Tehnici de manipulare electorala

Obama joaca la negru. Cam asa ar suna, in traducere mioritica, acuzele care i se aduc invigatorului din Iowa.

Firesc, o parte a acuzatiilor sunt pur subiective. Insa, chiar si asa, cei interesati de domeniul politic pot descoperi cateva tehnici de manipulare electorala eficiente si, mai important, cat se poate de legale.

Cititi cu atentie, adaugati ceva creativitate si ceva cunostinte privind reactia electoratului autohton la stimulii electorali si veti obtine arme gata de a fi folosite in bataliile politice ale anului 2008.

Hasta la vista, baby! 😉

Recomandări

5 comentarii

 1. interesantă analiza asupra campaniei lui Obama. până la urmă chiar dacă se spunea că Hillary are cea mai bună maşină de campanie, se pare că nici a lui Obama nu e de lepădat. de fapt citeam că în interiorul echipei lui Hillary unul dintre reproşurile aduse lui Mark Penn e chiar că au avut o campanie convenţională şi au omis de tot tinerii, bazându-se doar pe votul feminin şi necâştigându-l nici pe ăla. nu ştiu dacă tehnicile lui Obama sunt aplicabile şi la noi, poate doar ideea generală a unor acţiuni la limita legalităţii. oricum de observat că şi la ei merge cu turismul electoral:)

 2. […] 7, 2008 o altfel de analiză Posted by doinat under alegeri prezidentiale SUA, bloguri   am găsit la Sorin Tudor acestlink către o analiză asupra victoriei lui Obama în Iowa. Extrem de subiectivă şi vehementă, dar am aflat mai multe despre o campanie foarte bine dusă, chiar dacă nu foarte morală.   […]

 3. Sorin Tudor

  @ Doina,

  Chiar sa nu fie aplicabile? Ai pomenit deja de turismul electoral. Ce zici insa de publicul tanar?

  Atentie, vorbesc de tehnici adaptate si nu de “copy-paste”. 😉

 4. Adriana Rotarescu

  Bine, da’ nu vad nici lipsa de etica, nici lipsa de moralitate, sau am eu definitii prea flexibile 🙂 you say manipulare, i say marketing destept 🙂
  Atat Obama cat si Clinton au mers dupa independenti si 1st-time-caucas-goers, doar ca lui Hillary nu i-a iesit. Singurul care s-a bazat pe votantii cu vechime a fost Edwards (probabil din lipsa de resurse pt get-out-the-vote).
  Oricum e bine pt democrati – au aproape dublu (239.000) fata de anul trecut (125.000) si mult peste republicani (108.000)
  Si art. e biased. Prea isi doreste writerul sa fie Hillary Clinton la fiecare 3 paragrafe.

 5. Adriana Rotarescu

  Am uitat de ai nostri. Da, e aplicabila si chiar a fost aplicata data trecuta, daca ne gandim la cozile din gari. (din memorie) – prezenta la vot in randul tinerilor (2004) a fost mai mare decat media pe tara.
  Tinerii sunt o resursa electorala f. buna si vor fi exploatati cu siguranta anul asta. Si e fain … fiindca sunt votanti care aveau 6-11 ani pe vremea Contractului de 200 de zile cu Romania.

Adaugă comentariu