominal votat: inainte presedintele (filiala) stabilea ordinea pe lista, acum stabileste cine candideaza in fiecare circumscriptie; conform legii aprobate candidatii din circumscriptiile mari au sanse mai multe decit cei din cele mici. Pentru exemplificare, daca 6 candidati din sectorul 4 ai aceluiasi partid obtin sa zicem 40% fiecare, fiind in fruntea optiunilor populatiei, doar 2 sau 3 dintre ei vor primi mandatul , in ordinea numarului de voturi obtinute (circumscriptiile pot varia in numar de persoane cu max.30%). Astfel, partidele isi stabilesc ordinea candidatilor, stiind deja care este apetitul de prezenta la vot pe sectii de votare din alegerile precedente. Pe scurt nu e mare diferenta. Desigur insa, este mai greu sa te ascunzi in spatele unei locomotive, iar contracandidatii tai vor avea grija sa caute orice punct slab al fiecarui candidat.
Paradoxul sistemului consta in faptul ca de pe o lista poate ajunge deputatul clasat al doilea, al treilea sau chiar din alta circumscriptie!!! Abia acum putem face cu adevarat o comparatie intre scrutinul in doua tururi, ca la primari, supus referendumului, si ceea ce a rezultat din Parlament.

3. Clasa politica si-a lasat portite de scapare evidente, proiectul continind atitea prevederi susceptibile de a fi neconstitutionale sau aproape cert neconstitutionale (in unele aspecte – pe care nu voi fi eu acela pe care sa le developez, Curtea s-a pronuntat deja, asa ca trebuie doar invocate).”

Recomandări

Adaugă comentariu