Tineretul Liberal are bloggerita

Diana Tusa, vicepresedinta Tineretului National Liberal (da, “organizatia de tineret a PNL”) are blog. O intiativa cu atat mai laudabila cu cat blogul Grupului Parlamentar al PNL este mai mult o gazeta de perete decat un blog.

Cu toate acestea, ceva scartaie. Si poate ca ar fi timpul sa se constientizeze ca, intre blogul unui politician (sau viitor politician) si blogul unui “virtual alegator” exista diferente care, neintelese, pot transforma blogul intr-o sursa de prejudicii si nu de foloase.

Iata cateva exemple:

1.Titlul. Ca “blogger oarecare” poti denumi blogul tau in ce fel doresti. Ca politician nu iti porti permite asemenea lux.

 • pur si simplu nu poti denumi blogul tau “Politica fara principii“. Cel putin nu intr-o tara in care majoritatea populatiei crede ca, asemeni politicii, politicienii sunt lipsiti de principii.
 • Mai mult: cand faci parte dintr-un partid aflat la guvernare – care inca nu a trecut peste anumite probleme de imagine- un astfel de titlu este mai curand un deserviciu adus partidului, decat o facere de bine.

2. Insemnarile. Trec rapid peste ideea -preconceputa de altfel- ca un tanar politician trebuie sa aduca nu doar un suflu politic nou, ci si un discurs politic nou. Insa, chiar si asa, demagogia unor formulari este de-a dreptul caricaturala.

3. Stangaciile comunicationale:

 • În orice partid care se respectă, dar mai ales într-un partid liberal ca cel din care fac parte, există tabere, neînţelegeri, dispute. (Ok, idee era sa stim ca in PNL este respectata democratia interna. Dar de aici si pana la a lasa sa se intealeaga ca “mai ales” in PNL sunt tabere si dispute…)
 • Sâmbăta trecută, TNL-ul prahovean a organizat la Ploieşti un seminar de comunicare cu tema “Tineretul din România şi problemele lui”. A fost destul de interesant. Unele intervenţii au fost pertinente, altele o luau destul de mult pe arătură. (Sigur, sinceritatea este de apreciat. Dar chiar trebuia sa fie publica parerea despre colegii de organizatie?!)
 • Consider că lupta politică trebuie dusă doar de clasa politică. Nu de cetăţeni. Doar pentru asta există oamenii politici. Să reprezinte interesele celor care i-au votat. (Interesele electoratului nu echivaleaza cu lupta politica! Iar, de principiu, clasa politica nu lupta. Clasa politica munceste in slujba alegatorilor. Doar comunistii aveau pretentiile astea. Si s-a vazut ce a iesit…)

Concluzia? Da, un blog poate fi folosit (si) ca “unealta politica”. Insa este o unealta cu doua taisuri.

  Recomandări

  7 comentarii

  1. […] Bun, aflu d’aici ca Diana Tusa, tanara liberala, are blog. Despre nulitatea asta de blog zice de bun simt Sorin Tudor. As mai adauga din citatul despre ea: Diana Tuşa Prea tânără pentru politică. Ambiţioasă. Încă idealistă. Încerc să fiu independentă. Fac politică liberală. Am multe idei. Unele bune. […]

  2. bună sorin,

   1.îmi pare bine să te cunosc.
   2.ca orice tânăr, am idealuri şi aspiraţii. e dreptul meu, chiar dacă unii le consideră demagogice.
   3. urăsc minciuna. încă de la început am zis că voi scrie cu orice risc. şi asta fac. e dreptul tău să mă judeci.
   4. nu am pretenţia că le ştiu pe toate. din contră.
   5. chiar în face plăcere să vorbesc cu cei care scriu pe blogul meu sau al altora
   6. pt mine e un domeniu destul de nou. probabil voi mai face şi greşeli. esenţial e să învăţ din ele.

   si
   7. mi-a fost greu să mă autocaracterizez.nu-mi place să mă laud.

   P.S. un blog e ca o carte. îţi place, o citeşti. nu-ţi place, o pui la loc şi uiţi de ea.
   P.S. 2 mulţumesc pt critici. pe unele mi le-am însuşit

  3. am mai uitat ceva …
   aceasta a fost şi raţiunea pt care l-am denumit aşa… “Politică fără principii”

  4. Sorin Tudor

   @ Diana,

   1. Daca ti-ai fi facut un blog personal si atat, tot ce ai spus ar fi fost ok (ma rog, aproape tot! 😉 ). Insa blogul nu este al Dianei Tusa, ci al vicepresedintei TNL Diana Tusa!

   2. Oricat de greu ti-ar fi sa crezi, nu te judec. Nu mi-am propus si nu imi propun asta. Ca persoana, e treaba ta ce faci, ce crezi, ce spui. Ca politician, lucrurile se schimba (este o regula fundamentala in politica si, sunt sigur, o stii deja).

   3. Cu riscul de a ma repeta: titlul blogului e… “neinspirat”.

   4. Nu am spus nimic cu rautate (ba chiar am renuntat la ironiile care “bantuie” prin insemnarile mele. Si asta pentru ca – ok, recunosc!- mi-as dori ca PNL-ul sa fie mai activ in blogosfera).

   5. Si mie mi-a parut bine sa te cunosc. Trage aer in piept, priveste obiectiv “criticile”, schimba ceea ce concluzionezi ca ar trebui schimbat si da-i bataie! Pana la urma este un inceput. Si, dupa pasiunea care se citeste printre randurile insemnarilor tale, ar putea fi si un succes.

   Bafta!

  5. […] Intai m`am uitat daca site-ul e spart, ca sa inteleg de ce arata asa. Dar nu e. Inteleg ca CMS`ul ala stie sa faca h1 , ma da chiar in halu` asta ? Oricum se pare ca online-ul este un punct forte la nivel de partid. Punct forte 1 Punct forte 2 fun pnl politica screenshots webdesign www […]

  6. Emanuel Fercu (hex_deejay)

   In cadrul acestui dialog, este, vadit de limpede, ca initiativa de a crea o care de comunicare electronica e mai mult decat laudabila! De la a actiona, sub impulsul intentiei de moment, al clipei in care Diana Tusa a ponit la drumul realizarii blogului, pana la a putea vedea in detaliu si ansamblu eventuale greseli de “titlu”, “idei exprimate” sau “context”, politic sau nu, e ceva cale! Domnul Sorin Tudor nu e, nici pe departe, un critic milostiv, si , daca veti urmari cu atentie justificarile sale la adresa modului de redactare a acestui blog al doamnei Vicepresedinte, veti vedea ca are , in linii mari, dreptate (ceea ce si Diana Tusa a recunoscut). Cred, insa, ca un liberal convins, care isi arata disponibilitatea si coboara din varful Bucurestilor pentru a le face curat, mai nou, brailenilor, si pentru a-i mobiliza( de parca ei nu ar avea tineri, idealisti, sau initiativa), face mai mult decat pornirea sincera si dragalasa a crearii unui blog cu tenta , usor gresit, personala! Doamna Diana, cu lumina initiativei sale va face mult! Foarte mult ! Sunt convins, si abia astept sa o cunosc, vreodata! Pentru critici sau pentru a o incredinta ca mai sunt tineri!!! Si idealisti, si cu o noua mentalitate, si prolifici! In rest, nu mai conteaza! Preluati-i verva, hotararea si mai vorbim atunci!!! Asta nu inseamna ca nu va avea la un moment dat o “carte de vizita” exemplara!!! (Emanuel Fercu- redactor Monitorul de Braila, coordonator Radio Hexagon)

  Adaugă comentariu